ProVeg EN BOS+ STELLEN VOOR: HET ANDERMAAL-KOOKBOEK

ProVeg (toen nog EVA vzw) en BOS+ stellen voor: het Andermaal-kookboek vol plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst. Met ‘Andermaal’ gaven we de afgelopen twee schooljaren workshops in hotelscholen over heel Vlaanderen en Brussel waarin de leerlingen de plantaardige keuken ontdekten. De lekkerste recepten werden gebundeld in het kookboek, samen met culinaire tips en informatie over duurzaamheid.

Andermaal-kookboek

Veggie en vegan zitten in de lift. Wereldsterren zoals Ariana Grande, Billie Eilish en Lewis Hamilton bewijzen dat plantaardig eten helemaal niet saai hoeft te zijn. De plantaardige keuken heeft de laatste jaren een gigantische evolutie doorgemaakt: van suffe, smakeloze hapjes naar volledige veggie gastronomische restaurants.

Hoe is deze groei ontstaan, en waarom? En hoe laat je groenten, peulvruchten, noten en zaden schitteren op het bord? In dit kookboek leren we (jonge) chefs, leerkrachten en gepassioneerde hobbykoks de kneepjes van het veggie en vegan vak.

We hopen hiermee het culinaire repertoire van de leerlingen, toekomstige chefs en restauranthouders te verbreden. Met onze vork hebben we namelijk een krachtig wapen in handen: elke dag kiezen we minstens drie keer wat we zullen eten. Dat heeft een impact op de planeet en op onze medemens.

Inhoud

Het kookboek bevat vier delen:

  • Deel 1: culinaire informatie en tips over lekker veggie en vegan koken. Hoe geef je smaak, textuur en body aan je gerechten? Welke vleesvervangers kan je gebruiken? En hoe vervang je zuivel en eieren?
  • Deel 2: 37 recepten, zowel van de leerlingen, de Andermaal-chefs en bekende chefs zoals Wim Ballieu en Michaël Vrijmoed. Van gastronomisch tot fast casual, hoofdgerechten, hapjes en desserts… Voor elk wat wils!
  • Deel 3: de voordelen van plantaardige voeding. In dit deel besteden we aandacht aan duurzaamheid, gezondheid, dierenwelzijn en alle andere goeie redenen om voor plantaardig te kiezen.
  • Deel 4: hier blikken we terug op het Andermaal-project, en maak je kennis met BOS+ en ProVeg vzw (bij het maken van het boek nog EVA vzw)

Het kookboek wordt verspreid via de hotelscholen en Vlaamse bibliotheken én is gratis beschikbaar op onze website.

Download het kookboek hier.

Redactie: BOS+ en EVA vzw
Eindredactie: Marjolijn Gijsel
Coverbeeld & food photos: Toos Vergote ©
Vormgeving: Bigtrees
Druk: Graphius

Laatste updates en nieuws

  • Zijn vleesvervangers gezond?

    Zijn vleesvervangers gezond?

    Recent onderzoek toont dat ultra-bewerkte plantaardige vleesvervangers geen negatieve gevolgen op de gezondheid vertonen. Omwille van het debat en de…