Kala Namak: het geheime ingrediënt van de plantaardige keuken

De plantaardige keuken blijft groeien en innoveren: nog steeds worden er creatieve manieren ontdekt om de smaak en textuur van dierlijke producten te vervangen. Eén van die creatieve smaakvervangers is Kala Namak, ook wel bekend als zwart zout of Himalayazout. Het is een ingrediënt dat de typische zwavelsmaak van eieren nabootst in jouw favoriete gerechten.

Wat is Kala Namak?

Kala Namak is een mineraalzout dat inheems is aan India en Pakistan. Het zout staat bekend om zijn donkerroze tot zwarte kleur. Het zout heeft zijn mooie kleur te danken aan de aanwezigheid van bepaalde mineralen en zwavelverbindingen. Deze unieke combinatie geeft Kala Namak zijn kenmerkende eismaak waardoor het een enorm populair ingrediënt is in de plantaardige keuken.

Hoe gebruik je Kala Namak?

Kala Namak kan gebruikt worden om de smaak van eieren na te bootsen, maar is ook geschikt om (net zoals eieren) te gebruiken als bindmiddel. Hier zijn een aantal eenvoudige manieren om Kala Namak te gebruiken in jouw recepten:

1/ Scrambled tofu: verkruimel de inhoud van een pakje stevige tofu in een pan en voeg een snuifje Kala Namak toe terwijl je de tofu roerbakt. Op die manier krijg je een lekker plantaardig alternatief op een roerei.

2/ Plantaardige omelet: meng silken tofu met Kala Namak, kikkererwtenmeel en je favoriete groenten en kruiden. Bak deze op een pan zoals je zou doen bij een traditionele omelet en je bekomt een lekkere plantaardige variant.

3/ Quiche: voeg een snuifje Kala Namak toe aan je tofumengsel voor een lekkere en romige basis voor al je quiches.

4/ Plantaardige mayonaise: voeg Kala Namak toe aan je plantaardige mayonaise om het een authentieke eismaak te geven.

5/ Plantaardig gehaktbrood: gebruik wat Kala Namak in je plantaardige gehaktmengsel (bv. tempeh, linzen, plantaardig gehakt) om je gehaktbrood op smaak te brengen.

Of je nu een plantaardig eetpatroon volgt of gewoon benieuwd bent naar nieuwe en creatieve manieren om te koken, Kala Namak is een heerlijk alternatief op eieren.

Benieuwd om enkele recepten te ontdekken met Kala Namak? Neem dan vlug een kijkje op onze receptenpagina.

Laatste updates en nieuws

  • Zijn vleesvervangers gezond?

    Zijn vleesvervangers gezond?

    Recent onderzoek toont dat ultra-bewerkte plantaardige vleesvervangers geen negatieve gevolgen op de gezondheid vertonen. Omwille van het debat en de…