Kombucha

Ingrediënten

Porties: 4
 • 1 l
  water
 • 6 g
  zwarte thee (of groene thee of oolong)
 • 75 g
  glucose (of 100g rietsuiker)
 • 1
  scoby
 • 50 ml
  starterskombucha (kombucha van een vorige fermentatie) (of 30ml witte azijn)
 • 2
  rozijnen (optioneel voor de tweede fermentatie)
 • fruits frais en verse kruiden (optioneel voor de tweede fermentatie)

Instructies

 1. Warm het water op. De ideale temperatuur verschilt per thee, kook je het water (100°C). Gebruik voor groene thee water van 75°C en voor Oolong 85°C.
 2. Laat de thee een kwartier trekken. Zeef de thee, idealiter door een puntzeef met een neteldoek.
 3. Laat de thee afkoelen tot ongeveer 45°C, voeg de glucose toe. En laat verder afkoelen tot ongeveer 30°C. Giet dit mengsel in een grote glazen pot.
 4. Voeg de starterskombucha en de scoby toe. Dek de pot af met een neteldoek, die je vastmaakt met een elastiek.
 5. Zet de kombucha 10-14 dagen op kamertemperatuur uit de zon.
 6. Zeef de kombucha. Bewaar de scoby en een beetje starterskombucha voor je volgende kombucha. Normaal zou je scoby ook moeten groeien en/of vermenigvuldigen tijdens het proces. Bewaar de kombucha in een beugelfles. Je kan nu ook beginnen aan een tweede fermentatie om smaak toe te voegen, hieronder vind je meer informatie over een tweede fermentatie.
 7. ##Opties voor de tweede fermentatie##

Pure kombucha

 1. Wil je je kombucha nog laten nagisten om extra bruisende kombucha te hebben? Als je verder geen extra fruitsmaak wil toevoegen, doe dan twee rozijnen in je beugelfles met kombucha. Door de rozijnen zal er zich extra koolzuur vormen in de fles.

Appel-peer

 1. Doe 200ml sap van appel en peer in een beugelfles, vul verder op met kombucha. Je kan ook verse munt en gember toevoegen. Sluit de fles en laat minstens twee dagen nagisten op kamertemperatuur uit de zon.

Bosbes-citroen

 1. Doe 20 bosbessen en 1 el citroensap in een beugelfles, vul de rest op met kombucha. Sluit de fles en laat twee dagen nagisten op kamertemperatuur uit de zon.

Framboos-hibiscus

 1. Doe 8 frambozen in een beugelfles, voeg een paar hibiscusblaadjes toe. Vul de rest van de beugelfles met kombucha en laat minstens 2 dagen nagisten op kamertemperatuur uit de zon.

Watermeloen-citroen-munt

 1. Maak 200ml watermeloensap met een slow juicer (als je geen slow juicer hebt, kan je ook de watermeloen mixen met een staafmixer of de blender). Doe het watermeloensap samen met 1el citroensap en een paar verse muntblaadjes in een beugelfles. Vul de rest aan met kombucha. Laat minstens twee dagen nagisten op kamertemperatuur uit de zon.
 2. ##Mocktails met kombucha##
 3. Kombucha is de ideale basis voor een mocktail. Meng bijvoorbeeld 100ml pure kombucha met 100ml wortel- en sinaasappelsap.
 4. Als je tijdens de tweede fermentatie extra smaak toegevoegd hebt aan je kombucha, meng dan 100ml kombucha met 100ml bruisend water en werk af met ijsblokjes en vers fruit of verse kruiden.

Opmerkingen

 • Het is belangrijk dat je flessen en potten heel proper zijn. Zet ze daarom 20 minuten in de oven op 140°C.
 • Niet genoeg bruis in je kombucha? Voeg 1el suiker toe aan je kombucha in een beugelfles en laat 2 dagen nagisten op kamertemperatuur.
 • Label je flessen: schrijf op welke smaken je hebt toegevoegd. Zo onthoud je beter wat wat is en kan je makkelijk een lijst maken van welke smaken je de beste vond. Label ook je potten, dan weet je wanneer de 10-14 dagen verstreken zijn en je kombucha klaar is voor een eventuele tweede fermentatie of voor consumptie.
 • Bron: Dit is een recept van Veronique Vereecke
 • Fotografie: Michel Eloot

Tags

Bereidingstijd: lang
Doelgroep: Consumenten
Moeilijkheidsgraad: voor enthousiasten
Allergieën en diëten: glutenvrij, notenvrij, sojavrij
Type gerecht: drank

Deze recepten vind jij misschien ook interessant

Rabarber-frambozen­crumble

Wittekoolsteak met miso-pindasaus

Falafelbowl met zoete aardappel en hummus

Gebakken rijst met sticky teriyaki-tofoe