Veggie in studentenrestaurants: een overzicht

Afgelopen zomer haalde het vegetarische aanbod van universiteiten en hogescholen regelmatig het nieuws. Universiteit Antwerpen verraste velen met het nieuws dat tegen 2030 maar liefst 80% van hun studentenrestaurants vegetarische gerechten zal aanbieden – een ambitie waar ProVeg enthousiast over is. Niet veel later trok Universiteit Gent ook de aandacht met een tegenovergestelde aankondiging: ze verminderen het vegetarische aanbod van de helft naar slechts een kwart. ProVeg reageerde hierop met een open brief aan Universiteit Gent.

ProVeg ziet de behoefte aan een waardevolle uitwisseling van ervaringen tussen diverse cateraars in studentenrestaurants. Dit zou een ideale gelegenheid bieden om van elkaar te leren, bijvoorbeeld op het gebied van effectieve communicatie en nudging-technieken, het verleidelijker maken van gerechten en het vergroten van draagvlak onder studenten.

Interesse in een uitwisseling?

ProVeg nodigt binnenkort instellingen en cateraars van harte uit om niet alleen waardevolle informatie te ontvangen, maar ook om jouw expertise te delen met andere instellingen. Vertel welke successen je hebt behaald en waar je tegenaan loopt. We kunnen er allemaal uit leren.

Met het nieuwe academiejaar in het vooruitzicht, willen we graag een overzicht bieden van de inspanningen van universiteiten en hogescholen om plantaardige en vegetarische opties op hun menu’s te integreren:

Hogeschool VIVES

VIVES had reeds een vegetarisch aanbod, en dit zal dit academiejaar onveranderd blijven. VIVES-Noord heeft de samenwerking met Sodexo verlengd. De wekelijkse “Daily”-optie doet op donderdag mee met Donderdag Veggiedag. Dagelijks is een veggie optie beschikbaar. Daarnaast biedt VIVES een saladbar en een vegetarische versie van het “pop-up” menu.

Je kunt de menu’s van Hogeschool VIVES online bekijken:

Arteveldehogeschool

Arteveldehogeschool ondertekende de Green Deal ‘Eiwitshift op Ons Bord’ en wil actief bijdragen aan het bevorderen van bewustzijn over de vele voordelen van plantaardige voeding. Dit engagement wordt nageleefd via onderzoeksprojecten en onderwijsmodules, maar Arteveldehogeschool wil ook in de Kantiene op campus Kantienberg het goede voorbeeld geven.

De cateraar van Arteveldehogeschool is Sodexo. Dagelijks is er de keuze voor een vegetarisch hoofdgerecht, en op Donderdag Veggiedag worden twee vegetarische opties aangeboden. De saladbar is grotendeels plantaardig, en het assortiment broodjes bevat ook vegetarische opties. Daarnaast zijn er plantaardige dagsoepen verkrijgbaar bij Soeperman Jan. In maart neemt Arteveldehogeschool voor de tweede keer deel aan de Veggie Challenge.

Hoewel er dit academiejaar weinig veranderingen zijn in de studentenrestaurants, koestert Arteveldehogeschool ambitieuze plannen voor de toekomst. Zo staat er binnenkort een onderzoek gepland rond nudging. Bovendien streeft Arteveldehogeschool ernaar om in de komende vier jaar de catering voor medewerkers volledig om te zetten naar 100% plantaardige voeding. In de Kantiene van de studenten is het streefdoel 60% plantaardige eiwitten versus 40% dierlijke eiwitten tegen 2030.

De menu’s van Arteveldehogeschool kan je hier met een log-in raadplegen.

Universiteit Antwerpen

Universiteit Antwerpen trok afgelopen zomer al de aandacht met hun ambitieuze plannen voor plantaardige voeding. Universiteit Antwerpen beheert haar eigen studentenrestaurants en in hun nieuwe klimaatplan streeft de universiteit ernaar dat over 7 jaar maar liefst 80 procent van alle maaltijden in hun 5 studentenrestaurants vegetarisch zal zijn. Komida heeft al een ruim aanbod veggie en vegan opties en is er trots op dat nu al 55 procent van de verkochte broodjes vegetarisch of veganistisch is. Dit bewijst dat de veggie opties bij de studenten in de smaak vallen.

Wie plantaardig eet kan nu al elke dag bij komida van Universiteit Antwerpen terecht voor minstens één plantaardige optie, hetzij als warme maaltijd, hetzij als broodje of salade. Daarnaast maken ze gebruik van seizoensgebonden groenten. Bovendien kunnen studenten dit academiejaar minstens één broodje met producten van Bonmush verwachten. De saladbar is dan weer wat ingeperkt, gezien het geen groot succes was en veel tijd in beslag nam. Tenslotte start Universiteit Antwerpen het pilootproject ‘Vytal’ rond herbruikbare verpakkingen op campus Middelheim.


Je kunt de menu’s van Universiteit Antwerpen hier bekijken.

Beeld van komida, de studentenrestaurants van UAntwerpen.

Universiteit Gent

Universiteit Gent beheert haar eigen catering en dit academiejaar heeft ze enkele aanpassingen gedaan in haar veggie aanbod. Waar voorheen de helft van de warme maaltijden vegetarisch was, is dit nu teruggelopen tot een kwart. Dit besluit wordt gemotiveerd als een financiële beslissing. Er is een verkoopdaling van ongeveer 40% voor alle maaltijden bij UGent, een trend die in het algemeen veel wordt gezien sinds de coronacrisis nu minder studenten de weg naar het studentenrestaurant vinden. Opvallend is echter dat 32% van alle verkochte maaltijden in 2022 vegetarisch of plantaardig was.

