Onze 10 favoriete gezonde volwaardige vleesvervangers

Het assortiment vleesvervangers is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Hoe maak je hierin een gezonde keuze? Want niet alle vleesvervangers scoren op dat vlak even goed. Als volleerde Sherlocks speurden wij elk voedingsetiket uit het aanbod af, om uiteindelijk uit te komen bij onze 10 favoriete en crimineel lekkere, gezonde vleesvervangers!

Hoezo gezond en volwaardig?

Al die producten vergelijken, dat neemt tijd in beslag. Tijd die je niet altijd hebt in de supermarkt. Er bestaat ook een snelle manier om eenvoudig producten met elkaar te vergelijken: namelijk de Nutri-Score!

Via de kleurrijke Nutri-score krijgen voedingsmiddelen een score van A tot en met E, waarbij de A de beste optie is en E de minst goeie. In de letterberekening worden zo wel de ongezonde voedingsstoffen meegenomen (zoals de totale suikers, verzadigde vetzuren, zout en calorieën/energie), maar ook de positieve (zoals de hoeveelheid vitamines, vezels en eiwitten).

Helaas toont niet elk product een dergelijke score op de verpakking. De Nutri-score zegt ook niks over de plaats van het product in een gebalanceerd menu. Zo kan een vleesvervanger wel een gezond product zijn, maar voor mensen die graag veggie eten is het misschien geen ‘volwaardige’ vleesvervanger.

Wanneer is een product dan wel een volwaardige vleesvervanger? Als het alternatief de juiste hoeveelheden van de verschillende voedingsstoffen bevat. Zo bevat een vleesvervanger best voldoende eiwitten (want vlees is een eiwitbron), bevat het niet te veel vet en al zeker niet te veel verzadigd vet en ook de hoeveelheid toegevoegd zout mag niet te hoog zijn. Als aan al deze criteria voldaan is, spreken wij van een volwaardige vleesvervanger. Onze favoriete volwaardige vleesvervangers, die daarnaast nog eens goed zijn voor je gezondheid, vind je hieronder:

Vivera plantaardige balletjes

Deze vegan balletjes zijn gemaakt op basis van soja-eiwitten en tarwe-eiwitten. Twee soorten eiwitten, dan is het ook logisch dat deze vegan balls meer eiwitten bevatten dan een ei zelf (maar liefst 17 gram per 100 gram). Bovendien zijn ze verrijkt met vitamine B12 en ijzer. Perfect als vleesvervanger dus! Nog wat pluspunten: in minder dan 10 minuten liggen de balletjes op je bord en je kiest zelf of je ze in de pan, de oven, de airfryer of de bbq bereidt.

Foto: Vivera

Greenway Gourmet Burger

Een échte klassieke burger, heerlijk tussen een hamburger of op de bbq. Je koopt de Greenway Gourmet Burger bij Delhaize, Carrefour en Spar. Nog mooi meegenomen is dat het product CO2-neutraal is. Ook je longen profiteren dus mee van deze maaltijd!

Foto: Greenway

Seitan Gehakt De Hobbit

In het gelijknamige boek van J.R.R. Tolkien gaat de hobbit op een avontuurlijke reis. Dit gehakt van de veganistische producent Hobbit gemaakt van seitan brengt jou dan weer op een avontuur langs het Midden-Oosten, China en Rusland, waar mensen seitan oorspronkelijk aten. Het seitangehakt hoeft niet meer gebakken te worden en kan direct toegevoegd worden aan een gerecht ter vervanging van traditioneel gehakt. We kunnen de spaghetti bolognaise al ruiken. Buon appetito!

Foto: De Hobbit

AH Biologisch Groene linzen

Peulvruchten zijn altijd een goed idee (misschien als brandstof in je wagen iets minder). Ze hebben heel wat gezondheidsvoordelen zoals een laag vetgehalteveel vezels, ijzer en een laag zoutgehalte. Vaak bevatten linzen uit de supermarkt niet genoeg eiwitten om een volwaardige vleesvervanger te zijn, maar door de vele andere voordelen is dat dus op zich geen probleem. Dat geldt niet voor deze linzen. Van alle producten uit deze lijst, bevatten deze linzen van onze Nederlandse collega’s de grootste hoeveelheid eiwitten. Nou breekt mijn klomp!

