Na vier vruchtbare jaren sluit ProVeg het project ‘Andermaal’ af, dat in 2019 gelanceerd werd door BOS+ in samenwerking met ProVeg. Met ‘Andermaal’ inspireerden we de chefs van de toekomst om plantaardig te koken.
In de beginjaren richtten we ons op workshops voor leerlingen van hotelscholen, maar later evolueerde dit naar een ‘train the trainer’-concept waarbij praktijkleerkrachten op hotelscholen werden opgeleid. Ook achter de schermen was ‘Andermaal’ actief: we speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van leerplannen en handboeken voor hotelscholen, waarbij we plantaardige voeding een prominente plaats gaven. Bovendien ontwikkelden ProVeg en BOS+ het ‘Andermaal’ kookboek en een uitgebreid aanbod aan educatieve tools om in de klassen te gebruiken. We blikken met veel voldoening en plezier terug op een succesvol project dat een plantaardige golf teweegbracht in de opleiding van hotelscholen.
Start van het project ‘Andermaal’
Aan het begin van het schooljaar 2019-2020 lanceerde BOS+ samen met ons, als het toenmalige EVA, het project ‘Andermaal’. Studenten van elf hotelscholen kregen gedurende twee jaar een intensieve kennismaking met de plantaardige keuken. Bekende chefs Wim Ballieu en Michaël Vrijmoed waren onmiddellijk enthousiast en werden de peters van het project. Samen met hen introduceerden we ‘Andermaal’ aan de pers. Tv-chef Wim Ballieu trok met de leerlingen van Hotelschool Gent de keuken in om drie plantaardige gerechten te bereiden, terwijl sterrenchef Michaël Vrijmoed zijn visie op vegetarisch koken deelde met zowel de pers als de leerlingen.
“Toen mij gevraagd werd om peter te worden van ‘Andermaal’, heb ik geen moment getwijfeld. Het project om jonge chefs meer plantaardig te laten koken, sluit perfect aan bij onze visie en ons concept. Ik hoop dat ik jongeren de liefde voor een goed product kan bijbrengen. Dat is de basis van alles.”
– Michaël Vrijmoed.
Het traject bestond uit een combinatie van praktische workshops en theoretische sessies, waarin de leerlingen de plantaardige keuken verkenden. Iedere begeleiding omvatte vijf sessies, waarin theorie en praktijk hand in hand gingen. De theorielessen behandelden thema’s zoals gezondheid, dierenwelzijn en klimaat. Tijdens de praktijksessies werkten de leerlingen in de keuken onder begeleiding van EVA-chefs Ann Veeckman, Cathy Goyvaerts en Dick Stockman. Ze maakten kennis met nieuwe producten en ingrediënten en leerden deze op smaakvolle wijze bereiden, waarna ze zelf aan de slag gingen. Niet alleen de houding van de leerlingen tegenover veggie en vegan koken evolueerde positief, ook de leerkrachten deden waardevolle kennis op. Door de goede resultaten vroegen scholen na afloop van het traject om verdere opleidingen.
De eerste jaren van ‘Andermaal’ brachten de nodige uitdagingen met zich mee, waaronder de coronapandemie. De praktijkworkshops konden gelukkig vaak doorgaan, en voor de theorielessen ontwikkelden we een online leerpad. Dankzij de inzet van de gemotiveerde scholen konden we flexibel schakelen en het project succesvol voortzetten. Aan het einde van de eerste twee schooljaren hadden we in totaal 58 workshops afgerond in elf hotelscholen.
Plantaardig in de leerplannen en handboeken
Vanaf het eerste jaar bood het ‘Andermaal’-project ons de kans om input te leveren bij verschillende onderwijskoepels en bij Horeca Forma, de opleidingsorganisatie voor werknemers in de horeca. Tijdens deze periode werden nieuwe leerplannen ontwikkeld, en dankzij onze bijdrage konden we plantaardige voeding een prominentere plaats geven in het curriculum. Hierdoor is de plantaardige keuken nu een vast onderdeel van de opleidingen in hotelscholen.
Daarnaast kregen we de mogelijkheid om samen te werken met uitgeverij MJPublishing bij het samenstellen van de handboeken voor hotelscholen. Onze experts leverden waardevolle input, waardoor plantaardige voeding nu de juiste aandacht krijgt in deze educatieve materialen.
