Dit was 2024 bij ProVeg

“Ik denk dat Proveg van alle Belgische organisaties de meest positieve en dus de meest overtuigende boodschap brengt. Waar de Belgen het meest om geven, is de smaak van hun eten. En het feit dat ze hun klassiekers nog kunnen klaarmaken. En op dat vlak zitten jullie er knal op.” – Koen, een trouwe Supporter

Dankzij de steun van enthousiaste Supporters, kon ProVeg in 2024 weer heel wat verwezenlijken. Campagnes, samenwerkingen, workshops, evenementen, onderzoeken en vooral heel veel lekker eten zijn de ingrediënten voor een geslaagd jaar!  We mogen onszelf soms ook wel eens een schouderklopje geven, toch!? Maar wie het nog beter maakt, zijn de mensen waarmee we samen impact hebben gemaakt. Lees zeker verder om enkele hoogtepunten van 2024 herbeleven.

Nieuwe collega’s

In 2024 namen we afscheid van twee enorm enthousiaste en gemotiveerde collega’s. Fien, onze team lead communicatie, besliste na 11 (!) jaar ProVeg nieuwe avonturen op te zoeken en Toos, een van onze communicatiemedewerkers, kocht haar eigen tapijtbedrijf.

Gelukkig creëerde dit ruimte voor nieuwe frisse blikken. We verwelkomen graag Vanessa die met haar bakken ervaring en optimisme onze nieuwe team lead communicatie wordt en Angharad die met haar intrinsieke motivatie ons V-Labelteam zal versterken.

Veggie Challenge

In 2024 konden jullie voor het eerst gebruikmaken van de Veggie Challenge app. “Moeten jullie nu ook al een app maken?”, denk je misschien, maar de reactie op de handige tool was overweldigend! Lees hier bijvoorbeeld de reacties van enkele deelnemers:

Vooral het grote aanbod aan recepten in de app vind ik echt een meerwaarde.”

“Leuk om in de app te zien hoeveel douches je hebt bespaard. Het is een vatbare en originele manier om mensen de impact op het milieu te tonen.”

“Leuke ervaring, leuke app, nuttige recepten, ben een betere kok geworden!”

“Inspirerende recepten met mogelijkheid tot opslaan, filteren, boodschappenlijstjes …”

“Ik zal zeker nog deelnemen in de toekomst. Ik heb veel bijgeleerd via de quiz in de app.”

“De campagne bleek de motivatie te zijn die ik nodig had om te switchen.”

Moby

In juli maakte Moby bekend dat hij terug op tournee zou gaan én dat hij alle opbrengsten zou schenken aan dierenrechtenorganisaties. ProVeg België werd een van de gelukkigen! In september tourde hij door Europa, met een stop in het Antwerpse Sportpaleis.

ProVeg was van de partij met een infostand, waarbij we concertgangers vertelden over onze missie en visie. Terwijl ze in de zaal wachtten tot het optreden begon, zagen ze op twee grote schermen video’s over de organisaties die een deel van de winst zouden ontvangen. ProVeg werd zo twee uur lang voorgesteld aan alle Moby-fans!
Moby nam ook even de tijd om het publiek toe te spreken. Hij vertelde dat hij enkel op tournee wilde gaan als hij er zelf niets aan overhield en de opbrengst naar goede doelen zou gaan. Hij overliep ze allemaal: ProVeg kreeg zo een shoutout van the man himself voor meer dan 20.000 mensen!

Lokale groepen

We startten het jaar met een heuse rekruteringsactie voor vrijwilligers in Vlaanderen en Brussel. In meerdere steden kwamen nieuwsgierige inwoners naar de vrijwilligers van de lokale groepen toe, om bij te leren over de 5 pro’s van ProVeg en te horen hoe ook zij hun steentje kunnen bijdragen aan het bouwen van een meer plantaardige wereld. Wens jij ook deel uit te maken van ons vrijwilligersteam? Stuur een berichtje naar [email protected] !

Met de nieuwe vrijwilligers onder de vleugels vlogen de lokale groepen richting de Veggie Challenge, om leuke,  leerrijke én verbindende activiteiten in hun buurt te organiseren. Mensen op een toegankelijke manier samenbrengen met plantaardig eten als verbindend element, dat kunnen de lokale groepen namelijk als de beste. 

Van de Veggie Challenge naar de supermarktranking. Dit is een project waar vrijwilligers van ProVeg en BE Vegan de handen in elkaar slaan om de plantaardige producten in de supermarkten te tellen en zo het aanbod in kaart te brengen. Het rapport werd geschreven en gepubliceerd. Vervolgens was het dan ook hoog tijd om hen eens goed in de watten te leggen op de jaarlijkse vrijwilligersdag. Deze verwendag is een ontmoetingsdag om elkaar beter te leren kennen, een leerrijke dag om kennis en expertise te delen en een culinaire dag om plantaardige lekkernijen te eten. 

We sloten de eerste helft van het jaar af met een online kick-off over de Chili voor Willy– campagne en doken gezamenlijk een zomer vol voorbereidingen in. 

