Ook buitenshuis kon je makkelijker veggie eten tijdens de Veggie Challenge

Tijdens de Veggie Challenge was het ook makkelijker om buitenshuis plantaardig te eten, want maar liefst 81 uitbatingen van Sodexo plaatsten in maart meer plantaardig op het menu. Dat gaat van restaurants in bedrijven tot hoger onderwijs en gezondheidszorg in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. ProVeg ging op bezoek bij drie restaurants om te kijken, te luisteren én te proeven.

Tijdens de Veggie Challenge staat er altijd een plantaardige of veggie dagschotel op het menu, maar volgens Jordi verschilt het plantaardige aanbod niet zozeer van andere maanden. De keuken besteedt al langer aandacht aan het aanbieden van smakelijke veggie en vegan maaltijden, en er is elke dag een veggie variant van de dagschotel beschikbaar.

Ook vanuit het redactiepersoneel dat hier komt lunchen komt de vraag naar vegetarische opties, zoals bleek uit een rondvraag bij het personeel enige tijd geleden. Voor Jordi vormt het uitbreiden van het veggie aanbod een boeiende uitdaging; hij geniet ervan om nieuwe producten en smaken uit te proberen en zo unieke en smakelijke gerechten op het menu te zetten. Drie jaar geleden had Jordi nooit gedacht dat hij zo enthousiast zou worden van veggie koken, maar de opkomst van vernieuwende veggie producten heeft hem daarbij geholpen. Hij heeft het aanbod van vleesvervangers sterk zien groeien de afgelopen jaren en test deze graag uit in zijn keuken. Volgens Jordi sporen vernieuwende en verrassende gerechten klanten aan om ze uit te proberen.

Tijdens de Veggie Challenge vallen de vegetarische gerechten alvast in de smaak. Doordat de Veggie Challenge zichtbaar is, kiezen mensen ook gemakkelijker voor veggie. Maar Jordi is ervan overtuigd dat het laten proeven van gerechten de sleutel tot succes is. Als mensen de kans krijgen om lekkere veggie gerechten te proeven, zijn ze eerder geneigd om veggie te proberen. Deze overtuiging zet Jordi meteen om in de praktijk door ons een krokant gebakken bietenburger te serveren met een smakelijke salade met currydressing. ProVeg staat alvast volledig achter deze aanpak, omdat veggie goed is voor je lijf en de planeet, maar uiteraard ook voor je smaakpapillen.

Op de vraag of ze een verschil merkten bij de bezoekers tijdens de Veggie Challenge, antwoordde Lindy: “Je merkt in de wandelgangen dat mensen erover praten. De banner aan de ingang en de vermelding op de schermen zorgen voor een duidelijke zichtbaarheid. En dat zet aan tot gesprekken over het belang van vegetarisch eten.”

Hoe reageren mensen op het veggie aanbod eens ze het zien? Lindy: “Je merkt dat ze nieuwsgierig zijn en bekijken hoe het eten eruit ziet. Als een gerecht er smakelijk uitziet, zet dat aan tot bestellen,” 

Het veggie-aanbod verkoopt goed bij Sodexo. “Zowel de vegetarische variant als de pasta zijn populair. Mensen vinden het fijn dat ze keuze hebben. We bieden altijd een veggie basis aan, zoals pasta pesto, en vervolgens kunnen ze toppings personaliseren” legde de vertegenwoordiger uit.

Opvallend was ook dat de prijs hetzelfde is voor veggie als voor vegan opties. Het aanbod wordt ondersteund door duidelijke schermen, waardoor het voor iedereen helder is wat er beschikbaar is.

Het keukenteam van Bistro houdt goed in de gaten wat het beste verkoopt en wat aanspreekt. “Als het comfortfood is, veggie of niet, dan verkoopt het goed. Zo verkocht de veggie vol au vent vorige week zelfs dubbel zoveel als de dagschotel.”

Is de Veggie Challenge voor herhaling vatbaar? “Jazeker, wij werken graag met thema’s. Dat slaat aan. Dus de banner en visuals om het extra in de kijker te zetten zijn meer dan welkom. Wij zijn enthousiast! Je ziet dat het mensen inspireert, dat werkt goed,” bevestigde de vertegenwoordiger.

Het bezoek aan de Sodexo-keuken biedt een inspirerend inzicht in hoe bedrijven met succes kunnen inspelen op initiatieven zoals de Veggie Challenge, en hoe dit een positieve impact kan hebben op het eetgedrag van mensen.

Voor Hélène was de Veggie Challenge vooral een mooie gelegenheid om de reeds geleverde inspanningen in de kijker te zetten. Sinds oktober vorig jaar heeft het team zijn vegetarische aanbod uitgebreid, naar aanleiding van de toenemende vraag van klanten en de wens om zich in te zetten voor een duurzamere aanpak.

Deze campagne is er in de eerste plaats op gericht om hun klantenbestand, dat zowel het ziekenhuispersoneel als de bezoekers omvat, te informeren en te sensibiliseren. Naast het feit dat er elke dag een vegetarische optie wordt aangeboden in de vorm van een warme maaltijd, koude maaltijd, salade of broodje, is de hoofdschotel op donderdag tijdens de Veggie Challenge nu vegetarisch. Naast de campagneposters die in de kantine te zien zijn, wordt ook de communicatie op het weekmenu hieraan aangepast. Het team is tevreden om te zien dat het aantal bezoekers op donderdag in maart constant is gebleven.

Waar een deel van de klanten klaagde over een gebrek aan vegetarische gerechten, is men nu aangenaam verrast om te zien dat het aanbod is verbeterd. Sommige klanten hebben zelfs nieuwe smaken ontdekt, zoals tuinbonen, bulgur en quinoa. De populairste vegetarische gerechten waren couscous en de burger.

Het restaurant is van plan om op dit elan verder te gaan en met nieuwe recepten de klanten te verrassen. Hélène is van mening dat deze campagne enkele jaren geleden een ander effect had gehad. Vandaag de dag lijkt een meer plantaardig dieet beter geïntegreerd in de eetgewoonten. In de toekomst zouden ze graag de klanten meer informeren over de mogelijkheden om thuis aan de Veggie Challenge deel te nemen, bijvoorbeeld door d.m.v. Veggie Challenge-app.

Voor Hélène is het belangrijk om als zorginstelling aan dit soort acties deel te nemen. Het is een kans om te laten zien dat men een aanbod kan voorzien dat zowel goed is voor de gezondheid als voor het milieu. Door een beter vegetarisch aanbod te bieden, draagt de instelling bij aan het verkleinen van haar ecologische voetafdruk en het promoten van een gezonde voeding, een essentiële pijler van een evenwichtige levensstijl.

Wil je ook meer vegetarische gerechten op de kaart van je keuken?

.


ProVeg helpt keukens om hun menu uit te breiden met een lekkerder en gevarieerder vegetarisch aanbod. Met onze op maat gemaakte workshops geven we je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om van je avontuur in de plantaardige keuken een succes te maken.

Laatste updates en nieuws