Veggie in de zorg

Veggie in de zorg : een winner!

We kunnen er niet meer om heen: steeds meer patiënten in het ziekenhuis vragen naar een veggie (of zelfs vegan) maaltijd. Tijd om hierop in te spelen. EVA/ProVeg staat klaar om jullie daarbij te inspireren. Niet alleen met recepten maar ook met achtergrondinfo en tips.

Waarom inzetten op veggie?

Veel mensen kiezen hun ziekenhuis of RVT op basis van het eten dat er aangeboden wordt. Dat blijkt onder andere uit vragen en zelfs klachten die EVA/ProVeg krijgt over de maaltijden die er geserveerd worden. Helaas wordt voor een veggie maaltijd vaak gewoon het vlees of de vis elke dag vervangen door dezelfde veggie hamburger of door een ontdooide omelet die amper te kauwen valt. In het slechtste geval is er zelfs geen veggie optie mogelijk. De keuken kan dus écht wel het verschil maken met een aantrekkelijk veggie aanbod. Je zal er niet alleen je publiek mee vergroten, maar het haalt ook de foodcost naar beneden.

Een ander voordeel aan veggie maaltijden is dat ze ook halal zijn. De recepten van EVA/ProVeg zijn zelfs volledig plantaardig, wat impliceert dat ze ook geen lactose bevatten. Geen aanpassingen meer nodig dus voor deze doelgroepen! Handig, toch? Zeker in de zorg waar er al met zeer veel dieetaanpassingen moet rekening gehouden worden.

Gezond Leven (van de Vlaamse Overheid) benadrukt met de nieuwe gezondheidsdriehoek ook het belang van meer plantaardige voeding. Dit heeft naast gezondheidsvoordelen (o.a. minder kans op hart- en vaatziekten) ook een aanzienlijk lagere milieu-impact.

Wil je dus mee zijn met de plantaardige evolutie, zet dan in op het veggie aanbod! Je kan er je instelling op een positieve manier mee in de kijker zetten. Dat deed dit ziekenhuis in Beirut (Libanon), dat volledig overschakelde op plantaardige voeding en er de wereldpers mee haalde. Naar eigen zeggen wil het ziekenhuis geen voeding meer aanbieden die eigenlijk aan de basis ligt van de gezondheidsproblemen waardoor vele patiënten zijn opgenomen.

Afbeelding: Adobe Stock / Andrii Marushchynets

Hoe pak je het aan in de praktijk?

WAT IS VEGGIE/VEGAN?
Een maaltijd is vegetarisch als er geen ingrediënten inzitten van gedode dieren, bv vis, kip, schaal- en weekdieren, dierlijk gestremde kaas, gelatine. Een veganistische (plantaardige) maaltijd bevat eenvoudigweg helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen zuivelproducten (melk, boter, kaas, room, yoghurt, melkpoeder, melkwei,…), eieren of honing.

RECEPTEN
Ter inspiratie ontwikkelde EVA/ProVeg 15 nieuwe recepten voor grootkeukens waarvan het merendeel zeer inzetbaar is in de zorg. Dankzij de samenwerking met YouMeal kreeg elk recept een nutriscore. Op één uitzondering na, hebben de hoofdgerechten allemaal nutriscore A. Dat wil zeggen dat het gerecht goed scoort op verschillende criteria zoals eiwit-, groente-, fruit-, vet- , suiker- en zoutgehalte. Zelfs onze desserten doen het met een nutriscore C beter dan de doorsnee desserten die meestal een D of E scoren.

VEGGIE TIPS
Niet elke grootkeuken is vertrouwd met de veggie keuken en dat is heel normaal. Maar laat één ding duidelijk zijn: veggie koken is absoluut niet moeilijker dan koken met vlees of vis.

In onze nieuwe Veggie voor Chef-Gids vind je tips and tricks om je veggie aanbod uit te breiden. We geven je productinfo, recepten, ideeën voor smakelijke benamingen van de maaltijden, nudging-tips, en communicatie-advies. Heb je toch nog vragen of wil je hierbij graag begeleid worden? Contacteer ons dan gerust.

GEZONDE VLEESVERVANGERS
We maakten ook een update van de overzichtstabel van vleesvervangers. In deze tabel zie je in één oogopslag welke vleesvervangers volwaardig zijn (en dus passen in een evenwichtige maaltijd), waar je ze kan kopen en of ze veggie of vegan zijn. Een handig werkinstrument dus.

Er staat ook in uitgelegd waarom peulvruchten wel thuishoren in een gezonde voeding, hoewel het eiwitgehalte net niet hoog genoeg is om het label “volwaardig” te krijgen: naast de vele gezondheidsvoordelen van peulvruchten, moeten we de eiwitopname over een hele dag bekijken. Elke maaltijd en minstens 1 tussendoortje moet eiwitten bevatten. Het is dus niet enkel de warme maaltijd die tegemoet komt aan de eiwitbehoefte. Bovendien ligt de eiwitconsumptie van de gemiddelde Belg ver boven de eigenlijke behoefte. Andere goede plantaardige eiwitbronnen, naast peulvruchten, zijn: volle granen (bruine rijst, quinoa, volkorenpasta, havermout, …), noten, zaden, pitten, tofu, tempeh, seitan, plantaardige varianten op melk en yoghurt op basis van soja of lupine, …

Afbeelding: Freepik / atlascompany

En tot slot

Heel wat lectuur voorhanden dus. Eén gouden tip: pak het stap voor stap aan om het haalbaar te maken. Elke stap telt.

EVA/ProVeg begeleidde in het verleden al enkele RVT’s en ziekenhuizen met succes. Op het eerste zicht kan het lijken alsof een ouder publiek geen oren heeft naar veggie, maar dankzij onze stap voor stap aanpak met het organiseren van smaakcomités, integreerden keukens vlot meer veggie maaltijden én werd ervan gesmuld met plezier.

Laatste updates en nieuws