Dit was 2023 bij ProVeg

Nieuwe collega’s

Het voorbije jaar bracht enorm veel verandering met zich mee. Ook ons team onderging een ware metamorfose. We namen afscheid van collega’s die op zoek gingen naar nieuwe avonturen, maar mochten daardoor ook heel wat nieuwe gezichten verwelkomen.

Vol enthousiasme versterkt Tanne ons team als campagnemanager en fondsenwerver. Zo blaast ze met haar frisse blik nieuw leven in onze Veggie Challenge. 

Hannelore nam de fakkel over van Jade als bewegingsmedewerker en dit doet ze met bakken positiviteit en een stralende glimlach. Hiervoor werkt ze ook nauw samen met Vincent, onze nieuwe kanjer van een beleidsmedewerker.

Om onze werking in Brussel te versterken, laat onze nieuwe communicatiemanager Louise haar creativiteit de vrije loop op onze Franstalige sociale mediakanalen.

Kim zet dan weer haar tanden in de foodservice-industrie als netwerker en chef.

V-Label

V-Label is het internationale keurmerk waarvoor ProVeg België de licenties verstrekt aan Belgische bedrijven voor hun vegetarische en vegan producten na grondige controle en inspectie. We gingen na een prachtjaar in 2022 met een sterk team 2023 in. In het begin van het jaar werden de logo’s van het keurmerk grondig vernieuwd om een duidelijker onderscheid te maken tussen de categorieën vegetarisch en vegan. Dit wordt door de klanten doorgevoerd op bestaande producten bij updates van hun artwork en uiteraard gebruikt op alle nieuwe goedgekeurde producten.

We bleven zoals steeds warme klantencontacten onderhouden, grondig alle ingrediënten van V-Label-licentieaanvragers nakijken en op bedrijfscontrole gaan om kwaliteit te verzekeren. De hele voedingsmarkt ging gebukt onder uitdagingen met stijgende prijzen, dat merkten we ook bij onze klanten en prospecten. We zetten volop in op duurzame relaties en samenwerkingen om zo goed mogelijk onze klanten te ondersteunen. We zijn zeer verheugd dat we een flink aantal nieuwe klanten mochten verwelkomen, waaronder Farm Brothers, Manufacture Belge de Chocolats & Brouwerij 3 Fonteinen.

Wie V-Label zegt, zegt ook innovatie en awards. Zo haalde de splinternieuwe V-Label-klant Fred’s Vegan alvast de shortlist na een publieksstemming met zijn vegan mayo-producten. Of hij gewonnen heeft? Ja hoor! Hij mocht één van de prijzen in de categorie ‘Innovatie’ in ontvangst nemen. Proficiat! 

Zoek jij betrouwbare producten in jouw supermarkt? Ga dan zeker ook in 2024 op zoek naar het gekende V-Label.

Next Food Chain

Als medeoprichter van Next Food Chain, het eerste bedrijfsnetwerk rond plantaardige voeding in Vlaanderen, stond ProVeg België samen met Bond Beter Leefmilieu opnieuw vol enthousiasme achter het netwerk. Een almaar groeiend ledenbestand van bedrijven, organisaties en ngo’s versterkt onze stem in de markt en naar het beleid. De leden ontmoeten elkaar elk kwartaal met als doel de bewegingen in de markt en het beleid op te volgen en expertise te delen.

Vanuit een werkgroep groeide een memorandum dat we aan minister Jo Brouns persoonlijk overhandigden. Daarin formuleert het netwerk aanbevelingen om plantaardige voeding te promoten tijdens de komende legislatuur. Als kers op de taart zetten we een heus Eiwitfestival op poten, samen met Mosquito In The Room, waar captains of industry, experten uit de bedrijven, ngo- en onderzoekswereld elkaar ontmoetten en prikkelden met hun kennis. 

Nieuwsgierig naar wat Next Food Chain allemaal doet? Bekijk de website op www.nextfoodchain.be.

Veggie Challenge

“Ik ben gewoon blij dat ik de switch gemaakt heb. Belangrijk voor mezelf, maar ik durf het onderwerp nu ook al overal ter sprake brengen.”

“Ik heb al enkele keren meegedaan aan de challenge en het lukt me steeds beter om plantaardige alternatieven te gebruiken.”

“Heel fijn om deel te nemen én anderen te inspireren om deel te nemen aan deze Challenge.”

