Pro Smaak

EEN PLANTAARDIG VOEDINGSPATROON IS HEERLIJK EN MAKKELIJK

Niets zo veelzijdig als het brede palet aan groenten, fruit, granen en peulvruchten. Voeg daar het groeiende aanbod aan plantaardige producten aan toe en iedereen zal toegeven dat een plantaardig voedingspatroon heerlijk is.

Een plantaardig voedingspatroon is smaakvol

Er zijn tal van goede redenen om te kiezen voor een plantaardig voedingspatroon. Het vermindert dierenleed, beschermt het milieu en klimaat, stimuleert een eerlijke voedselverdeling in de wereld en het is goed voor je gezondheid. Toch bestaan er nog altijd veel vooroordelen en verkeerde informatie over plantaardige voeding. Zo zou je als veganist geen lekkere dingen meer kunnen eten. Vandaag zijn echter zoveel plantaardige producten beschikbaar, dat je niets hoeft te missen. En het aanbod aan vlees-, zuivel- en eivervangers groeit nog elke dag!

De vooroordelen over plantaardige voeding

Een plantaardig voedingspatroon is beter voor mens, dier en milieu. Toch zijn deze argumenten voor veel mensen niet doorslaggevend genoeg om over te schakelen naar (meer) plantaardige voeding. En dat is begrijpelijk: we houden als mens vaak vast aan onze gewoontes, en onze voedingskeuzes zijn daar een belangrijk aspect van. Bovendien vrezen veel mensen te moeten inboeten aan smaak, vaak dé doorslaggevende factor bij de keuze voor een bepaald gerecht. In de loop van ons leven ontwikkelen we allemaal bepaalde gewoontes en smaakvoorkeuren. Wanneer iemand overweegt om zijn of haar eetpatroon aan te passen, bestaat vaak de angst dat ze hun favoriete voedingsmiddelen en gerechten vaarwel moeten zeggen. 

Smaak is bovendien een maatschappelijk en cultureel concept. Een van de redenen waarom mensen vlees eten, is omdat we zijn opgegroeid in een maatschappij waarin de meerderheid van de bevolking vlees eet, en waarin vlees als een natuurlijk en noodzakelijk voedingsmiddel wordt gezien. Dit zijn maatschappelijke ideeën, geen wetenschappelijke feiten, die bovendien versterkt worden door de aangeleerde smaakvoorkeur voor dierlijke producten. Het resultaat is dat plantaardige voeding vaak als minder aantrekkelijk wordt beschouwd en dat de drempel om plantaardig te eten voor veel mensen hoog is.  

Een plantaardig voedingspatroon is lekker en veelzijdig

En nu het goede nieuws! Een plantaardig voedingspatroon is buitengewoon veelzijdig, en voor wie de omschakeling maakt, gaat een nieuwe wereld vol culinaire mogelijkheden open. Je leert nieuwe ingrediënten, producten, smaken, gerechten en kooktechnieken kennen, en opent de deur naar andere, niet-Westerse keukens die van nature vaak meer gebruik maken van plantaardige producten. Je hoeft geen schrik te hebben dat je iets zult missen: voor zowat ieder dierlijk gerecht of ingrediënt is er tegenwoordig een plantaardig alternatief, dat vaak ook gezonder voor je is.

Ontdek hier hoe je je favoriete klassieker kan veganizen. 

Hoewel smaak een van de redenen is waarom mensen het moeilijk vinden om over te stappen op een plantaardig voedingspatroon, wordt het ook vaak genoemd als reden om dat juist wél te doen. Een studie van Mintel Group uit 2018 toont aan dat Amerikaanse volwassenen vooral plantaardige eiwitten eten vanwege de smaak. Meer dan de helft van de respondenten (52 procent) gaf aan dat smaak de hoofdreden is om plantaardige eiwitten te verkiezen boven dierlijke eiwitten.[1]Mintel Group Ltd. (2018): Taste is top reason Americans eat plant-based proteins. Available at: … Continue reading

Plantaardige alternatieven worden steeds populairder

Meer en meer consumenten denken na over hun consumptie van dierlijke producten en de effecten ervan op het milieu, de dieren, en onze gezondheid. Dat zie je ook aan de groeiende vraag naar plantaardige alternatieven. Plantaardige melkalternatieven worden in verschillende culturen al eeuwenlang gedronken en ook in onze streken waren ze vroeger gebruikelijk, maar in de afgelopen tien jaar zijn ze erg populair geworden. Ook het aanbod aan vleesvervangers zoals plantaardige burgers en worstjes  wordt steeds uitgebreider en beter: het wordt steeds moeilijker om deze alternatieven van vlees te onderscheiden. 

Hier vind je een overzicht van allerlei soorten vleesvervangers. 

Aan de slag! 

Nog nooit was het zo makkelijk om heerlijke plantaardige gerechten te maken. Voor wie graag zelf kookt, zijn er onze uitgebreide receptendatabase en receptencollecties. Voel je je onzeker over je kookkunsten? Bekijk dan eens onze culinaire tips of schrijf je in voor de VeggieChallenge waarin we je begeleiden met gratis tips en recepten.

Je hoeft de omschakeling ook niet van de ene dag op de andere te maken. Voor veel mensen werkt het beter om stap voor stap dierlijke producten door plantaardige te vervangen. Voer bijvoorbeeld iedere week een aantal veggie dagen in, waarin je jezelf de tijd gunt om nieuwe recepten en producten te leren kennen. Lukt dat vlot? Dan ben je misschien wel klaar om wat vaker vegan te proberen. Koemelk vervangen door plantaardige melk (bijvoorbeeld in je koffie) is een eenvoudige stap die voor de meeste mensen weinig aanpassing vergt. En vergeet niet: (voedings)gewoonten veranderen kost tijd. Wees mild voor jezelf en doe wat je kan. Perfectie hoeft niet, iedere maaltijd kan je opnieuw de keuze maken en een stap in de goede richting zetten. 

Wat doen wij?

ProVeg ondersteunt iedereen die stappen zet in de richting van een plantaardige levensstijl. Omdat het aanpassen van je voedingspatroon zo gemakkelijk mogelijk moet zijn, bieden we informatie over de voordelen van een plantaardig voedingspatroon, tips om veranderingen door te voeren en een uitgebreide database met recepten. Dankzij onze campagnes zoals Donderdag Veggiedag en de VeggieChallenge helpen we mensen op weg met concrete tips, recepten, voedingsadvies, evenementen en kortingsacties. 

Daarnaast werken we samen met bedrijven, producenten, overheden, cateraars en de voedingssector om de drempels voor plantaardige voeding te verlagen. Want hoe uitgebreider en kwalitatiever het plantaardige aanbod, hoe makkelijker het is voor consumenten om voor plantaardig te kiezen.

References

References
1 Mintel Group Ltd. (2018): Taste is top reason Americans eat plant-based proteins. Available at: http://www.mintel.com/press-centre/food-and-drink/taste-is-the-top-reason-us-consumers-eat-plant-based-proteins [18.04.2018]