‘Andermaal’-kookboek
De dertig lekkerste recepten die de leerlingen de eerste twee jaar van ‘Andermaal’ ontwikkelden, werden gebundeld in het ‘Andermaal’-kookboek. Naast recepten bevat het boek ook heel wat productinformatie, culinaire tips en achtergrondinformatie rond gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. De peters van het project, Wim Ballieu en Michaël Vrijmoed, en de toenmalige EVA-chefs en bekende chefs Nicolas Decloedt van Humus x Hortense, Laurence Haegeman van De Vijf Seizoenen, Sofie Dumont en Frank Fol leverden hun favoriete plantaardige recept aan voor het kookboek en vertellen over het belang van veggie in hun keuken. Het kookboek werd vanaf het schooljaar 2021-2022 verspreid via de hotelscholen en een groot aantal Vlaamse bibliotheken. Je kan het kookboek ook downloaden via onze website. Op de website van BOS+ vind je nog meer educatiemateriaal van Andermaal om mee aan de slag te gaan.
Train the Trainer
De eerste jaren van ‘Andermaal’ leerden ons dat niet alleen leerlingen van hotelscholen behoefte hadden aan veggie inspiratie, maar ook de leerkrachten. We merkten dat we binnen dit project meer impact konden realiseren door ons te richten op de leerkrachten, zodat zij hun opgedane kennis blijvend konden overdragen aan nieuwe generaties jonge chefs. Dit leidde tot het vervolgproject ‘Andermaal voor Leerkrachten’, waarin wij opnieuw als experts betrokken waren.
Horeca Forma sloot zich bij dit project aan om samen met BOS+ en ProVeg de workshops te organiseren. Voor de trainingen konden we rekenen op de expertise van topchef Pieter-Jan Lint, die de leerkrachten in hotelscholen opleidde in de plantaardige keuken. Hierdoor bereikten we een breed publiek: van enthousiaste leerkrachten die al veel wisten over plantaardig koken, tot leerkrachten die nieuw waren in deze keuken, maar zich bewust waren van het groeiende belang ervan op menukaarten en daarom wilden bijscholen.
Een blik op de toekomst
Dankzij onze inspanningen heeft plantaardige voeding een blijvende plaats gekregen in de opleiding, en veel leerkrachten zijn nu uitgerust met waardevolle expertise in de veggie keuken om de volgende generatie jonge chefs op te leiden.
‘Andermaal’ leeft bovendien voort bij Horeca Forma, dat nog veel plannen heeft op het gebied van plantaardige voeding.
“Bij Horeca Forma blijven we sterk focussen op plantaardige voeding. Enerzijds omdat het nu deel uitmaakt van de leerplannen, en anderzijds omdat het een onmisbaar onderdeel is geworden van verduurzaming en toekomstbestendigheid. Daarom blijven we opleidingen in de plantaardige keuken aanbieden aan leerkrachten, variërend van basisniveau tot gastronomisch niveau. Daarnaast stimuleren we de didactische restaurants (de restaurants van hotelscholen waar externen kunnen eten) om hun menukaarten te verduurzamen. Zo blijven we op verschillende niveaus inzetten op plantaardige voeding, want veggie is niet meer weg te denken uit de foodservice en horeca.”
– Dorien Podevijn van Horeca Forma.
De workshops van Horeca Forma met Pieter-Jan Lint op maat van professionals blijven dan ook bestaan (ontdek hier meer). Bovendien plant Horeca Forma ook masterclasses in samenwerking met Humus x Hortense, waar deelnemers meer kunnen leren over duurzaamheid op gastronomisch niveau en de groene Michelin-ster. Horeca Forma heeft nog meer spannende plantaardige ideeën in ontwikkeling, waar we bij ProVeg vol verwachting naar uitkijken.
Steun ons om meer veggie op het menu te zetten!
Hoewel ProVeg het ‘Andermaal’-project nu afrondt, willen we de workshops graag voortzetten. Om dit mogelijk te maken, hebben we jouw steun nodig. Workshops organiseren is kostbaar en voor veel scholen onbetaalbaar, tenzij we een gereduceerd tarief kunnen aanbieden.
Wil jij bijdragen aan betaalbare workshops voor scholen en zo de opleiding van toekomstige chefs verduurzamen?
Word dan Supporter en help ons om jonge chefs de juiste expertise aan te leren om in de toekomst meer en betere plantaardige gerechten op menu’s te zetten.