Dit was de Veggie Challenge voor onze lokale groepen

29 februari: Persconferentie en proevertjesstand van ProVeg Leuven.

Lokale schepen van landbouw en consumptie, David Dessers, gaf een persconferentie om Leuvenaars op te roepen deel te nemen aan de Veggie Challenge. ProVeg Leuven was van de partij en sloot aan met een proevertjesstand, boordevol zelfgemaakte plantaardige lekkernijen. Geef je ogen de kost aan de sfeerbeelden. Ook communicatietalent Fien Louwagie was erbij om samen met de vrijwilligers ProVeg te vertegenwoordigen. Het startschot van de Veggie Challenge werd bij deze officieel gegeven, op naar een hele maand knallen maar.

2 maart: Infostand van ProVeg Mechelen bij verpakkingsvrije winkel Kabas

De vrijwilligers van ProVeg Mechelen deelden, naast informatie, ook zelfgemaakte hapjes uit, njammie. Ze verzorgden de infostand met groot succes. Er was veel volk aanwezig en ze toonden veel interesse in ProVeg, wat leidde tot een rijkheid aan goede gesprekken. Daarbovenop was het een leuke samenwerking met Kabas.

5 maart: Tunesische kookworkshop in samenwerking met ProVeg Gent

In deze volzette kookworkshop deelde Wafa Chtiti heerlijke gerechten en specerijen uit haar thuisland, Tunesië. De twaalf gelukkige deelnemers ontdekten de traditionele Tunesische keuken in een plantaardig jasje. Samen kookten en dineerden ze in het Veggiehuis van Gent, om zo de Veggie Challenge een boost te geven. Kers op de taart? De opbrengst, € 588, van deze workshop ging naar het noodfonds voor de inwoners van Gaza via Oxfam België. Wat een helden!

8 maart: Deelname van ProVeg Gent aan Kiemkracht Food Futures Festival (Gent)

Eén van de activiteiten tijdens het Kiemkrachtfestival in Gent was een fietstocht langs organisaties en bedrijven die zich inzetten voor een eiwitshift van dierlijke naar plantaardige eiwitten. De vrijwilligers verzorgden vol ‘gusto’ drie keer twintig plantaardige hapjes voor de bezoekende fietsers. Welke hapjes? Ze vonden hun inspiratie op de receptenpagina van de ProVeg website, namelijk plantaardige worstenbroodjes en geen-eiersla geserveerd in witlofblaadjes. Daarnaast gaven de vrijwilligers uitleg hoe ProVeg haar steentje bijdraagt om de eiwitshift te realiseren. Een ideale datum om deze activiteit te laten doorgaan, want de vrijwilligers haakten ook de Veggie Challenge campagne hieraan.

9 maart: Webinar ‘Wat is de milieu-impact van onze landbouw?’ (Stijn Bruers)

ProVeg Mechelen organiseerde samen met Natuurpunt een lezing in het teken van de Veggie Challenge. Hiervoor sloegen ze de handen ineen met doctor Stijn Bruers, die de nieuwsgierige deelnemers uitlegde hoe het nu echt gesteld is met de landbouw in België. Stijn Bruers ploos de wetenschappelijke lectuur voor hen uit en zette de feiten op een rij. Een webinar van een hoog én behapbaar wetenschappelijk niveau, want daar staat ProVeg voor.

10 maart: Veggie Challenge potluck van ProVeg Gent voor het brede publiek

ProVeg Gent koppelt graag het culinaire aan het sociale gegeven. Zo nodigden ze iedereen die zin had om tegelijkertijd nieuwe mensen te leren kennen én lekker te eten, uit om mee te doen aan deze plantaardige potluck. Ze stimuleerden de deelnemers om inspiratie op te doen via de receptenpagina van de ProVeg website. Resultaat? Gezellige sfeer, leuke mensen én hapjes om de vingers van af te likken. Er werden veel tips over veganrecepten uitgewisseld. Sommigen hadden zelfs interesse om zich als vrijwilliger te engageren bij ProVeg Gent, wat we volledig begrijpen natuurlijk.

16 maart: ProVeg Antwerpen beantwoordt alle vragen aan de Colruyt van Stabroek

De ‘out-of-the-box’ denkende vrijwilligers namen contact op met de Colruyt in hun buurt om te vragen of ze een infostand aan de ingang mochten verzorgen. Deze aanvraag werd positief onthaald en zo geschiedde. Elke boodschapper kreeg de kans om vragen te stellen én zelfs deel te nemen aan de wedstrijd om gratis te mogen deelnemen aan hun ‘High Tea’ op zondag 19 mei, spannend! Dit was al hun tweede actie op rij, want op vrijdag 8 maart waren ze met eenzelfde infostand aanwezig aan de Colruyt in Deurne. Dankzij deze acties, maakt ProVeg Antwerpen, naast de Veggie Challenge, ook de eigen activiteiten en zo meteen ook  de plantaardige boodschap van ProVeg zichtbaar. Trots!

