Maak kennis met onze Veggie Challenge ambassadeurs

De Veggie Challenge doe je niet alleen: maak kennis met onze ambassadeurs! Actrice Sofie Joan Wouters, ProVeg-vrijwilliger Elena Lievens en landbouwer Chris Heirbaut vertellen in ons magazine ProVeg Nieuws hoe zij iedere dag het verschil maken voor een plantaardige wereld. Je leest hun interviews hieronder.

De lekkerste vragen met Sofie Joan Wouters

In onze vaste ProVeg Nieuwsrubriek ‘de lekkerste vragen’ vertelt een BV (Bekende Veggie of Vegan) waar hun plantaardig hart sneller van gaat slaan. Sofie Joan Wouters (@sofiejoan op Istagram) is een Vlaamse actrice en theatermaakster. Bij het grote publiek is ze vooral bekend als Nele uit Dertigers. Ze is ook een van onze ambassadeurs voor de Veggie Challenge!

  • Je droomontbijt?

Het ontbijt is echt mijn favoriete maaltijd, en dan heb ik het over uitgebreid ontbijten op zondagochtend wanneer ik veel tijd heb, nergens heen moet, met geliefden en vrienden om me heen. Het liefst van al is mijn droomontbijt een groot buffet met verschillende zoute en zoete dingen, zodat ik van alles kan proeven, bijscheppen en langdurig genieten, tot het tijd is om te lunchen en nog eens opnieuw te beginnen.

  • De lekkerste snelle hap?

Een maiswafel met chocolade, die ik nog snel meegrits uit de kast of worteltjes met hummus (of cocktailsaus 🙂 )

  • Je bijdrage aan een potluck?

Een vegan parmigiana met amandelschilfers of een rode linzen soep.

  • De groente die het vaakst in je winkelkar ligt?

Tomaten, en dit in alle vormen: kerstomaten, pruimtomaten, trostomaten, …

  • De inhoud van je lunchbox?

Als ik tijd heb maak ik mijn eigen zuurdesembrood, dus in mijn lunchbox vind je dat wellicht terug. Met een kom dampende soep erbij. 

  • Je lievelingseten als kind?

Speculaasjes gesopt in melk en natuurlijk de allerlekkerste spaghetti van de wereld, die van mijn mama.

  • Het eerste gerecht dat je zelf kon koken?

Ik ben al heel vroeg beginnen bakken en koken, als kind deed ik dat enorm graag. Havermoutkoekjes waren samen met rice-krispies-koekjes het eerste wat ik kon maken, maar al snel maakte ik ook drie gangen menu’s en speelde ik restaurantje met zelfgemaakte menukaarten 🙂

  • Je favoriete zoetigheid?

Een bolletje vanille ijs, maar dan écht goed vanille ijs…

  • Het restaurant dat je iedereen kunt aanraden?

Cookies Cream in Berlijn. Als je ooit naar de Duitse hoofdstad trekt en je wil jezelf eens culinair in de watten leggen: GA ER HEEN (en drink eerst een cocktail in de rode cocktailbar beneden).

  • Je favoriete chef?

Er zijn er te veel om op te noemen… Van Ottolenghi tot Anna Jones, naar Amy Chaplin en een hele resem instagramchefs.

  • Je meest memorabele culinaire ervaring? 

Toen ik op kot zat in Nederland, had ik een blender op mijn kamer. Ik heb er ooit eens tomatensoep in willen mixen maar de blender zat los. De soep spoot alle kanten uit en mijn slaapkamer rook wekenlang naar tomatensoep. 

  • Waarom vind je het belangrijk om mee te doen aan de Veggie Challenge?

Door mee te doen aan de Veggie Challenge, plantaardige recepten uit te proberen en te delen, geef je jezelf de uitdaging om eens anders naar je maaltijden te kijken en inspiratie op te doen. Groenten en fruit zijn zo divers, je kan er zo interessant en creatief mee koken. Ze vragen gewoon naar meer aandacht en liefde in de keuken. En dan is het nog eens goed voor onze wereld en planeet! Dat lijkt me enkel een win-win!

Volg ProVeg ook op Instagram voor meer plantaardige inspiratie & tips!