Deelnemers van de Veggie Challenge in 2023 bespaarden samen

127 000 kg CO2

173 miljoen liter water

11 400 dierenlevens


Je leest het hierboven, de Veggie Challenge was in 2023 een editie vol inspiratie en motivatie:

  • 31 dagen lang kregen deelnemers de heerlijkste recepten en handigste tips om hun plantaardige kokkerellen te inspireren
  • 14 steden spoorden hun inwoners aan om vaker voor plantaardig te kiezen.
  • Dankzij fijne samenwerkingen en toffe ambassadeurs verscheen de campagne onder meer op de televisie, op de radio, in magazines én op de Gentse trams!
  • Vrijwilligers uit verschillende lokale groepen organiseerden activiteiten zoals workshops, webinars en infostands om het brede publiek te informeren en te inspireren.
  • Uit cijfers bleek dat 1 op de 8 gezinnen heeft deelgenomen en dat daarvan een groot deel voortaan ook meer veggie zal eten, hoera!

EVA wordt is ProVeg

Iets meer dan een jaar na ons grote lanceringsfeest was de overgangsfase helemaal afgerond! Sinds september gaan we nu overal door het leven als ProVeg België. Online vind je ons voortaan op Facebook en Instagram als @proveg.belgie (en als @proveg.belgique voor onze Franstalige fans). Er is een gloednieuwe website: www.proveg.be waarop je nog steeds een uitgebreide collectie plantaardige recepten (met handige zoekfilters!) en achtergrondinfo over gezondheid, milieu en dierenwelzijn vindt. Via de nieuwsberichten blijf je op de hoogte van alles wat we doen. Ook offline is de naamsverandering doorgezet. De lokale vrijwilligers kregen een lading nieuwe t-shirts en banners en alles wat vanaf nu gedrukt wordt, is helemaal in ProVeg-stijl.

Vrijwilligersdag

Zaterdag 27 mei was de jaarlijkse vrijwilligersdag. We trokken dit jaar naar Het Predikheren in Mechelen. Dat is een voormalig klooster uit de 17de eeuw dat is omgevormd tot een bibliotheek met een restaurant en koffiebar, co-working space en vergaderzalen. Een prachtige en inspirerende locatie. 

Deze vrijwilligersdag was meteen ook de eerste kennismaking met Hannelore, de nieuwe bewegingsmedewerker die Jade opvolgt. In de voormiddag bogen we ons met een dertigtal vrijwilligers over twee inhoudelijke vragen. Hoe werf je nieuwe vrijwilligers en hoe behoud je die in de lokale groep? En hoe pakken we de Langste Veggietafels zo goed mogelijk aan? We brainstormden en wisselden best practices uit. Na de lunch was er een lezing van Lise Foket over de geschiedenis van het dierenactivisme in België, waarin we kennis maakten met historisch figuur Jules Ruhl. Een andere groep volgde een kookworkshop en leerde Marokkaanse hapjes maken met Voem. 

Als afsluiter namen de vrijwilligers van ProVeg Mechelen iedereen mee op een vegan foodtour langs enkele vegan hotspots, van Japans en Thais bij Také tot zoetigheden bij Kato Gateaux. Het was een prachtige dag vol enthousiaste gezichten, interessante uitwisselingen en veel lekker vegan eten!

Plantaardige pop-up met Toreke tijdens de Gentse Feesten

Tijdens de Gentse Feesten, van 14 tot 23 juli, toverde Toreke vzw de benedenverdieping en binnenkoer van het Veggiehuis voor de derde keer om tot een vegan pop-uprestaurant.

Toreke vzw is een Gentse organisatie die laagdrempelige buurtvoorzieningen in Gentse wijken inricht. De vzw beheert Eetcafé Toreke in het Rabot en Café M in Muide-Meulestede. De restaurants zijn erkend als sociaal restaurant, dat wil zeggen dat bezoekers met een laag inkomen een lagere prijs betalen. Klanten die het standaardtarief betalen, maken zo mee de werking mogelijk. Daarnaast is Toreke ook een opleidings- en tewerkstellingsproject voor personen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Ze bieden hen werkervaring en begeleiding om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 

Voor de pop-up tijdens de Gentse Feesten maakte Toreke vzw een volledig vegan menu met onder andere penne all’arrabbiata, Koreaanse groentestoofpot en Burrito ‘Tex Mex’ met salsa verde en verschillende huisgemaakte desserts. Er werden maar liefst 1 625 maaltijden verkocht aan bezoekers van Finland tot Mauritius, van Mexico tot Nieuw-Caledonië. Daarbij was het zoals elk jaar leuk om te merken dat de vaste klanten van de sociale restaurants ook vlot hun weg vinden naar de pop-up. Door deze samenwerking zorgen we voor een laagdrempelig en betaalbaar vegan aanbod tijdens de Gentse Feesten!

