Kook volgens het seizoen

Seizoensgroenten worden lokaal gekweekt en zijn ruim op voorraad. Dat maakt ze een stuk goedkoper dan hun ingevoerde tegenhangers. Toch is het niet altijd eenvoudig om te bepalen welke groenten en fruit in het seizoen zijn. Deze richtlijnen helpen je alvast op weg!

Tips

  • Maak het jezelf gemakkelijk met de gratis groente -en fruitkalender van Velt. Uitprinten, op de koelkast kleven, en klaar.
  • Abonneer je op een wekelijks groente-en fruitpakket bij een lokale boerderij of stadstuin. Doordat je in groep koopt, betaal je vaak ook minder.
  • Ben je nog op zoek naar leuke recepten waar seizoensgroenten centraal staan? Kok en Velt-medewerkster Leentje Speybroeck leert ons met het boek ‘Kook het seizoen’ om echt aan de slag te gaan met seizoensgroenten. En dat zijn er bijzonder veel! Alle gerechten zijn veggie en veel zijn vegan.
Afbeelding: Shutterstock

Eten volgens het seizoen

  • In de lente zijn er de primeurgroenten zoals jonge asperge, worteltjes, spinazie en sla, maar ook bloemkool, rode biet en roodlof. Vanaf april duiken de eerste Belgische aardbeien op en ook voor rabarber is dit het beste seizoen. Tip: bereid grote hoeveelheden en bewaar in de vriezer!
  • De zomer is een topseizoen wat groenten en fruit betreft. Rood fruit zoals aardbeien, frambozen, kersen en rode en zwarte bessen kleuren je bord. Maar ook perziken en nectarines zijn dan vol van smaak. Frisse zomerslaatjes maak je met komkommer, tomaat, radijs en waterkers.
  • Bij de herfst denken we spontaan aan pompoenen en paddenstoelen, maar ook bleekselderij, broccoli, courgette, snijbonen en venkel zijn dan op hun best. Verwerk ze in een lekkere ovenschotel of maak er een stoofpotje van. Sommige peulvruchten zijn ook in het begin van de herfst nog beschikbaar. Verder is dit het beste seizoen voor peren, druiven en meloenen.
  • Haal je winterboost uit kolen zoals boerenkool, rode kool, savooikool of witte kool. Ook knolselderij, schorseneren en spruitjes zijn dan ideale groenten om van te smullen. Als fruit kies je best voor appels en peren. Ook zuiderse vruchten zoals banaan, citroen, kiwi, mandarijn, mango, pompelmoes en sinaasappel eet je best in de wintermaanden. Dan worden ze van minder ver ingevoerd en zijn ze dus iets goedkoper.

Laatste updates en nieuws