20 maart: Plantaardige potluck van ProVeg Leuven, de Veggie Challenge Edition

Bij ProVeg Leuven kan je maandelijks genieten van een plantaardige potluck in het lokaal dienstencentrum Edouard Remy. De ambitieuze vrijwilligers koppelden de Veggie Challenge aan hun maandelijkse traditie en zetten de poorten van de plantaardige potluck wereld naar alle nieuwsgierigen volledig open. Met de receptenpagina van de ProVeg website boden ze inspiratie en met een brede glimlach ontvingen ze het brede publiek. Hun motto is: ‘Hoe meer zielen, hoe meer lekker eten’. En het Veggie Challenge extraatje: hoe meer deelnemers in Leuven zich inschrijven op de app. Wat een slimmeriken!

23 maart: Infostand van ProVeg Mechelen bij groenteboer De Wriemeling

Vrijwilligster Suhas bereidde speciaal voor deze activiteit authentieke Indische hapjes voor. Deze vielen bijzonder goed in de smaak. Het was een succesvolle dag. Er was niet veel volk aanwezig, maar dat hield de vrijwilligers niet tegen om degene die wel aanwezig waren uit te nodigen voor een proevertje en een gesprek… Knap staaltje teamwork!

24 maart: Infostand van ProVeg Aalst bij NW Aalst

De plantaardige spreads bij het ontbijt van NW Aalst waren een ongelooflijk succes! De vrijwilligers ontvingen lovende reacties, zowel van plantbased lovers als van vleeseters. Drie van de zeven heerlijke smeersels waren na het ontbijt volledig op. Gelukkig hadden deze toppers er extra voorzien om tijdens de brunch de smaakpapillen te kunnen blijven verwennen. Dit is op-en-top waar ProVeg voor staat: het brede publiek laten kennismaken met de smaak van plantaardig eten om hen zo uit te nodigen tot een gesprek. Eerst knabbelen, dan babbelen. Begin jij ook al spontaan te likkebaarden?

29 maart: Webinar ‘Sport en plantaardige voeding’ (Evelien Mertens)

ProVeg Mechelen organiseerde nóg een webinar in het teken van de Veggie Challenge, waar diëtiste Evelien Mertens, met specialisatie sport en zelf fanatiek sporter, uitlegde waarom sport en plantaardige voeding perfect samengaan. Dit is een ‘hot topic’, want op internet vind je best veel tegenstrijdige informatie over gezonde voeding. Het kan heel verwarrend zijn. Daarom vindt ProVeg het belangrijk om wetenschappelijk onderbouwde en betrouwbare informatie aan te bieden over plantaardige voeding. 

Screenshot

Veggie Challenge extra’s: sociale media boosts van ProVeg Antwerpen

Naar goede gewoonte zaten ze ook op hun socials niet stil. Dit jaar gaven de vrijwilligers tweemaal per week een tip weg die plantaardig koken makkelijker maakt. En om het weekend smakelijk in te zetten, kwamen er stories online met het verloop van ingrediënten tot kant-en-klare maaltijden.

All ‘Maart’ Long: Veggie Challenge infostanden in bibliotheken

Wist je dat… De lokale groepen tijdens de Veggie Challenge samenwerkingen met de lokale bibliotheken aangaan? Zo poppen er in vele bibliotheken Veggie Challenge infostanden uit de grond, waar de bibliotheken hun veggie- en vegan kookboeken in de kijker plaatsen. Deze samenwerking is zo waardevol, dat sommige bibliotheken uit eigen initiatief ernaar vragen. Waar kon je deze prachtige infostanden bewonderen? Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Haacht, Boortmeerbeek, Vilvoorde, Kampenhout, Keerbergen, Zemst, Lier, Antwerpen, Oosterzele én Limburg.

Leuk weetje: ProVeg Oosterzele koppelde een wedstrijd aan de infostand van de bibliotheek. Door het invullen van een formulier, maakten de deelnemers kans op twee fantastische prijzen. Een koppel viel in de prijzen voor een plantaardig etentje in een lokaal restaurant en de andere gelukkige kon met haar nieuwe vegankookboek aan de slag. De wereld is mooi. Een plantaardige wereld is nog mooier.

Laatste updates en nieuws

  • Vegan Supermarket Ranking 2024

    Vegan Supermarket Ranking 2024

    De meest vegan friendly supermarkten van Vlaanderen en Brussel ProVeg België en BE Vegan onderzochten dit jaar opnieuw het plantaardige…

  • Vrijwilligersdag 2024: een terugblik

    Vrijwilligersdag 2024: een terugblik

    Zaterdag 8 juni organiseerden we de ProVeg Vrijwilligersdag! Die dag is ondertussen uitgegroeid tot een heuse jaarlijkse traditie die Vlaanderen…