Hoe belangrijk is de kleur van productverpakkingen?

Kleur kan een krachtige invloed hebben op de keuzes van consumenten en speelt daarom een belangrijke rol in marketing. Het bepaalt mee de perceptie van de klant en kan doorslaggevend zijn bij aankoopbeslissingen. Een case study van ProVeg New Food Hub analyseerde het gebruik van kleur in de marketing van traditionele vleesproducten in vergelijking met plantaardige vleesalternatieven.

“Kleuren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het beïnvloeden van stemming, emoties, cognities, sensaties en perceptie, de bouwstenen van de psychologie. Sinds de oude Chinezen, Egyptenaren en Indiërs kleur als therapeutisch middel ontdekten, wordt het overal toegepast, en de reclame- en marketingwereld is daar allesbehalve een uitzondering op.”

– Singh, N. & Srivastava, S. K., Impact of colours on the psychology of marketing (2011)

Het gebruik van kleur in traditionele vleesverpakkingen

Rood

Conventionele vleesproducten maken vaak gebruik van rood in hun verpakking en branding. Deze kleur wordt geassocieerd met de natuurlijke uitstraling van vlees en duidt op versheid en smakelijkheid. Op verpakkingen van rundsvlees worden bijvoorbeeld vaak dieprode tinten gebruikt om het beeld van sappige, gebakken steaks op te roepen.

Zwart en wit

Veel premium vleesproducten gebruiken zwart-witte kleurontwerpen om een gevoel van verfijning en exclusiviteit over te brengen. High-end steakhouses en luxe vleesmerken maken veelvuldig gebruik van deze kleuren om kwaliteit en klasse uit te stralen.

Blauw

Sommige vleesproducenten verwerken blauw in hun branding om kernwaarden zoals vertrouwen, betrouwbaarheid en veiligheid over te brengen. De koele en kalmerende aard van blauw kan consumenten vertrouwen geven, vooral als het gaat om het kiezen van vleesproducten waar hygiëne en kwaliteitsborging cruciaal zijn.

Het gebruik van kleur in verpakkingen van plantaardige vleesalternatieven

Groen

Groen is een populaire kleurkeuze voor plantaardige producten als het gaat om verpakkingen en branding. Dit komt omdat het hun link met natuurlijke ingrediënten en duurzaamheid benadrukt. Bedrijven die plantaardige alternatieven aanbieden, maken vaak gebruik van deze strategie, omdat deze producten als gezonder en beter voor het milieu worden beschouwd dan vlees.

Heldere en levendige kleuren

Om zich visueel te onderscheiden van traditionele vleesproducten, kiezen veel plantaardige alternatieven voor heldere en levendige kleuren. Deze opvallende kleuren zijn visueel aantrekkelijk en vertegenwoordigen een jeugdige, moderne aanpak die gericht is op jongere generaties.

Plantaardige merken gebruiken aardetinten zoals bruin of beige om het uiterlijk en de textuur van vlees na te bootsen, waardoor de overgang naar plantaardig eten voor consumenten soepeler verloopt. Deze strategie spreekt milieubewuste consumenten aan en kan nieuwe klanten aantrekken die interesse hebben in duurzame eetgewoonten.

Bruin of beige

Kleur als krachtige marketingtool: de impact van verpakkingskleur op consumentengedrag

De kleuren van voedselverpakkingen beïnvloeden de voorkeuren en aankoopbeslissingen van consumenten. Warme kleuren stimuleren de eetlust, terwijl koelere kleuren frisheid overbrengen. Verpakkingskleuren kunnen ook de perceptie van smaak en kwaliteit beïnvloeden en merkwaarden overbrengen.

Esthetisch aantrekkelijke ontwerpen, vooral die met levendige of warme kleuren, trekken de aandacht en spelen een cruciale rol in het besluitvormingsproces op het moment van aankoop.

De keuzes van consumenten worden beïnvloed door voorkeuren voor kleur en communicatie met kleur, wat de perceptie van merken en producten beïnvloedt. Hierdoor ontstaat een cyclus waarin ervaringen met de kleur van een product toekomstige keuzes beïnvloeden.

Aanbevelingen

Ken je doelgroep

Pas kleuren aan uw doelgroep aan, rekening houdend met demografische en culturele voorkeuren.

Val op met jouw kleurkeuze

Gebruik onderscheidende kleuren voor productdifferentiatie om op te vallen in een concurrerende markt.

Stem af op de waarden van jouw merk

Zorg ervoor dat kleuren afgestemd zijn op de waarden van het merk om de identiteit en boodschap te versterken.

Balanceer traditie en innovatie op basis van jouw product

Experimenteer met verfijnde, klassieke kleuren voor traditionele producten en gewaagde, hippe kleuren voor nieuwe, innovatieve producten.

Investeer in de visuele kenmerken van je verpakkingen

Geef prioriteit aan een goed bedachte design van je verpakkingen voor een optimale visuele aantrekkingskracht en een effectieve communicatie.

Test en verfijn

Probeer verschillende kleurstrategieën uit, verzamel feedback en verfijn je aanpak.

Integratie is de sleutel

Integreer jouw kleurenpalet in de algehele marketingstrategie voor een samenhangend beeld van jouw merk.

Verbeter de ervaring

Creëer een positieve link met jouw kleurenpalet om de ervaring van de consument te optimaliseren.

Blijf trendgericht

Kleurtrends veranderen. Blijf op de hoogte van de laatste kleurtrends en pas aan waar nodig voor een evoluerende consumentenvoorkeur.

Conclusie

Kleur beïnvloedt het consumentengedrag en de perceptie van productkwaliteit, waarde en merkpersoonlijkheid, en vormt zo voorkeuren en de bereidheid om voor producten te betalen. De kleurkeuze in verpakkingen is cruciaal voor het aantrekken van consumenten en het optimaal promoten van een merk. Merken gebruiken kleurenpsychologie om positieve associaties te creëren, maar de besluitvorming van consumenten wordt ook beïnvloed door kwaliteit, prijs en klantenservice. Succes vereist een goed ontworpen product, uitstekende klantenservice en een strategisch marketingplan.

Lees de volledige analyse van New Food Hub

Laatste updates en nieuws