De studie onderzocht 7500 mensen in 10 Europese landen en werd uitgevoerd door ProVeg International in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent
Een onderzoek over heel Europa, genaamd “Evolving appetites: an in-depth look at European attitudes towards plant-based eating” en gesponsord door het Smart Protein project van de EU, concludeerde dat 51% van de mensen die vlees eten hun consumptie actief verminderen. In 2021 was dat maar 46%.
Volgens de studie is de belangrijkste motivatie om minder vlees te eten gezondheidsredenen (47%), hoofdzakelijk in Roemenië en Italië. Daarop volgen bezorgdheid over het klimaat (29%), voornamelijk in Denemarken en Nederland, en dierenwelzijn (26%), vooral in Duitsland en Nederland.
Deze recentste studie volgt op een eerder Smart Protein-onderzoek dat gepubliceerd is in 2021: What Consumers Want. Daaruit blijkt dat in de laatste twee jaar er veelbelovende veranderingen zijn geweest in het gedrag en de voorkeuren van de Europese consument.
“Dit nieuwe rapport geeft ons een beter inzicht in het potentieel op lange termijn van de plantaardige sector, en biedt bewezen praktische aanbevelingen zodat een verdere groei kan worden behouden”, zegt Jasmijn de Boo, CEO van ProVeg International, de eerste internationale organisatie die zich specifiek inzet voor plantaardige voeding.
“Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees te eten en beleidsmakers en de industrie kunnen deze kennis gebruiken om gepaste beslissingen te nemen over de productie en promotie van plantaardige voeding”, voegt ze er nog aan toe.
Dit onderzoek werd uitgevoerd door ProVeg in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent.
7500 mensen in 10 Europese landen – Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk – werden gevraagd naar hun houding tegenover plantaardig eten, hun vertrouwen in deze producten, hun huidige consumptiegewoontes en de hoofdmotivaties van hun voedselkeuzes.
De belangrijkste resultaten zijn als volgt:
51% van de Europeanen die vlees eten zegt zijn jaarlijkse vleesconsumptie te verminderen. In 2021 was dit 46%.
- In een aantal Europese landen is algemene gezondheid een belangrijke factor in de vermindering van het consumeren van dierlijke producten. 47% van de respondenten gaf gezondheid aan als hoofdreden waarom ze hun eetpatroon veranderen.
27% van Europese consumenten zegt flexitariër te zijn. Dit is een daling van 10% ten opzichte van de cijfers van 2021 (30%).
- De interesse in een flexitarisch voedingspatroon overstijgt de generatiekloof, met 29% van de Boomers, 27% van Gen X, 28% van de Millennials en 26% van Gen Z die zeggen dat ze flexitariër zijn.
66% van de Europeanen zegt af en toe peulvruchten te eten en 53% wil dat vaker doen. Daarmee zijn peulvruchten het favoriete plantaardige voedingsmiddel voor Europese consumenten.
- Gemiddeld 28% van de Europeanen consumeert ten minste één keer per week een plantaardig voedingsalternatief. In 2021 was dat 21%.
Thuis worden plantaardige alternatieven vooral gegeten omdat het makkelijk is (67%) en supermarkten blijven de belangrijkste manier om plantaardige alternatieven te kopen (60%).
- 46% van de Europeanen zegt meer vertrouwen te hebben in plantaardige alternatieven dan twee jaar geleden.
62% van de respondenten is voorstander van belastingvrije voedingsproducten die milieu- en gezondheidswaarden ondersteunen.
- 46% van de Europeanen zegt al meer dan 2 jaar een voedingspatroon te volgen dat niet gefocust is op het eten van vlees (flexitariërs, veganisten, vegetariërs, pescotariërs).
“Zoals vermeld in de Farm to Fork-strategie, zijn alternatieve eiwitten, zoals plantaardige, microbiële of mariene eiwitten, een van de belangrijkste onderzoeksgebieden voor een duurzaam, gezond en inclusief voedselsysteem,” aldus Cindy Schoumacher, beleidsmedewerker bij de Europese Commissie.
“Het doel is om voedselconsumptie te stimuleren die zowel duurzaam is op vlak van gezondheid als van milieu, waarbij het belang van plantaardige voedingspatronen wordt benadrukt. Het Smart Protein-project levert belangrijke informatie om blinde vlekken in onze kennis over alternatieve eiwitten bloot te leggen en draagt bij aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de Europese Green Deal”, aldus Schoumacher.
De coördinator van Smart Protein, Professor Emanuele Zannini PhD, zegt dat het belangrijk is om duidelijke en eenvoudige informatie te geven over de herkomst van ingrediënten en de processen en technologieën die nodig zijn voor het ontwikkelen van veilige en voedzame plantaardige voedingsproducten.
“Dit zal steeds meer consumenten aanmoedigen om met meer vertrouwen over te stappen op een beter voedingspatroon voor hun gezondheid en onze planeet. Dit is een duidelijk doel voor voedingswetenschappers en de voedingsindustrie,” aldus professor Zannini.
Het onderzoek werd uitgevoerd met steun van Innova Market Insights, een marktonderzoeksbureau gevestigd in Nederland
Bron: Persbericht ProVeg International — Most Europeans are reducing their meat consumption, EU-funded survey finds