Lokale groepen

ProVeg Mechelen organiseerde op 6 september voor de 14e keer een Langste Veggietafel op de Grote Markt in Mechelen. Wat als een picknick begon, evolueerde naar een bekend evenement en een gevestigde waarde in de Mechelse activiteitenkalender. Dit jaar kwamen maar liefst duizend bezoekers proeven van de vele plantaardige lekkernijen. Een samenwerking met de Stad Mechelen en de lokale horeca om ‘U’ tegen te zeggen. 

De Stad Mechelen werkt blijkbaar ook erg graag samen met onze lokale groep, aangezien ze zelf ProVeg Mechelen benaderden om mee hun schouders te zetten onder de ‘Week Zonder Vlees’-campagne. Deze drie toppers organiseerden op 25 oktober een plantaardige Winter-BBQ, ook op de Grote Markt in Mechelen. Kostprijs? Gratis! Raad eens wie voor fantastische proevertjes zorgde? Jawel hoor, The Vegan Butcher in hoogsteigen persoon. Tot wel 260 Mechelaars lieten hun smaakpapillen verwennen. Het weer zat niet mee, maar als het regent, dan is ProVeg Mechelen de zon.

ProVeg Vlaams-Brabant nodigde op 25 oktober de inwoners van Leuven uit voor een plantaardige potluck in het lokaal dienstencentrum Edouard Remy. Iedereen was welkom, of je nu een chefkok, een keukenprins(es) of gewoon iemand bent die van lekker eten houdt, langskomen en aanschuiven was de boodschap. De opkomst was bescheiden, maar de supergezellige sfeer was een grote troef. Het is de eerste plantaardige potluck die ze dit jaar organiseerden en ze zetten in op een herhaling van dit concept tot het evolueert tot een bekend fenomeen in het Leuvense en omstreken. Woensdag 22 november was het tijd voor editie 2. Voor editie 3: kom dat zien (en breng iets lekker plantaardigs mee).

PS: Aangezien ze als lokale groep actief zijn in Leuven, veranderen ze hun naam van ProVeg Vlaams-Brabant naar ProVeg Leuven. 

Als een evenement als AMA-fest / Alternative Music for Animals, een mega vegan festival in het hartje van Limburg doorgaat, dan is ProVeg Limburg van de partij! Ze verzorgden op 15 oktober een informatiestand, waar ze de bezoekers op een positieve en pragmatische manier aanspraken over de werking van ProVeg, hun lokale groep én natuurlijk plantaardige voeding.

Onze lokale groepen zitten allesbehalve stil. Houden wij een nationale campagne, dan ondersteunen zij ons met eigen activiteiten. Chili voor Willy is hier het perfecte voorbeeld van. In het weekend van 1 oktober genoten meer dan 550 deelnemers van een heerlijke Chili zonder Willy, want maar liefst acht lokale groepen zorgden hiervoor. Ere wie ere toekomt, duizend maal dank aan ProVeg Aalst, ProVeg Antwerpen, ProVeg Brussel, ProVeg Gent, ProVeg Limburg, ProVeg Mechelen, ProVeg Oosterzele en ProVeg Sint-Niklaas. Chapeau!

ProVeg Oosterzele koppelt de take-away plantaardige Chili aan hun jaarlijkse Nobelprei(s) op zondag 1 oktober. Broederlijk Delen Oosterzele mocht deze in ontvangst nemen, voor hun campagnes rond plantaardige en klimaatvriendelijke voeding. De Gouden Wortel ging naar het team achter GC De Kluize en de Zilveren Ajuin ging naar apotheker Minnaert. Geniaal!

Weetje: Bewegingsmedewerker Hannelore koppelt haar kennismakingstour aan een heuse rekruteringscampagne. De lokale groepen verrichten fantastisch werk en zijn op zoek naar versterking. Samen organiseren ze infomomenten. Ben jij ook de ideale combinatie van passie, positivisme én engagement? Schrijf je dan in voor een infomoment bij een lokale groep dicht(er) in jouw buurt. Spannend!

ProVeg in Brussel

In onze aanhoudende missie om plantaardige voeding en duurzaam eten te promoten, heeft onze werking in Brussel niet stilgestaan. Verder bouwend op onze ervaringen in Vlaanderen, hebben we onze inspanningen uitgebreid naar onze hoofdstad en hebben we daar met de hulp van Leefmilieu Brussel verschillende activiteiten getest die in lijn liggen met hun recent gelanceerde Good Food Strategy 2.

