Tekst: Tanne Van Puyvelde – Foto: Louise Decroly
Dit interview werd gepubliceerd in ProVeg Nieuws 89 (editie maart 2023)
Op een best zonnige winterdag in februari ontving Tijmen ons virtueel voor een interview. Hij was vorig jaar al ambassadeur voor de Veggie Challenge en liet weten dat hij dit heel graag opnieuw wou doen. Het voorbije jaar is voor Tijmen best een belangrijk jaar geweest. De reeks Twee Zomers was in 2022 op tv, Tori en Lokita, een film van de broers Dardenne waar hij een bijrol in speelt kwam uit. Recent was 1985 op tv: een reeks over de Bende van Nijvel waar hij opnieuw een hoofdrol in speelt. Het lijkt allemaal niet zo’n grote impact te hebben op de jonge acteur, die met een frisse witte T-shirt en een wat warrige haardos ons een blik op zijn leven laat werpen.
Hoe was het afgelopen jaar voor jou? Heeft het een grote impact gehad op je leven?
“Anderen schatten mijn succes vaak groter in dan het in werkelijkheid is. Er is niet zoveel veranderd bij mij, ik ben daar ook wel blij om. Ik kan nog alledaagse dingen doen en word bijna niet herkend. Het is wel leuk om erkenning te krijgen voor iets waar je zelf ook trots op bent. Je voelt wel dat 1985 wel leeft, we krijgen veel goede reacties.”
Het afgelopen jaar verhuisde Tijmen ook van Antwerpen naar Brussel. Toen we vroegen of hij een groot verschil merkte op vlak van eetgewoontes twijfelde hij even.
“Ik merk wel een verschil tussen Vlaamse en Waalse eetgewoontes. Het aanbod loopt gelijk, maar bij mijn Franstalige vrienden hoor ik er wel minder over. In Vlaanderen is het meer vanzelfsprekend, als je zegt dat je geen vlees of vis eet.”
Tijmen probeert zelf zoveel mogelijk plantaardig te eten. Het idee was eerst iets vreemds, want het eten van vlees en vis was de gewoonte. Door gesprekken met een vriend over vegetarische voeding werd hij echter geprikkeld, en het lezen van ‘Dieren Eten’ van Jonathan Safran Foer gaf de doorslag.
“Voor mij is dierenleed een grote motivatie, maar zeker ook het milieu. Dierenleed is hetgeen waar ik het meest een beeld bij kan vormen. Dat een dier gedood wordt om mijzelf te voeden, daar kan ik niet bij. Als je er een beetje over nadenkt is het toch gek een dier te laten groeien, enkel met de reden om het te doden en vlees te eten?”
Het gebeurde niet van de ene dag op de andere. Geleidelijk aan vlees, vis en zuivel laten vallen en vervangen door goede vleesvervangers leek het beste te werken.
“Ik ben wel blij dat vleesvervangers zoals Beyond Meat bestaan. Ik heb ook nooit iets tegen de smaak van vlees gehad. Ze helpen om mensen makkelijker vegetarisch te doen eten en geen smaken of texturen te moeten missen.”
Thuis werd hij ook gesteund in deze verandering. De familie Govaerts stond duidelijk open voor meer plantaardige maaltijden.
Dit zie je wel vaker tegenwoordig: de jongere generatie die de eetgewoontes van de ouders beïnvloedt. Soms komen ze via hun kinderen in contact met nieuwe smaken wanneer zij hun kookkunsten thuis bovenhalen. Tijmen noemt zichzelf alvast geen uitstekende kok. Het is wel zo dat hij ProVeg (toen nog EVA vzw) leerde kennen: door de talrijke recepten die we aanbieden.
Als acteur breng je veel tijd door op filmsets, hoe zit het met de plantaardige catering daar?
“Bij 1985 was er altijd heel veel keuze. Nu doen die zelfs een volledig vegetarische catering, met ook vegan opties. Als we aan het eten zijn in een bepaalde scène, dan krijg ik ook gewoon de vegetarische versie. Ze hebben mij nooit gedwongen om vlees te eten (lacht).”
Als we hem vragen hoe hij zijn omgeving probeert te inspireren om meer plantaardig te eten, antwoordt Tijmen het volgende:
“Ik probeer dat op een steeds lievere manier te doen. Maar, soms kan ik dat wel nog eens direct zeggen. Als we tussen opnames door aan het aanschuiven zijn om te eten, en mensen nemen vlees, dan kan ik het niet laten een opmerking te maken.”
Maar, hij erkent dat dit niet altijd de meest effectieve manier is.
“Soms is het niet babbelen erover en gewoon zelf doen, belangrijker dan iedere keer terechtwijzen. Dat schrikt mensen af. Ik zie het als een soort van stil protest. Zo beginnen mensen er vaak vanzelf over tegen mij, ze willen zich dan verantwoorden. Ook mezelf blijven onderwijzen over het onderwerp vind ik belangrijk, zodat ik steeds weet waarvoor ik het doe.”
Wat zou er nog kunnen veranderen zodat mensen de weg naar plantaardige voeding gemakkelijker vinden?
“Ik vind het sowieso al raar dat er nog steeds reclame voor vlees wordt gemaakt en dat de overheid daarmee instemt. Er is wel al enorm veel veranderd, dus ik heb wel het gevoel dat er een soort van stille revolutie op gang komt. Over het algemeen mag er wel meer aandacht naartoe gaan in de media, want het is één van de wereldproblemen en we spreken hier amper over.”
Tijmen benadrukt ook hoe belangrijk hij het vindt dat mensen hun platform gebruiken om hierover te spreken, of op z’n minst niet het tegengestelde te promoten.
“Ik heb het heel moeilijk met mensen die een platform hebben en hier niks mee doen. Zeker wanneer ze een beeld scheppen van het ideale, elitaire leven met steaks en vliegtuigreizen … Ik denk dan zelf, zijn jullie je niet bewust van de wereld?”
Een voorbeeld van iemand met een platform waar Tijmen wel naar opkijkt, is acteur en Oscarwinnaar Joaquin Phoenix. “Omdat hij ook activistisch is en je het niet meteen van hem zou verwachten.” Het is mede dankzij Phoenix dat verschillende grootschalige events, zoals de Golden Globes, de SAG Awards en de Critics Choice Awards in 2020 voor plantaardige catering kozen.
Het klimaat en dierenrechten zijn niet de enige kwesties waar Tijmen soms van wakker ligt. Met beide ouders in de zorg- en onderwijssector stelt hij zich ook vragen bij de manier waarop in ons land met zorg en zorgverlenend personeel wordt omgegaan. “Niet alleen geneeskunde, maar ook gezonde voeding is zorg, cultuur is zorg.”
Tijmen’s restotips (BRUSSEL): “Tich, Les vignes du liban, Mok, Green house … Iets Libanees of Aziatisch is altijd wel goed.” |
Boodschappentip: Tijmen heeft altijd soja yoghurt of plantaardige melk in huis. Dit combineren met granola en havermout biedt hem een gezonde start van de dag. “Ik weet nooit hoe mijn dag gaat gaan en waar ik wat ga eten, dus zo heb ik het gevoel dat ik wel nog iets van structuur heb.” |