Persbericht: De meest vegan friendly supermarkten van Vlaanderen en Brussel

Albert Heijn staat voor de derde keer op kop, en de discountketens zetten een tandje bij

ProVeg België en BE Vegan onderzochten dit jaar opnieuw het plantaardige aanbod in de zes grootste supermarktketens van Vlaanderen en Brussel – Albert Heijn, Aldi, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl. Voor de derde keer op rij komt Albert Heijn uit de bus als keten met het grootste plantaardige aanbod. Delhaize staat opnieuw op de tweede plaats. Bij de discounters komt Lidl op de eerste plaats, gevolgd door Aldi.

“Fantastische erkenning” voor Albert Heijn

In 2022 en 2019 voerden BE Vegan en ProVeg België al hetzelfde onderzoek uit. Het doel van de ranking is om retailers te stimuleren om meer in te zetten op plantaardige voeding, het aanbod te verbeteren, en de prijsverschillen tussen plantaardige en dierlijke voeding weg te werken. 

Albert Heijn kwam bij die vorige edities van het onderzoek ook op de eerste plaats terecht. De keten scoort in 2024 het beste in bijna elke categorie. Enkel wat zuivelvervangers betreft, moet Albert Heijn de eerste plaats afstaan aan Delhaize. Het verschil tussen de twee ketens is echter miniem.

Raf Van den Heuvel, country manager Albert Heijn België: “Dit is een fantastische erkenning waar we heel blij mee zijn – want we timmeren al jaren aan een lekker en ruim assortiment van plantaardige producten. Vorig jaar introduceerden we Terra, ons eigenmerk-label van 100% plantaardige producten. Een schot in de roos dat ons bevestigt dat steeds meer klanten bewust op zoek gaan naar plantaardige opties die lekker, verrassend én betaalbaar zijn. Trouw aan onze missie, blijven we trouwens innoveren. Er komen straks weer heel wat mooie plantaardige nieuwkomers aan.”

Wat het totaalplaatje betreft, maakt Colruyt duidelijk een inhaalbeweging. Het plantaardige aanbod maakt een sprong vooruit ten opzichte van 2022. Colruyt belandt dit jaar zelfs voor het eerst in de top drie. Vooral binnen de categorie kant-en-klare maaltijden wist Colruyt ferm uit te breiden. Bovendien is een groot assortiment aan vegetarische producten sinds 2022 ook volledig plantaardig geworden, en de keten biedt ook meer vlees- en visvervangers aan.

Prijsverschillen verdwijnen

Discounters Aldi en Lidl zetten ook sterk in op plantaardige producten. Bij Aldi verschenen er meer kant-en-klare maaltijden: het aanbod verdubbelde bijna in vergelijking met 2022. Lidl werkt dan weer vooral aan een goedkoper aanbod. In mei besliste de keten om de prijzen van plantaardige en dierlijke producten volledig gelijk te trekken. Dat is goed nieuws, want begin dit jaar toonde onderzoek door iVOX in opdracht van ProVeg België aan dat veel consumenten plantaardig eten nog steeds als te duur inschatten. Lidl levert dus belangrijk werk, want door het gepercipieerde prijsverschil te dichten, pakt de keten een belangrijke barrière aan die mensen ervan weerhoudt om meer plantaardig te eten.

Vlees-, vis- en zuivelvervangers in de lift

Over het algemeen ging het aanbod aan vlees- en visvervangers er in de meeste ketens op vooruit. Zowel Delhaize als Lidl hebben anno 2024 een breder plantaardig assortiment in de winkelrekken liggen. Bij Delhaize vind je vooral veel nieuwe plantaardige hamburgers, schnitzels, nuggets en gehakt: die subcategorie breidde met wel 42% uit. Ook Colruyt en Carrefour zetten meer in op plantaardige vlees- en visvervangers. In die twee ketens werd een stijging van 30% genoteerd in het totaalaanbod binnen deze categorie. Toch blijft er bij sommige retailers wel ruimte om uit te breiden. Lidl biedt bijvoorbeeld nog steeds geen visvervangers aan, en bij Aldi loopt het aanbod aan vlees- en visvervangers terug ten opzichte van 2022.

Ook wat de categorie zuivelvervangers betreft, zien we bij ketens zoals Delhaize, Colruyt en Lidl een breder gamma verschijnen. Delhaize kaapt binnen deze categorie zelfs de eerste plaats weg dankzij een uitbreiding van het aanbod met 30%. Ook Colruyt en discounter Lidl zetten meer in op plantaardige zuivelvervangers. Bij Colruyt steeg het aanbod met 9%, en Lidl wist een groei van 30% te realiseren. Ondertussen verkoopt Lidl ook plantaardige kaas en room. Dat is een leuke uitbreiding, want die producten waren er in 2022 nog niet te vinden. Aldi verkoopt echter nog steeds geen plantaardige kaas of plantaardig ijs.

Hoe staat het V-Label ervoor?

Ook het gebruik van het officiële V-Label keurmerk werd in de verschillende winkelketens in kaart gebracht. Carrefour scoort hier het beste: in deze keten werd het V-Label het vaakst aangetroffen op de verpakkingen van plantaardige producten. Discountketens Aldi en Lidl komen op plaats twee en drie.

Voor consumenten is het belangrijk dat supermarkten consequent het V-Label gebruiken. 85% geeft ondertussen aan het keurmerk te vertrouwen. Dat is een stijging van 9% ten opzichte van 2022. Bovendien let 63% van de consumenten op het V-Label tijdens het shoppen. Supermarkten kunnen plantaardige producten dus meer in de kijker zetten door het officiële V-label duidelijk zichtbaar op hun productverpakkingen te plaatsen.

Weg naar meer plantaardig is ingeslagen

Na het opstellen van de ranking gaan ProVeg en BE Vegan in gesprek met de onderzochte retailers om de bevindingen te kaderen. Uit die gesprekken blijkt dat ze bijna allemaal de weg richting meer plantaardige voeding zijn ingeslagen. Elke keten legt echter andere accenten naar de consument toe: bij sommige supermarkten kun je terecht voor een uitgebreid aanbod met veel verschillende producten, terwijl je bij discounters minder keuze, maar goedkopere opties hebt. Uit het onderzoek wordt wel duidelijk dat het steeds gemakkelijker wordt om plantaardige producten te vinden in de reguliere supermarkten.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is een initiatief van BE Vegan en ProVeg België en kadert binnen een Europees project dat getrokken werd door de Albert Schweitzer Foundation. Ook in Duitsland, Tsjechië, Polen en Portugal werd er gekeken naar het vegan aanbod in de grootste supermarkten. 

In Vlaanderen en Brussel  werden Albert Heijn, Aldi, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl vergeleken. Er werden winkels in vijf steden onderzocht: Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk en Hasselt.

De ranking bevat een algemene score voor het totaalaanbod aan plantaardige producten, en een rangschikking aan de hand van vijf productcategorieën: 

  • vlees- en visvervangers
  • zuivelvervangers
  • kant-en-klare maaltijden 
  • sauzen en spreads
  • koekjes, chocolade en snacks

Laatste updates en nieuws