Vanaf september stroomden de bestellingen voor de heerlijke chili binnen en het eerste weekend van oktober was een heus feestweekend waar 750 porties werden verkocht. ProVeg is gezegend met toppers van vrijwilligers. We rondden het jaar af met een online kick-off over de Veggie Challenge en een jaarlijkse tevredenheidsbevraging, want de tevredenheid van de vrijwilligers, die dragen we zeer hoog in het vaandel. ProVeg is bijzonder trots op de vrijwilligersbeweging en iedereen mag het weten. Vrijwilligers zijn onmisbaar en van onschatbare waarde.

ProVeg in Brussel

In Brussel staan onze activiteiten vooral in teken van de Good Food-strategie, een project van Leefmilieu Brussel dat een meer duurzame voedselstrategie bevordert in onze hoofdstad.

Al sinds 2011 werken wij samen met Leefmilieu Brussel om de inwoners van het gewest te helpen meer plantaardig te eten. Dit jaar richtten we ons op een meer specifiek doelpubliek en dus ook aanpak. We besloten nauwer samen te werken met studenten en universiteiten. Zo kwam het project “Veggie Uni” tot leven. 

2024 was daarom een jaar van verkennen en informatie uitwisselen met de belangrijkste actoren, maar ook van content creatie toegespitst op studenten en schoolinstellingen. We creëerden de SMART Food Guide tijdens de back-to-school-periode om studenten te helpen bij hun uitdagingen omtrent toegankelijke, duurzame en gezonde voeding. Deze digitale gids werd gepromoot tijdens verscheidene kick-off-events van diverse universiteiten. We blijven daarnaast door het jaar animo creëren op campussen en online.

Het Veggie Uni-project was ook een ideale gelegenheid om de Veggie Challenge te introduceren op de campus. Zo deden twee Brusselse universiteiten mee aan onze jaarlijkse campagne en organiseerden we infostanden en een conferentie om de campagne verder te promoten.

We zijn ook op andere manieren betrokken bij de Good Food-strategie. Als lid van hun ‘Participatieve Raad’ presenteerde onze collega Loïck onze manier van werken aan verschillende stakeholders op de jaarlijkse strategische dag van Good Food. Daarnaast zijn we ook lid van de jury voor het Good Food-label voor horeca en kantines.

Juni was een heel drukke maand voor het Brusselse ProVeg-team. We organiseerden twee interactieve infostanden om burgers te informeren over de milieu-impact van voeding en mogelijke plantaardige alternatieven en oplossingen. We gingen langs in de kantine van Actiris en namen deel aan het ‘Milieufeest’ in Tour & Taxis. Enkele weken later deelden we in Cultureghem in Anderlecht ‘het hoe en waarom van plantaardige voeding’ binnen de culturele sector.

Food industry & retail

In 2024 stond het “Corporate & Institutional Engagement” team niet stil. Het foodservice team ondersteunde keukenteams van o.a. IKEA, Colruyt, Stad Aalst en Zorggroep Sint-Kamillus en werkten samen met het Departement Omgeving aan het Platform Hoger Onderwijs, een project voor meer plantaardige voeding in studentenrestaurants.

In het voorjaar brachten we de straftaks op plantaardige melk in koffiezaken onder de aandacht met een onderzoek. Daarnaast namen 81 Sodexo-uitbatingen deel aan de Veggie Challenge waardoor mensen ook op het werk of in de zorg voor lekkere plantaardige maaltijden konden kiezen. We lanceerden ook een nieuwe collectie grootkeukenrecepten en sloten het vierjarige ‘Andermaal’-project met BOS+ af.

We ontwikkelden een tool voor food professionals om de voedingswaarden van vleesvervangers makkelijk te vergelijken. Diëtiste Evelien Mertens gaf aansluitend een webinar over haar eigen onderzoek dat aantoont dat vleesvervangers vaak gezonder zijn dan hun dierlijke tegenhanger.

Next Food Chain bracht de waarde van de plantaardige sector in Vlaanderen en Brussel in kaart: 150 bedrijven zijn samen goed voor wel 1,4 tot 1,8 miljard euro omzet. Op 24 oktober kwamen Belgische en Nederlandse stakeholders samen om te verkennen hoe we samen nieuwe marktkansen voor plantaardige voeding kunnen benutten om de eiwittransitie te versnellen.

Als Belgische V-Label licentiehouder verwelkomden we heel wat nieuwe klanten, zoals Libeert Belgian Chocolate Creators en Mamita’s Bakeries en voerden we 45 product-audits uit om kwaliteit en betrouwbaarheid te blijven garanderen met het V-Label. Er werden honderden nieuwe producten goedgekeurd, vooral vegan producten, maar ook een aantal vegetarische producten. Dit alles maakt het makkelijker voor de consumenten in België, maar ook daarbuiten, om de keuze voor plantaardig (of veggie) te maken in de supermarkt.

We publiceerden de Vegan Supermarket Ranking, met opnieuw Albert Heijn als koploper en Lidl als beste discounter. Een ander rapport dat we publiceerden was de “Veggiebarometer 2024”, een tweejaarlijks consumentenonderzoek waaruit blijkt dat veel Belgen plantaardig willen eten, maar hier nog niet altijd naar handelen. We organiseerden hiervoor een webinar voor bedrijven en retailers met meer dan 90 deelnemers. Onze missie blijft: plantaardig eten overal toegankelijker maken voor iedereen.

Laatste updates en nieuws