Ontdek de vijf principes van STEAK

Hoe creëer je een veggie gerecht dat ook de rasechte vleeseters weet te overtuigen? Wij geven een voorproefje van de vijf duidelijke tips van STEAK. Deze vijf principes kunnen je helpen bij het serveren van veggie maaltijden aan een breed publiek, niet alleen de reeds overtuigde vegetariërs.


Wil je de volledige diepgang van deze principes ontdekken en leren hoe je ze in de praktijk brengt? Download dan het educatief materiaal van Andermaal, een project van ProVeg en BOS+. Het educatief materiaal omvat Powerpoint-presentaties met theorie en oefeningen en handige STEAK-kaarten, op maat van leerkrachten in hotelscholen.

Smaak

Smaak is ongetwijfeld het belangrijkste element van een geslaagd veggie gerecht. Eerst en vooral is het cruciaal om aan de hand van een scala aan kruiden, specerijen en condimenten de smaak te versterken. En naast zoet, zout, zuur en bitter, komt nog een vijfde smaak om de hoek kijken: Umami. Deze hartige, zoutachtige smaak vind je bij plantaardige bronnen terug in sojasaus, zongedroogde tomaten, gistvlokken, paddenstoelen, zeewier, walnoten, miso, olijven of gefermenteerde producten zoals kimchi.

Wat je leert met Andermaal

 • Aandachtig zijn voor alle smaken, met extra nadruk op umami en welke ingrediënten je hierbij kunnen helpen.
 • Gebruik maken van een breed scala aan kruiden en smaakmakers.
 • Kooktechnieken gebruiken zoals grillen, roosteren en bakken voor extra smaak.

Textuur

Maak gebruik van crunch in jouw keuken! Naast smaak is textuur een cruciaal aspect van plantaardig koken. Variatie in textuur maakt een gerecht boeiend en aantrekkelijk. Denk aan knapperige groenten, zachte tofu en krokante noten – een combinatie van verschillende texturen maakt het eten spannend.

Wat je leert met Andermaal

 • Experimenteren met verschillende texturen, van knapperig tot zacht.
 • Diverse ingrediënten combineren om een gevarieerde textuur te bereiken.

Eiwitten

Eiwitten zijn van essentieel belang om een veggie maaltijd voedzaam en vullend te maken. Plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, linzen, tofu en quinoa kunnen een waardevolle aanvulling zijn. Zorg ervoor dat je gerecht voldoende eiwitten bevat om je gasten tevreden en verzadigd te houden.

Wat je leert met Andermaal

 • Gebruik maken van ingrediënten zoals noten, zaden, peulvruchten en granen.
 • Tips om jouw gerechten voldoende vullend te maken

Anders

Het is belangrijk om gerechten aan te bieden die anders zijn en de klant uitdagen om iets nieuws te proberen. Of je nu kiest voor traditionele vegetarische gerechten uit andere culturen, vervangers voor klassiekers uit de traditionele keuken, of volledig nieuwe creaties, vernieuwing is de sleutel tot succes.

Wat je leert met Andermaal

 • Een keuze maken tussen het proberen van iets volledig nieuws of om te grijpen naar klassiekers, maar dan in een plantaardig jasje.
 • Experimenteren met traditionele vegetarische gerechten uit verschillende culturen.
 • Klassieke vleesgerechten vervangen door smakelijke veggie alternatieven.

Kleur en presentatie

Mensen eten ook met hun ogen! De presentatie van een gerecht is net zo belangrijk als de smaak zelf. Een kleurrijk en mooi bord kan de eetlust prikkelen en de algehele eetervaring verbeteren.

Wat je leert met Andermaal

 • Hoe zorg je voor een aantrekkelijke presentatie van een veggie gerecht?
 • Hoe stimuleer je de eetlust van de klant aan de hand van kleur en presentatie?

Nood aan meer inspiratie?

Abonneer je op onze professionals nieuwsbrief voor jouw maandelijkse portie plantaardige recepten op maat van grootkeukenchefs.

Laatste updates en nieuws