Drie menu’s om het eindejaar te vieren

De eindejaarsperiode, die staat garant voor gezellig samen zijn, de feestdagen vieren, en natuurlijk: gastronomisch genieten. Geef dit jaar eens een veggie touch aan jouw feesttafel. Groenten hoeven niet alleen bijgerechtjes te zijn, ze kunnen ook dé vedette van jouw diner zijn.

Drie feestelijke menu’s

Kiezen voor een maaltijd zonder dierlijke producten tijdens de feesten betekent niet dat je je smaakpapillen niet meer kan verwennen. In tegendeel! Alleen maar voordelen als je een plantaardig menu serveert, zowel voor je gezondheid als voor het klimaat. Ontdek hier drie menu-ideetjes die zelfs de grootste fijnproevers overtuigen.

Bereid je voor om jouw eindejaarsfeesten naar een hoger niveau te tillen met een veggie-aanpak, en combineer culinaire creativiteit met ecologisch bewustzijn.

MENU 1: De klassiekers

Herontdek alle feestklassiekers met dit eerste menu. Begin met verrukkelijke gerookte ‘zalm’hapjes, gevolgd door een hartverwarmende linzensoep. Laat je verleiden door het ultieme wintergebraad als hoofdgerecht en sluit af met (wat anders?) een kerstbûche.

Hapje: Hapjes van gerookte ‘zalm’

Voorgerecht: Linzensoep

Hoofdgerecht: Het ultieme wintergebraad

Dessert: Kerstbûche

MENU 2: Op culinaire reis

Kom aan boord voor een culinair tripje rond de wereld met dit tweede menu. Begin je avond met onze aardappelpasteitjes met curry als aperitiefhapje. Ontdek de smaken van Senegal met een soep van pinda, gember en zoete aardappel als voorgerecht, gevolgd door een creatieve creatie van gerookte tempeh en spruitjes met miso en ahornsiroop. Rond je reis af in Azië met een kokos-gember-limoenijsje, een heerlijk frisse toets.

Hapje: Aardappelpasteitjes met curry

Voorgerecht: Senegalese pindasoep met gember & zoete aardappel

Hoofdgerecht: Gerookte tempeh met spruitjes, miso en ahornsiroop

Dessert: Kokos-gember-limoenijs

MENU 3: Hartverwarmend

Dompel jezelf onder in een warme sfeer met bitterballen en worstenbroodjes! Proef van cashewgebakjes met dragon als voorgerecht, gevolgd door een waar pronkstuk voor de feesttafel: een smakelijk veggie vleesbrood. Als dessert, pure verwennerij met heerlijk romige soesjes. Een festijn dat jouw hart én smaakpapillen verwarmt!

Hapje: Bitterballen & worstenbroodjes

Voorgerecht: Cashewnotengebakjes met dragon

Hoofdgerecht: No beef gehaktbrood

Dessert: Donutsoesjes

Tips voor een geslaagde avond

Van je feestmaal een succes maken doe je niet enkel door heerlijke recepten te kiezen, maar even goed door goed voorbereid te zijn zodat alles vlot verloopt. Om er zeker van te zijn dat je op je gemak in de keuken kunt staan om je bezoek te verrassen, hou je best rekening met deze tips.

Plan je menu

Vooraleer je de keuken induikt, maak je best een lijstje met alle ingrediënten die je per recept nodig hebt. Zo ben je zeker dat je niets vergeet op het laatste moment, en zorg je ervoor dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt.

Maak zo veel mogelijk op voorhand klaar

Op sommige onderdelen van je recept kan je anticiperen. Maak sausjes en marinades op voorhand, en snij alvast al je ingrediënten in stukjes. Zo win je de dag zelf veel tijd en heb je minder stress. Nu kan je je focussen op de details en een mooie afwerking.

Zorg voor een goede werkplek

Goed begonnen is half gewonnen. Zorg ervoor dat de plek waar je gaat koken goed georganiseerd is. Leg alle ingrediënten klaar op een plaats waar ze makkelijk bereikbaar zijn, hou je werkblad proper en gebruik kommetjes om de verschillende elementen van elk recept te verzamelen. Dat zorgt ervoor dat je sneller door de verschillende stappen van het recept gaat.

Stem kooktijden op elkaar af

Als je verschillende gerechten klaarmaakt, zorg er dan voor dat de kooktijd zo veel mogelijk overeenkomt. Dat zorgt ervoor dat alle onderdelen van je menu tegelijk klaar zijn, en ze dus ook allemaal tegelijk op tafel kunnen.

Vraag hulp als het nodig is

Als je gasten hebt die graag willen helpen, delegeer dan enkele taakjes. Zo maak je de voorbereiding meteen wat gezelliger, en hoef je zelf ook minder werk te doen.


Vier de feestdagen met onvergetelijke smaken en deel het plezier van plantaardig koken met je geliefden.

Met de voorbereidingstips kan je de feesten ingaan vol rust en zelfvertrouwen. De sleutel tot succes is plannen en ordelijk te werk gaan, zodat je helemaal kan genieten van het moment met je naasten.

FIJNE FEESTDAGEN!


Laatste updates en nieuws