Schep het lijnzaad om met het water en zet dit mengsel 10 minuten opzij.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in kwarten. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de champignons op een hoog vuur. Snijd de knoflook in enkele grote stukken en voeg die meteen bij de champignons.
Bak de champignons enkele minuten tot ze bruin en net gaar zijn. Bak indien nodig wat langer tot al het overtollige vocht verdampt is. Voeg de tijm, het gerookte paprikapoeder, de cayennepeper en de sojasaus toe. Bak nog een halve minuut en zet het vuur uit.
Doe de walnoten en havermout in de minifoodprocessor en mix tot een kruimelig mengsel. (Er mag dus nog wat textuur in zitten!) Stort het in een kom.
Doe nu de bladpeterselie in de minifoodprocessor en mix deze grof. Voeg de champignons erbij en mix verder tot een grofgemalen mengsel.
Schep het bij de noten en havermout.
Voeg het lijnzaad en havermeel bij de andere ingrediënten en kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep om tot alles goed gemengd is. Vorm met je handen 16 balletjes van het mengsel en leg ze op een bakplaat. Plaats 20 à 25 minuten in de oven. Draai de bakplaat na de helft van de baktijd om.
#Voor de puree en tomatensaus
Schil de aardappelen en snijd ze in grote stukken. Hak ook de bloemkool in grote stukken. Kook beide door en door gaar in ca. 10 minuten.
Veeg intussen de pan waarin je de champignons bakte schoon met keukenpapier. Snijd de ui, paprika en knoflook in grove stukken. Verwarm de olie in de pan en roerbak de groenten enkele minuten. Voeg de specerijen toe en laat ze een halve minuut meebakken. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en azijn toe en laat nog enkele minuten pruttelen. Kruid met peper en zout.
Giet de aardappelen en bloemkool af en stort alles weer in de kookpot. Voeg de melk, mosterd, veel nootmuskaat, peper en zout toe. Plet met een pureestamper tot een gladde of grove puree, zoals je wenst. Proef!
Voeg eventueel wat meer van de smaakmakers toe. Dek af en zet de puree opzij. Mix de tomatensaus fijn met een blender (zo krijg je het gladste resultaat, maar een staafmixer werkt ook). Stort de saus weer in de pan.
Schep er de balletjes pas door vlak voor je het eten op tafel zet. Serveer met de puree en een groene salade.
##Tip
Je kunt de ongebakken balletjes invriezen. Laat ze ontdooien en bak ze 20 à 25 minuten in een oven van 180 °C. Ook de puree kun je invriezen. Bij het ontdooien zal de textuur wat waterig zijn, maar als je de puree opwarmt in een pan zal het vocht verdampen. De tomatensaus kun je zonder problemen invriezen en ontdooien.
Opmerkingen
Bron: Dit is een recept uit ‘Karola’s Kitchen: Smaakvol’ van Karolien Olaerts. Uitgeverij Horizon.