Verandering van spijs doet eten: Vlaanderen en Nederland samen in de keuken van de eiwitshift

[PERSBERICHT]

Al generaties lang maken we smakelijke kost van allerhande ingrediënten. Vandaag schrijven we een nieuw hoofdstuk in dit receptenboek: zoveel werd deze namiddag duidelijk in Brussel. Next Food Chain, een initiatief van Bond Beter Leefmilieu en ProVeg België, en de Nederlandse ambassade in België brachten hier stakeholders uit beide landen samen voor een uitwisseling rond de economische impact van plantaardige voeding. “Samen beschikken we over een uitstekende startpositie om de marktkansen van de eiwittransitie ten volle te benutten,” stelt ambassadeur Brechje Schwachöfer. 

De eiwittransitie biedt een kans om over grenzen heen samen te werken, met positieve economische en ecologische impacten in het vooruitzicht.

Onze landbouw staat van alle kanten onder druk. Akkers lopen onder of staan net droog, internationale concurrentie knabbelt gestaag aan de al dunne marges, en de bodem raakt steeds meer uitgeput. Niet goed voor de boer, maar evenmin voor de natuur en de burger. Daarom is het zo veelbelovend dat een nieuwe generatie ondernemers en onderzoekers vooruit kijkt en voedzame menu’s maakt met duurzaam lekkers uit de grond.

Nederland en Vlaanderen staan klaar om de producten van morgen te lanceren. “Zowel Vlaanderen als Nederland geniet wereldfaam met betrekking tot voedselinnovatie. Dankzij de vele kennis- en onderzoeksinstituten, degelijke infrastructuur, goed ondernemerschap en talrijke grensoverschrijdende samenwerkingen beschikken zij samen over een uitstekende startpositie om de marktkansen van de eiwittransitie ten volle te benutten,” stelt Nederlands ambassadeur in België Brechje Schwachöfer

Het netwerkevent eiwittransitie bracht beloftevolle mogelijkheden tot samenwerking naar de oppervlakte en bood een forum om uit te wisselen rond de nieuwste generatie plantaardige eiwitten, met frisse smaken, slimme productietechnieken én betaalbaarheid. 

De verschuiving naar meer plantaardige eiwitten kan net een kans zijn. Het bedrijvennetwerk Next Food Chain bracht in een nieuwe studie voor het eerst de economische impact van de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen en Brussel in kaart. Die is aanzienlijk: meer dan 150 bedrijven richten zich deels of uitsluitend op alternatieve eiwitten zoals vlees- of melkvervangers, kweekvlees of peulvruchten, samen goed voor een bedrijfswaarde tussen de 1,4 tot 1,8 miljard euro.

Karolien Byttebier en Vincent Smets van Next Food Chain“De eiwittransitie biedt een kans om over grenzen heen samen te werken, met positieve economische en ecologische impacten in het vooruitzicht.” 

“De Benelux werkt aan een duurzame landbouw- en voedingssector, door in te zetten op grensoverschrijdende samenwerking, innovatie, circulariteit en voedselveiligheid, zodat boeren kunnen zorgdragen voor een productie die zowel duurzaam als winstgevend is.” concludeert Michel-Etienne Tilemans, adjunct-secretariaat-generaal van de Benelux Unie.

Meer weten over Next Food Chain?

Bekijk de website of schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle activiteiten.

Next Food Chain is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu en ProVeg

Laatste updates en nieuws