Transitie in de foodservice: Lessen van het Eiwitfestival 2023

Op 12 december 2023 kwamen professionals uit de voedingssector samen op het Eiwitfestival georganiseerd door Next Food Chain, het bedrijvennetwerk van ProVeg en Bond Beter Leefmilieu, in samenwerking met Mosquito In The Room. Het event bood een ideale gelegenheid voor captains of industry, experts, en vertegenwoordigers uit de ngo- en onderzoekswereld om elkaar te ontmoeten en kennis te delen over de eiwittransitie.

Maar wat betekent de eiwittransitie voor de foodservice?

Tijdens de breakout-sessies werd speciale aandacht gegeven aan hoe de transitie vorm krijgt in de foodservice. Ondanks de wetenschappelijke onderbouwing en urgentie van plantaardig eten, bestaan er nog steeds vooroordelen en is niet iedereen even bereid om nieuwe gerechten te verkennen.

Drie experts in de sector deelden hun kennis om één cruciale vraag te beantwoorden: hoe overtuig je de klant van plantaardige gerechten?

Aanpak: twee belangrijke pijlers

Maureen Vande Cappelle van ProVeg, onze ervaren foodservice-expert, presenteerde de afgelopen 10 jaar ervaring in plantbased catering. Ze benadrukte hindernissen en de aanpak van ProVeg om klanten te overtuigen. Deze aanpak, overgedragen in de “Veggie voor chefs” workshops, combineert twee belangrijke pijlers: het culinaire aspect en communicatie + nudging. In de workshops van ProVeg gaan deze twee pijlers hand in hand om tot een succesvolle verkoop van plantaardige gerechten te komen.

Het culinaire aspect gaat niet alleen over smaak, maar ook over kosten en praktische haalbaarheid. De tweede pijler, communicatie + nudging, focust op het verbeteren van de perceptie van plantaardig aanbod. ProVeg gebruikt methoden zoals stille nudging, aangepaste communicatie en campagnes om plantaardige gerechten te promoten.

Vraag je begeleiding op maat aan

Het belang van nudging

Nena Baeyens van HoGent deelde in haar presentatie inzichten en belangrijke lessen over het beïnvloeden van keuzes via haar onderzoek ‘Marketing the mindshift‘. Ze benadrukte het belang nudging om klanten subtiel te leiden naar gezonde, plantaardige opties zonder keuzevrijheid weg te nemen.

Roel Michiels van IKEA sloot de sessie af met het succesverhaal van de plantaardige hotdog, een concrete case die de theorie van de vorige sessies in de praktijk toont. Hij illustreerde hoe IKEA, door kleine aanpassingen in benamingen, prijszetting en marketing, de plantaardige verkoop stimuleerde terwijl de keuzevrijheid behouden bleef. De lessen uit dit succes kunnen dienen als gids voor cateraars, chefs en grootkeukens.

Meer weten over nudging en wat het kan betekenen voor jouw werking?

Neem contact met ons op via [email protected].

Laatste updates en nieuws