Elena Lievens over 25 jaar plantaardige passie

Elena Lievens stond mee aan de wieg van ProVeg (toen nog EVA), reikt al jaren de Nobelprei als vrijwilliger bij ProVeg Oosterzele, onderzoekt mogelijkheden met Vlaamse kikkererwten én trekt een plantaardige revolutie op gang aan de Arteveldehogeschool. Sommige mensen verplaatsen niet enkel een steentje, ze verleggen een hele rivier.

Je hebt er sinds kort drie dieren bij op het werk. Wat ben je met die kartonnen olifanten van plan op Arteveldehogeschool

“Ze verwijzen naar de drie ‘olifanten in de kamer’ die de hogeschool wil aanpakken om CO2- uitstoot te reduceren: mobiliteit, energie en voeding. Die olifanten zaten 2,5 jaar geleden al in mijn eerste presentatie. Ze hebben me geholpen om het bestuur van Arteveldehogeschool te overtuigen. Je moet de noodzaak voor klimaatmaatregelen altijd proberen te visualiseren. Ik ben heel trots op ons klimaatplan. We nemen onze verantwoordelijkheid voor de meer dan 15.000 jonge mensen die hier studeren. Onze events worden volledig vegan, in de dagelijkse menu’s schakelen we naar 60 procent plantaardig aanbod.”

Jullie zijn met nog wel meer interessante projecten bezig?

“We doen onderzoek naar de meest efficiënte spelvormen die de eiwitshift kunnen versnellen. Zo kun je bijvoorbeeld bij kleuters rond beeldvorming werken door ze een speelkeukentje met houten tofublokjes of peulvruchten en storytelling rond tempeh aan te bieden. Daarnaast zijn we ook erg enthousiast over ons onderzoek naar Belgische kikkererwten. We hebben binnen het KIKET-project al heel wat kennis opgebouwd over de rassen, teelt en oogst. Het is belangrijk om onze landbouwers een alternatief aan te bieden. Ook de verwerkers zijn positief over de mogelijkheden, van chocopasta en chips tot koekjes en spreads. En in de supermarkt bleek dat de consument bereid is om een kleine meerprijs te betalen voor lokale kikkererwtenproducten. Hier zit dus zeker toekomstmuziek in. Bij het opvolgproject ‘KickChick’ worden nog meer retailers en producenten betrokken.” 

Het is niet je eerste plantaardige overwinning?

“25 jaar geleden hebben we met een groepje activisten EVA opgericht, de voorloper van ProVeg. Dat ging gepaard met lange avonden vol passionele gesprekken. We begrepen al snel dat de beweging een positief verhaal nodig had. We moesten mensen verleiden en elke plantaardige hap toejuichen. Eén van onze eerste acties was een vegetarische gids voor Gent. Op het internet was er toen nog niet zo veel mogelijk. We knipten een stadsplan in stukjes en gingen elk in een wijk van Gent op pad. Het was het begin van alles.”

Je bent nog steeds trekker van de lokale ProVeg groep in Oosterzele. Wat houdt dat precies in?

 “We reiken elk jaar een Nobelprei uit aan de meest verdienstelijke organisatie of onderneming op plantaardig vlak. Het is een ludieke actie die echt wel leeft in ons dorp. Want wie zou er dit jaar de prei kunnen winnen? Tijdens de Veggie Challenge draaien we de familiefilm Ferdinand in het cultuurcentrum. We starten ook een ‘Kook het voort’ op: we nodigen allemaal 3 omnivoren uit voor een plantaardig etentje bij ons thuis, die dan op hun beurt ook aangespoord worden om plantaardig te koken voor 3 andere vrienden.”

Waar komt al die plantaardige passie vandaan?

“Ik wou als kind al vegetarisch eten, omdat ik zo graag dieren zag. Maar mijn ouders wisten daar geen raad mee. Er waren toen ook nog bijna geen alternatieven op de markt. Het is pas op kot dat ik mijn eigen vegetarische potjes kon beginnen koken. Om te leren hoe dat moest, ging ik op kookles bij de Panda, één van de pioniers in Gent. Het was in die tijd nog echt wel een uitdaging om ingrediënten en recepten te vinden.”

Hoe kun je blijven strijden zonder uitgeblust te geraken?