Naast warme maaltijden biedt UGent ook belegde broodjes aan, met wekelijks een wisselende optie met veggie of vegan spread. De groentespread van de week is te vinden op de website. Verder zijn er gekoelde maaltijden, salad bowls en soepen met verschillende vegan en veggie opties.


Bekijk hier de online menu’s van Universiteit Gent.

Vrije Universiteit Brussel (VUB)

Het restaurant op de VUB Main Campus is in eigen beheer van VUB en kreeg al twee keer het Good Food Label van Leefmilieu Brussel voor zijn inspanningen rond duurzame voeding. Elke dag bieden de VUB-restaurants vegetarische en veganistische opties aan, wat resulteert in 30% van de geserveerde maaltijden die vegetarisch of plantaardig zijn. Meer informatie over hun inspanningen op het gebied van plantaardige voeding is te vinden op de website van VUB.


Bekijk hier de online menu’s van VUB.

Hogeschool Gent

De catering van Hogeschool Gent is deels in eigen beheer en deels voorzien door Compass. Dit academiejaar worden op campus Schoonmeersen nieuwe foodconcepten geïntroduceerd. Zo keert de Italian Corner terug met pizza’s en pasta, maaltijden waarbij veggie opties goed scoren. In Resto B vind je voortaan de Picadeli saladbar, waar studenten bij hun salades kunnen kiezen voor vlees of vleesvervangers zoals falafel, tofu en quornballetjes. De Picadeli saladbar was in de eerste week van het academiejaar alvast een succes. Resto C is nu The Crunch, een broodjesbar met tal van veggie en vegan opties.

HoGent neemt het streefdoel uit de Green Deal over en wil dus tegen 2030 dat 60% van de verkoop in de resto’s plantaardig is. Momenteel is deze afname 30%. Omdat groei niet vanzelf gaat, onderzoeken ze via het HoGent Research Centre for Sustainable Organisations hoe men hiervoor subtiele nudging-technieken kan inzetten. ProVeg ondersteunt dit initiatief met een culinaire workshop voor de keuken in resto D. De eerste resultaten wijzen op een korte termijnsgroei van 6%.


Lees meer over de catering en bekijk de menu’s van HoGent op hun website.

KU Leuven

De studentenrestaurants van KU Leuven worden beheerd door cateraar Alma. Dit academiejaar zullen er dagelijks twee van de vijf maaltijdopties vegetarisch zijn. Op donderdag is het Donderdag Vegandag, waarbij beide opties volledig plantaardig zijn. In het broodjesassortiment is er voor iedereen wat wils, met diverse veggie en vegan keuzes. Alma heeft geen specifiek streefdoel, maar concentreert zich op het aanbieden van smakelijke maaltijden en wil geleidelijk het aanbod van vegetarische opties uitbreiden zonder dit op te dringen. Mogelijke deelname aan veggie campagnes kan deze evolutie bevorderen.

Daarnaast merkt cateraar Alma ook een afname van maaltijden in het algemeen op. Ze wijzen op verschillende oorzaken, zoals het toenemende aantal online lessen als gevolg van de coronacrisis. Aan de andere kant bieden de ruime keuze aan afhaalmaaltijden in supermarkten en de mogelijkheid om eten te bestellen, via onder meer Deliveroo, studenten alternatieve, handige eetopties.


De online menu’s van Alma voor elke campus zijn hier te vinden.

Hogeschool PXL

Hogeschool PXL beheert haar eigen catering en zet deze ook in de verf als één van haar troeven. Het succes van deze aanpak werd vorig jaar duidelijk zichtbaar toen krantenkoppen verschenen over het aanpassen van restaurant- en lesroosters vanwege de lange rijen bij de catering.

Twee jaar geleden kondigde PXL de doelstelling aan om 70% van de maaltijden plantaardig te maken tegen 2030. Overigens wordt voor elke vleesmaaltijd een veggie of vegan alternatief geboden. Dit jaar zijn er geen specifieke inspanningen gepland, maar het geloof in de verandering blijft. Zoals de catering aangeeft: er is wat weerstand, maar de verschuiving naar plantaardig eten zal onvermijdelijk plaatsvinden, vergelijkbaar met de overgang naar elektrische auto’s.


De online menu’s per campus van PXL vind je hier.

Op weg naar meer plantaardig in studentenrestaurants?

Dit academiejaar zijn er over het algemeen veggie en vegan opties te vinden op verschillende locaties, wat een positieve stap voorwaarts is. De inspanningen om smakelijke opties aan te bieden zijn bemoedigend, maar het is van belang te begrijpen dat de vraag niet vanzelf zal toenemen. Hoewel dwang of overhaaste maatregelen niet de oplossing zijn, kunnen bepaalde aanpassingen helpen om het aanbod te laten groeien. Deelname aan campagnes zoals de Veggie Challenge, de half/half-campagne van de Vlaamse Overheid of het toepassen van nudgingtechnieken in de kantine kan aanzienlijke verschillen maken. We hopen dat door voort te bouwen op dialoog en uitwisseling met deze groep, onderwijsinstellingen verdere stappen kunnen zetten in de richting van meer plantaardige voeding.

ProVeg gelooft dat cateraars en onderwijsinstellingen van elkaar kunnen leren als het gaat over veggie en vegan in studentenrestaurants.

Ontvang je graag advies van andere instellingen of deel je graag jouw ervaringen?

Kom dan naar een uitwisseling georganiseerd door ProVeg in november. Meer info volgt.

Laatste updates en nieuws

  • Zijn vleesvervangers gezond?

    Zijn vleesvervangers gezond?

    Recent onderzoek toont dat ultra-bewerkte plantaardige vleesvervangers geen negatieve gevolgen op de gezondheid vertonen. Omwille van het debat en de…