Vegan op restaurant? Onze tips!

Dat je als veganist of vegetariër heel lekker kan eten weet je misschien inmiddels al. Niet alleen thuis, maar ook elders kan je heerlijk plantaardig eten vinden! Wat zijn de mogelijkheden als je op restaurant gaat? Plantaardig uit eten gaan heeft wel een beetje voorbereiding nodig, vooral als het de eerste keer is dat je dit doet. In dit artikel vindt je zes tips waarmee jouw volgende restaurantbezoek een gegarandeerd succes wordt!

1. MAAK KEUZE UIT ÉÉN VAN DE HONDERDEN VEGAN-FRIENDLY RESTAURANTS IN BELGIË

Is de rest van het gezelschap nieuwsgierig naar plantaardig eten? Doen jullie samen mee met de Veggie Challenge? Neem ze dan een keer mee naar een vegan restaurant en laat ze verrassen door hoe lekker plantaardig eten kan zijn. Online kan je heel wat opties vinden. Ga even op Google Maps naar de locatie of buurt waar je wil gaan eten. Typ “vegan” of “veggie” in de zoekbalk en er zullen ongetwijfeld enkele adresjes verschijnen. Check daarnaast de website van HappyCow. Op deze website kan je de plaatsnaam van de stad waar je wil eten invullen. Alle vegan (-friendly) restaurants op verschillende plekken over de hele wereld kan je hier vinden.

2. BEREID JEZELF VOOR

Je kan niet altijd bij een compleet vegetarisch of vegan restaurant terecht komen natuurlijk, bijvoorbeeld als je gezelschap niet veggie of plantaardig wil eten. Op die momenten is het handig om jezelf voor te bereiden. Zoek dan bijvoorbeeld via Happycow een restaurant met vegan én niet-vegan opties. Weet je al waar je naartoe gaat? Kijk dan even op de kaart of je plantaardige opties ziet.  Als je geen vegetarische of vegan gerechten op de kaart ziet, dan kan je best het restaurant van tevoren eens bellen om je wensen te bespreken. Geef niet alleen aan wat je niet eet, maar geef ook aan wat de mogelijkheden zijn. Meestal is het personeel erg behulpzaam en kan je met een gerust hart op restaurant gaan.

3. STEL JE VERWACHTINGEN BIJ

Om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk om er vrede mee te nemen dat je niet overal een uitgebreid plantaardig feestmaal zult krijgen. Zeker in het buitenland of op het platteland kan dat nog wel eens tegenvallen. Verwacht dus niet te veel en stel je verwachtingen bij. Op deze manier kan je alleen maar positief verrast worden en blijft het gezellig aan tafel.

4. VRAAG VERSUS AANBOD

Het kan zeker wel eens voorvallen dat een restaurant geen plantaardige optie kan of wil aanbieden. Ook wanneer je weet dat er geen optie op de kaart staat, ben je natuurlijk altijd vrij om alsnog te vragen naar een vegan optie. Restaurants die vaak genoeg deze vraag krijgen gaan sneller geneigd zijn om iets veggie of plantaardig te voorzien.

5. VRAAG NAAR ALTERNATIEVEN

Ga je spontaan ergens eten en hebben ze geen vegan gerechten op de kaart staan? Geen probleem! Bekijk de menukaart en pas een gerecht zo aan, dat het geschikt wordt voor jou. Informeer bij de bediening wat ze voor je kunnen doen: vaak is er meer mogelijk dan je denkt! Laat bijvoorbeeld de kip of geitenkaas weg bij een salade en vervang die door avocado en noten, superlekker! Een eenvoudige, maar smaakvolle pasta met groentesaus kan elke kok op tafel toveren. In principe kan je op deze manier in ieder restaurant plantaardig eten, ze hebben namelijk overal wel een aantal basisingrediënten zoals frietjes, groenten, granen als pasta en rijst en fruit. Met een beetje creativiteit kom je er wel.

6. GEEN PANIEK!

Is het ondanks alle bovenstaande tips toch per ongeluk een dierlijk ingrediënt in jouw maaltijd beland? Geen paniek! Een foutje kan gebeuren en of je het al dan niet opeet is helemaal jouw keuze. Leg op een respectvolle manier duidelijk uit waarom je het liever niet wilt eten. Mogelijks maakte de keuken een vergissing, of was de vraag niet helemaal duidelijk. Vraag verder aan één van je tafelgenoten om het gerecht op te eten, om zo verspilling te voorkomen. Raak vooral niet in paniek in deze situaties en probeer alsnog een beetje plezier te hebben de rest van de avond!

Wat doe je als student?

Benieuwd hoe het eraan toegaat in studentenrestaurants?

ProVeg maakte een overzicht.

Laatste updates en nieuws

  • Zijn vleesvervangers gezond?

    Zijn vleesvervangers gezond?

    Recent onderzoek toont dat ultra-bewerkte plantaardige vleesvervangers geen negatieve gevolgen op de gezondheid vertonen. Omwille van het debat en de…