“Je moet wel wat koppig en volhardend zijn om in deze sector overeind te blijven. Ik leg de lat hoog en ik zie overal spannende kansen en opportuniteiten, maar ik kan ook goed relativeren. Af en toe ontplof ik eens of begin ik te lachen met de absurditeit van de hele transitie, maar meestal blijf ik met de glimlach verder werken. Ik ben blij met elke stap in de juiste richting, al zou ik die meer willen vieren. Een klein feestje voor elke overwinning, dat hebben we nodig!”

Ook als vrijwilliger aan de slag bij ProVeg? Bekijk hier de mogelijkheden of neem contact op met vrijwilligerscoördinator Hannelore via [email protected].

Pionier met algen Kris Heirbaut

In het landelijke Temse vind je een van de meest opmerkelijke landbouwers van ons land: Kris Heirbaut. Naast de dagelijkse zorg voor zijn melkkoeien heeft Kris namelijk nog miljoenen andere ‘diertjes’ om te verzorgen: microalgen. Als vierde generatie op het familiebedrijf besloot hij zijn activiteiten uit te breiden met microalgen. We vroegen Kris naar zijn transitie, de uitdagingen die ermee gepaard gaan en zijn toekomstplannen.

Van Melkveehouder naar circulaire innovator

“Als melkveehouder werden we bewust van de ecologische impact van ons bedrijf,” vertelt Kris. “We besloten onze veestapel te verkleinen en een mestverwerker te installeren die methaan kan omzetten in warmte en elektriciteit voor op de boerderij. Daarmee begon de circulaire transformatie van ons landbouwbedrijf.”

De ontdekking van microalgen

“Onze volgende uitdaging was de resterende CO2-uitstoot verminderen,” vervolgt Kris. “Toen iemand me vertelde over de kweek van algen, was ik meteen enthousiast. Deze bron van eiwitten en vitaminen zijn niet alleen geschikt als voeding voor mensen, maar ook voor vee. Je kan ze lokaal telen, ze leveren vijf keer meer eiwitten per hectare op dan sojateelt en verbruiken 80 procent minder water. Bovendien kweek je algen in een verticale constructie, waardoor je weinig land nodig hebt. Het zijn echt groene mirakeltjes!” 

Innovatieve producten en lokale impact

Met de teelt van microalgen heeft Kris diverse producten ontwikkeld, waaronder algenijs, algenkaas, algenpasta en algenballetjes. Hij kan zelfs een volledig plantaardige ijstaart uit microalgen maken.  “De reacties van klanten zijn overweldigend positief,” zegt hij. “We verkopen onze producten in ons hoevewinkeltje. De interesse is groot. Mensen zijn nieuwsgierig naar de gezondheidsvoordelen en de unieke smaak van algen.”

Uitdagingen en samenwerking

Kris deelt zijn ervaringen met collega-melkveehouders. “Er is veel interesse in algen, maar het vergt een grote begininvestering in een onzekere markt. Er moet een betere afzetmarkt zijn. Bij veel landbouwers is de kas leeg. Het kan niet de bedoeling zijn dat wij alles alleen doen. Voor distributie en verkoop hebben we partners nodig.”

Veggie Challenge

De Veggie Challenge is voor Kris elk jaar een feest. “Ik vind het belangrijk dat consumenten worden uitgedaagd om meer plantaardig te eten, om zo ook kansen te creëren voor innovatieve producten.” Momenteel is Kris in gesprek met verschillende restaurants om in maart gerechten met microalgen op hun menu te zetten. “Mijn pasta met microalgen is hier perfect voor: lokaal, gezond, plantaardig en eiwitrijk.”

Ambities voor de toekomst

Kris kijkt vol ambitie naar de toekomst. “Ik hoop vooral dat andere boeren duurzame stappen durven zetten. In principe kan op elk rundveebedrijf een algeninstallatie staan die CO2 uit de lucht haalt.” Hij benadrukt dat samenwerking essentieel is: “We kunnen niet alle problemen in één keer oplossen, maar over goede initiatieven moeten we niet twijfelen.”

Meer informatie over de algen-teelt en de farm van Kris vind je hier.

Steun Proveg

  • Je ontvangt 4 keer per jaar ons infoblad vol exclusieve recepten, interviews, restauranttips en veel meer! 
  • Door jouw steun kunnen wij mensen inspireren om minder dierlijke voeding te consumeren.
  • Grotere inkomsten uit giften laten ons toe onze werking uit te breiden en te verbeteren. Zo help je ons onze missie sneller te verwezenlijken!

Laatste updates en nieuws