Welcome to our 2023 Annual Review

We’re thrilled to present our milestone achievements over the past year. We’ve expanded our global presence with the inauguration of two pivotal country offices in Nigeria and Malaysia, fostering greater outreach and impact. Our active engagement at COP28 in Dubai, UAE, underscored our commitment to addressing climate change on a global scale, driving discussions and initiatives towards sustainable solutions.

A significant highlight of the year was the launch of Kickstarting for Good, a groundbreaking ProVeg program. This pioneering initiative introduces the world’s first incubator and accelerator tailored for nonprofit organizations and impactful initiatives dedicated to food-system transformation.

Looking ahead to 2024, we remain steadfast in our mission to promote the benefits of plant-based diets and catalyze transformative change in the global food system. With your unwavering support, we will continue to raise awareness and drive tangible action towards a healthier, more sustainable future for all. Thank you for being part of our journey.

You can read about the difference your support made in 2023 in our annual review.

Sinds 2023 maken we officieel deel uit van ProVeg International. We kregen een gloednieuwe website en pasten al onze social media aan. Het voorbije jaar bracht enorm veel verandering met zich mee. Ook ons team onderging een ware metamorfose. We namen afscheid van collega’s die op zoek gingen naar nieuwe avonturen, maar mochten daardoor ook heel wat nieuwe gezichten verwelkomen.

De Veggie Challenge was weer onze belangrijkste jaarlijkse campagne. Dit jaar was dat niet anders. In maart nam 1 op 8 Belgische gezinnen deel aan de campagne, dat betekent dat 633 000 gezinnen in maart minstens enkele dagen veggie of vegan aten. Veertien steden en gemeenten namen deel aan de Veggie Challenge en elf bedrijven riepen hun werknemers op om de uitdaging aan te gaan. We bundelden onze krachten met verschillende supermarkten en plantaardige producenten om van deze derde editie van de Belgische Veggie Challenge een succes te maken. We adverteerden voor het eerst op de Gentse tram. In Brussel organiseerde we verschillende activiteiten in het kader van de Good Food subsidie om onze werking in de hoofdstad beter op de kaart te zetten.

Met ons bedrijfsnetwerk ‘Next Food Chain’ verbinden we verschillende producenten, stakeholders en overheden om actief te werken aan een verschuiving van plantaardige eiwitten. We schreven een memorandum voor de Vlaamse verkiezingen en co-organiseerden een groot event voor allerlei spelers in de eiwittransitie in december met meer dan 280 aanwezigen en verschillende ProVeg België teamies spraken er voor het publiek of modereerden breakout sessies. 

We publiceerden een price parity onderzoek met verschillende aanbevelingen en discussieerden hierover met de 5 grootste retailers. We namen ook deel aan de ‘plantbased in retail roundtable’ in Berlijn en namen Colruyt Group mee als gastspreker.

Onze ‘Veggie for Chefs’ workshops bieden praktische tools en informatie aan grootkeukens en hun chefs om heerlijke plantaardige maaltijden toegankelijk te maken voor een groot publiek.  Zo verzorgden we dit jaar 20 workshops, waarvan 8 workshops voor meerdere keukens samen. De meest in het oog springende workshops waren deze voor HoGent en de 9 Sociale Restaurants van Stad Gent. Voor beide klanten werkten we samen met BOS+ en HoGent Research Centre For Sustainable Organisations, en lag de focus niet alleen op het culinaire maar ook op nudging. De vernieuwing in de Sociale Restaurants werd op 21 december door Stad Gent aangekondigd via een persbericht. Naast het geven van workshops en consultancy gaven we ook een aantal lezingen voor een breder publiek van foodprofessionals.

Onze vijftien vrijwilligersgroepen doen hetzelfde op lokaal niveau: zij inspireren hun eigen gemeenschappen met evenementen om meer plantaardig te eten. Gelukkig lijken deze inspanningen vruchten af te werpen!  V-Label blijft voor nieuwe klanten en meer gecertificeerde producten zorgen en is ook een bron van inkomsten voor onze organisatie. We certificeerden voor het eerst ook Belgisch bier.