Het voorbije jaar waren onze inspanningen in hartje Brussel vooral gericht op het nadenken over onze activiteiten naar het grote publiek toe. Naast de Veggie Challenge aan het begin van het jaar, hebben we gestreefd om een bredere doelgroep te inspireren en te betrekken bij een duurzame voedselbeweging via de ‘Donderdag Veggiedag’-campagne. Dit initiatief moedigt mensen aan om één keer per week plantaardig te eten, waardoor het een realistisch en haalbaar doel wordt.

Om licht te werpen op de toegewijde individuen en organisaties in Brussel die streven naar het toegankelijk maken van plantaardige voeding, organiseerden  we een verscheidenheid aan impactvolle activiteiten in samenwerking met diverse lokale actoren. Het gaat om conferenties in samenwerking met Cuisines Bruxelloises tijdens het festival “Brusselse Kost”, om een platform te creëren waar kennis kan gedeeld worden, alsook kookworkshops in samenwerking met Voem, Cuisine de Quartier en Oxalis, om mensen de vaardigheden en kennis bij te brengen die ze nodig hebben om een plantaardig dieet te volgen.

Onze toegewijde groep van lokale vrijwilligers nam deel  aan verschillende evenementen (o.a. Chili voor Willy) en bemanden ook informatiestands tijdens het Vegan Street Festival, het PlantBased Festival en de Veggie Challenge. Omdat onze werking in Brussel steeds blijft groeien, zijn we actief op zoek naar nieuwe vrijwilligers die ons Brusselse vrijwilligersteam willen aanvullen. Geïnteresseerd? Je kan je aanmelden door te mailen naar [email protected].

Onze Brusselse collega’s hebben ook geholpen met de ontwikkeling van de Good Food Strategy. Deze bijdrage kwam tot uiting in ons werk voor de Good Food Label Jury’s, onze betrokkenheid bij de regionale Participatieraad Duurzame Voeding, of door bij te dragen aan een werkgroep die een betere toegankelijkheid van kwaliteitsvoeding voor Brusselaars nastreeft. Op die manier willen we ervoor zorgen dat plantaardige keuzes gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen in Brussel en tegelijk, waar mogelijk, inspelen op hun dagelijkse uitdagingen.

Deze missie voor de Good Food Strategy geeft ons ook de kans om kwalitatief onderzoek te doen naar de perceptie en gewoonten van Brusselaars ten opzichte van plantaardige voeding.

Ons werk in Brussel weerspiegelt ons engagement om impact te creëren die niet alleen binnen bepaalde regio’s maar ook op nationaal niveau weerklank vindt. Als we naar de toekomst kijken, is onze visie duidelijk: we willen onze samenwerkingen en partnerschappen met lokale organisaties en instellingen buiten Vlaanderen versterken. Deze initiatieven zullen ons in staat stellen om een nog breder publiek te bereiken en de transformatie naar een duurzamer, plantaardig voedselsysteem te blijven stimuleren. In 2024 zullen we proberen lessen te trekken uit de experimenten van dit jaar om zo te kunnen focussen op een duidelijkere en meer meetbare manier van impact creëren.

Food industry & retail

In samenwerking met Questionmark publiceerden we in februari een onderzoek rond de prijsverschillen tussen dierlijke producten en hun plantaardige tegenhangers, met verschillende aanbevelingen. We bespraken  dit met de desbetreffende retailers (Aldi, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl). We namen ook deel aan de ‘plantbased in retail roundtable’ in Berlijn in samenwerking met andere landen van ProVeg International en namen Colruyt Group mee als gastspreker. 

Ook voor de Veggie Challenge werkten we samen met retailers: Colruyt Group, Carrefour en Aldi zetten mee hun schouders onder de campagne. Verder begonnen we een samenwerking met Albert Heijn rond plantaardige barbecues en budgetvriendelijk plantaardig eten.

Foodservice

Onze ‘Veggie for Chefs’ workshops bieden praktische tools en informatie aan grootkeukens en hun chefs om heerlijke plantaardige maaltijden toegankelijk te maken voor een groot publiek. We verzorgden dit jaar 20 workshops, waarvan 8 workshops voor meerdere keukens samen uit de zorgsector. De meest in het oog springende workshops waren deze voor HoGent en de 9 Sociale Restaurants van Stad Gent.

Voor beide klanten werkten we samen met BOS+ en HoGent Research Centre For Sustainable Organisations, en lag de focus niet alleen op het culinaire aspect maar ook op nudging en communicatie. Zo komen we tot een grotere afname van de plantbased maaltijden. De vernieuwing in de Sociale Restaurants werd door Stad Gent aangekondigd en via de pers opgepikt (AVS, Het Laatste Nieuws, etc). Aanvullend op de workshops en consultancy gaven we ook een aantal lezingen voor een breder publiek van foodprofessionals.

Laatste updates en nieuws