Veggie tips voor een geslaagde saladbar met lekkere sauzen, dressings en spreads
Saladbar-concepten zijn enorm populair geworden, niet alleen in de horeca, maar in de gehele foodservice industry. Ze spelen in op de groeiende trend van gezonder eten en take-away. Bovendien is het een gebied waar je gemakkelijk winst kan boeken op vlak van het uitbreiden van jouw vegan aanbod. Door een paar eenvoudige toevoegingen geef je je klanten de mogelijkheid om een volwaardige, lekkere vegan maaltijd samen te stellen.
Algemene tips voor de saladbar
- Laat vlees weg waar het niet nodig is. Je bespaart op foodcost en maakt het gerecht toegankelijker voor een breder publiek.
- Naast een gevarieerd aanbod aan groenten is het belangrijk om meerdere koolhydraatrijke producten aan te bieden. Denk hierbij niet alleen aan de traditionele aardappelsalade, maar ook aan quinoa, couscous, bulgur, pasta of rijst. Je kunt ze verrijken met stukjes groenten, zoals erwtjes, blokjes tomaat of geroosterde groenten, evenals noten, pitten, zaden of rozijnen of andere gedroogde vruchten om ze volwaardig en meer vullend te maken.
- Zorg dat er ook plantaardige eiwitbronnen beschikbaar zijn: kikkererwten, linzen, verschillende soorten bonen,… Breng ze op smaak met een dressing of verse kruiden. Ook falafelballetjes, stukjes geroosterde tofu of vegan ‘kip’stukjes zijn heerlijke eiwitbronnen om toe te voegen aan je salades. Zo wordt het een volwaardige maaltijdsalade waar je een hogere prijs voor kan vragen.
- Zorg voor crunch en (verse) kruiden, zoals bijvoorbeeld croutons, pangrattato (gekruid broodkruim), noten en zaadjes, rozijntjes of cranberry’s, grof verkruimelde tacochips, furikake (zeewier strooisel met sesam), gomasio (sesam strooisel dat bestaat in heel wat variaties), dukkah en, last but not least, verse kruiden.
- Als je dierlijke producten aanbiedt in de saladbar, serveer je ze best zoveel mogelijk apart. Op deze manier kan de klant een salade naar eigen wens samenstellen en indien gewenst zuivel en ei vermijden.
- Zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft welke gerechten en ingrediënten vegan en veggie zijn. Dit maakt het voor de klant gemakkelijker om een bewuste keuze te maken en draagt bij aan een meer inclusieve en gastvrije eetervaring voor jouw gasten.
Naast deze tips is er nog een eenvoudige manier om je saladeaanbod plantaardig te maken: maak je sauzen, dressings en spreads vegan. In dit artikel helpen we je graag op weg met handige suggesties en recepten om dit te bereiken.
Sauzen
Het is gebruikelijk dat sauzen eieren of zuivelproducten bevatten. Maar niet getreurd: je kan ze perfect plantaardig maken. De meest gebruikte saus in Belgische keukens is ongetwijfeld mayonaise. Lekker op zich, maar ook verwerkt in tal van andere sauzen. Meestal bevat mayonaise ei. Schaf daarom vegan mayonaise aan (beschikbaar in grootverpakking) of maak zelf je veganaise.
Alpro heeft alvast een heel assortiment aan zuivelvervangers die ervoor zorgen dat je jouw sauzen gemakkelijk kan ‘veganizen’. De Alpro Soya No Sugars is een ideale neutrale basis voor vegan mayo en diverse andere sauzen. Een plantaardig melkalternatief op basis van soja bevat veel eiwitten, wat vet en is daardoor multi-inzetbaar. Nood aan meer stevigheid? Alpro biedt ook een plantaardig alternatief voor room aan zoals Alpro Soya Cuisine ‘for professionals’ of een plantaardig alternatief voor yoghurt, zoals Alpro Natuur of Alpro Natuur Greek Style.
Veganaise
Veganaise maak je met dit recept in een handomdraai zelf. De vegan mayo lukt altijd als je sojadrink natuur gebruikt, zoals de Alpro Soya No Sugars.
Sauzen met plantaardig alternatief voor room
Dit recept voor Picklessaus (de saus helemaal links op foto onder) maakt gebruik van Soya Cuisine ‘for professionals’ van Alpro. Van deze saus maak je gemakkelijk een Joppiesaus door 50 gr van het plantaardig alternatief voor room te vervangen door ketchup en rauwe ui toe te voegen bij het mixen.
Een eenvoudige, lekkere saus om heel wat gerechten mee op te fleuren is de No waste romige saus van broccolistelen (derde saus op foto boven). Alpro Soya Cuisine ‘for professionals’ maakt de saus heerlijk romig. Bovendien is dit recept extra duurzaam omdat het de stelen van broccoli gebruikt die anders vaak worden weggegooid.
Dressings
Dressings zijn sauzen die je dresseert over een salade. Je kunt dressings ook probleemloos plantaardig maken, zodat ze voor een breder publiek geschikt zijn. Dressings zijn vaak op basis van mayonaises met ei of bevatten eigeel. Check daarom zeker de ingrediëntenlijst en, zoals eerder aangegeven, haal een vegan mayo in huis of maak je eigen veganaise. Gebruik dressings op basis van olie en azijn, op basis van sojasaus (Ponzu-dressing is hier een goed voorbeeld van), ga exotischer met een dressing op basis van kokosroom en curry of maak een romige dressing met tahin als basis. Serveer verschillende dressings apart, zodat de klant zelf een keuze kan maken.
De Green Goddess dressing is populairder dan ooit en daarom onmisbaar voor jouw eigen versie van de Green Goddess salad of als dressing optie in jouw saladbar. Dit recept voor Green Goddess dressing (dressing helemaal links op foto hierboven) is extra smeuïg dankzij de avocado’s en het plantaardig alternatief voor yoghurt van Alpro, Alpro Natuur of Alpro Greek Style Natuur.
Spreads
Bied je brood aan bij de saladbar of heb je naast de saladbar ook belegde broodjes in jouw aanbod? Zorg dan ook voor een paar lekkere vegan spreads. Dit kunnen klassiekers zijn zoals hummus of guacamole, of laat je inspireren door onze recepten.
Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor No-egg salad. Kikkererwten zijn een voedzame eiwitbron en gecombineerd met Alpro Natuur krijg je een smeuïg geheel.
Of voeg wat pittigheid toe met deze pittige ‘kip’-andalousespread (zie links onder) met vegan ‘kip’stukjes als vleesvervanger. Nog een lekkere spread waarmee je vlees kan vervangen is deze pitaspread (zie rechts onder) op basis van een zelfgemaakte looksaus. De spread past tussen een broodje of bij een ijsbergsalade met tomaat, aangemaakte geraspte kool en stukken pitabrood.