9 plantaardige recepten om Eid te vieren

Dit jaar valt het einde van de Ramadan op 10 april en dat wordt gevierd met één van de grootste feestdagen van de islamitische kalender: Eid al-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest. Het afsluiten van de vastenperiode vraagt om (veel) heerlijk eten!

Eid wordt over de hele wereld op tal van verschillende manieren gevierd en elke familie heeft wel zijn eigen tradities, maar wat ze allemaal gemeen hebben is een overvloedig buffet van heerlijke gerechten. In dit artikel hebben we negen recepten verzameld die rond de wereld op tafel staan bij moslimfamilies en -gemeenschappen, met een plantaardige twist.

Midden-Oosterse linzensoep

Deze Midden-Oosterse linzensoep is de perfecte manier om de Eid-feestelijkheden mee te beginnen, met ras el hanout voor een pittige kick en rode linzen voor proteïne. Serveer met een lepel sojayoghurt en warm pitabrood.

Je kan het recept hier vinden.

Mauritiaanse plantaardige Briyani

Deze Mauritiaanse briyani is iets anders dan de Indische versie omdat het een andere kruidenmengeling bevat. Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd op veel belangrijke gebeurtenissen, zoals bruiloften, verlovingen en, natuurlijk, Eid.

Ontdek hier hoe je het klaarmaakt.

Kikkererwtentajine

Een tajine is een brede kookpot uit klei met een kegelvormig deksel. Die vorm zorgt ervoor dat je er malse en smaakvolle stoofschotels in kan klaarmaken, vandaar het gelijknamige gerecht. Deze plantaardige versie combineert de traditionele mix van zoete en hartige smaken met kikkererwten, groenten, gedroogd fruit en kruiden.

Leer hier hoe je dit gerecht klaarmaakt.

Cape Malay Curry

Deze pittige, Zuid-Afrikaanse curry bevat zoete aardappel, aubergine en kidneybonen, gemarineerd in een Cape Malay kruidenmix met aromaten zoals garam masala en kaneel. Traditioneel is dit een vleesgerecht, maar deze plantaardige versie is een even grote smaakbom, perfect om Eid mee te vieren.

Je kan het recept hier vinden.

Jackfruit Rendang

Dit gerecht is vooral populair bij onze noorderburen, maar verdient ook hier zijn plekje in de spotlights. Het traditionele Indonesische rendang is een uitstekende keuze om de vasten mee te breken. In deze plantaardige versie gebruik je jonge jackfruit uit blik, dat tijdens het koken een zachte textuur krijgt en uitstekend de smaken absorbeert die je aan de stoofpot toevoegt.

Ontdek het recept hier.

Zarda

Zarda, ook wel Meethe Chawal genoemd, is een Indische moslimspecialiteit. Lange korrels van geurige basmatirijst krijgen een heerlijke smaak met saffraan en worden gemengd met gedroogd fruit en suiker. Het is eten op zijn vorstelijkst, maar het is ook een makkelijk recept dat in minder dan 30 minuten klaar is. Traditioneel wordt het gemaakt met ghee (geklaarde boter), maar je maakt het makkelijk plantaardig door kokosolie te gebruiken.

Leer hier hoe je dit klaarmaakt.

Makloubeh (Palestijnse omgekeerde rijst)

Deze plantaardige versie van het traditionele Palestijnse gerecht met verschillende laagjes rijst (bekend als Maqluba) is een fusie van aardse smaken. Met stevige groenten, aromatische kruiden en een ‘vlezige’ textuur dankzij de tofu en kikkererwten, is het een heerlijk pronkstuk en het ultieme comfortfood voor je Eid-tafel.

Vind het recept hier.

Romige plantaardige rijst-Kheer (rijstpudding)

Een plantaardige twist aan de klassieke Indische rijstpudding. De zachte rijstkorrels zijn geurig en hebben alle smaken van het klassieke origineel – zonder de zuivel!

Vind het recept hier.

Pakistaanse halwa

Sooji (of Suji) ka Halwa is een Pakistaans en Indisch dessert gemaakt van griesmeel. Dit simpele, maar klassieke dessert gebruikt vijf basisingrediënten en duurt maar 20 minuten om klaar te maken. Om het plantaardig te maken, vervang je de ghee gewoon door plantaardige olie – en voilà!

Ontdek hier hoe je het maakt.

We hopen dat je geniet van deze negen plantaardige recepten die perfect zijn om samen met je geliefden van te smullen.

Eid Mubarak van iedereen bij ProVeg!

Laatste updates en nieuws

  • Zijn vleesvervangers gezond?

    Zijn vleesvervangers gezond?

    Recent onderzoek toont dat ultra-bewerkte plantaardige vleesvervangers geen negatieve gevolgen op de gezondheid vertonen. Omwille van het debat en de…