De mogelijkheden aan recepten zijn eindeloos.

Probeer zeker:

Foto: AH

Vivera Kroketburger

Wie aan een vleesvervanger denkt, komt al snel bij een burger uit. Helaas bevatten de meeste plant-based burgers ook nog een hoop vet, wat niet het geval is bij deze Vivera Kroketburger. Net als de Vegan Balls is de burger gemaakt op basis van plantaardige eiwitten. Daarnaast is ook nog eens vitamine B12 en ijzer toegevoegd. Dat maakt het een ijzersterke vleesvervanger. Om deze vegan burger extra krokant te maken, kan je een airfryer gebruiken, gezond en handig! Eet deze krokante burger puur natuur of leg hem tussen een broodje met jouw favoriete saus erop, it’s your choice.

Foto: Vivera

Boni Selection Bio Tempeh

Tempeh laat bij ons de tempehratuur al wat stijgen. Deze gefermenteerde sojabonen zijn bijzonder voedzaam, want tempeh bevat veel hoogwaardige eiwitten en vitamines. Daarnaast zou je bijna met de hoeveelheid vezels en mineralen het gat in de ozonlaag kunnen dichten. Calcium en ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink, …. Noem maar op. Verder is tempeh vetarm en cholesterolvrij. Waarom we dan juist voor deze Bio Tempeh van Boni Selection kiezen? Omdat die vrijwel geen ongezonde suikers en geen zout bevat. Weg met de hoge bloeddruk!

Foto: Boni

Quorn Vegan Nuggets

Wat is er beter dan een lekkere portie kipnuggets? Vegan nuggets natuurlijk! Dat is beter, want het is gezonder. De Vegan nuggets van Quorn zijn een prima vleesvervanger door de hoge hoeveelheid eiwitten. Daarnaast bevatten ze weinig vet, want ze worden in de oven klaargemaakt. Toch zijn ze nog steeds knapperig. Echt iets om met het hele gezin van te eten.

Foto: Quorn

Garden Gourmet Sensational Sausage

De PDG van de Garden Gourmet (Industrie NV) heeft gezorgd voor een vega worst die kruidig en sappig is. Alleen is het deze keer geen vet die eruit loopt, mijn gedacht! De worst is gemaakt van soja, wat de hoge hoeveelheid eiwitten verklaart. De Sensational Sausage bevat ook bijna evenveel vezels als bruin brood. Maak je dus een hotdog met deze worst en bruin brood voor je chers amis of je petit chat? Dan hebben ze al bijna 1/3de van de aanbevolen vezelhoeveelheid per dag binnen. Reden te meer om er nog een te eten!

Afbeelding: Garden Gourmet

Greenway: Vegan filetstukjes Just like chicken

Kip eten en tegelijkertijd gezond en diervriendelijketen, het kan! Greenway is erin geslaagd om met deze vegan filetstukjes de smaak én textuur van gewone kip na te bootsen. De naam ‘Just like chicken’ is dan ook op z’n plaats. In amper 4 minuten zijn ze al kiplekker. Naast alle criteria voor een volwaardige vleesvervanger, voldoen deze vegan stukjes ook aan de voorwaarden voor ‘suikerarme‘ producten. Super gezond dus! Chicks scoren was nog nooit zo makkelijk, zeg dat maar aan je maat die niet veel succes heeft op de plaatselijke KLJ-fuif…

Foto: Greenway

Rooktofu De Hobbit

Hierboven kreeg De Hobbit al een eervolle vermelding, maar ook deze tofu uit hun gamma haalt onze favoriete gezonde lijst. Net als tempeh is tofu een plantaardige vleesvervanger op basis van sojabonen, deze keer zijn ze wel gerookt met natuurhout. Roken is ongezond, dat weet u, maar in dit geval niet! In dit product is geen korreltje zout te bespeuren, dus we raden het alvast niet aan om mee te strooien in gladde wintermaanden. Eet het liever gewoon op, want het is lekker en voedzaam!

Afbeelding: De Hobbit

Laatste updates en nieuws

  • Zijn vleesvervangers gezond?

    Zijn vleesvervangers gezond?

    Recent onderzoek toont dat ultra-bewerkte plantaardige vleesvervangers geen negatieve gevolgen op de gezondheid vertonen. Omwille van het debat en de…