Vleesvervangers en plantaardige zuivel zijn vaak gezonder dan het vergelijkbare dierlijke product, blijkt uit onderzoek van ProVeg.
België loopt voorop
De plantaardige producten uit de Belgische supermarkten halen een internationale topscore op het vlak van gezondheid (alleen Nederland doet het nog iets beter).
Er wordt vaak beweerd dat vleesvervangers sterk bewerkt zijn, en minder gezond dan vlees. ProVeg International nam de proef op de som. Ze lieten de voedingswaarden van 673 plantaardige alternatieven onderzoeken in 11 landen (de Verenigde Staten, Maleisië, Zuid-Afrika, Nederland, België, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Polen en Tsjechië).
De vleesvervangers en melkproducten werden beoordeeld op vetgehalte, zout, suiker, eiwit, voedingsvezels, ijzer, calcium en vitamines B12, B2 en D. In alle onderzochte landen waren vleesvervangers gemiddeld gezonder dan vergelijkbare dierlijke producten. Het Nederlands aanbod scoort het hoogst, België volgt op de voet.
Plantaardige alternatieven hebben meestal een betere voedingswaarde
Plantaardige worst, kipnuggets en spek zijn qua samenstelling gemiddeld gezonder dan ’het echte werk’. Ook scoort de vervanger voor rood vlees gemiddeld beter. Voor kipfilet, plantaardig gehakt en burgers zijn de voedingswaarden vergelijkbaar.
Opvallend is dat ook de onderzochte melkvervangers van amandel, haver, kokos en soja gemiddeld minder suiker bevatten dan koemelk. In melk zit 4 a 5 gram lactose, een suiker die van nature in melk voorkomt. Het is dus best een suikerrijke drank. De meeste plantaardige melkalternatieven zijn een bron van calcium dankzij verrijking. Het meest voorkomende niveau van calciumverrijking is 120 mg per 100 ml, wat vergelijkbaar is met koemelk. Vaak hebben de plantaardige dranken wel minder eiwit, alleen sojamelk is net zo eiwitrijk.
“Het rapport benadrukt hoeveel potentieel plantaardige alternatieven hebben om gevarieerd te eten en de grote hoeveelheden dierlijke producten te vervangen die momenteel de schappen van de supermarkt domineren.”
Anna-Lena Klapp, hoofd onderzoek bij ProVeg International
“Het consumeren van veel dierlijke voedingsmiddelen heeft een steeds grotere impact op onze planeet en gezondheid”, zegt Valentina Gallani, Health and Nutrition Manager bij ProVeg International. “Het is dus essentieel voor landen om zo snel mogelijk over te schakelen op meer plantaardige voeding. Een verschuiving naar meer plantaardige voeding is een bewezen manier om levensstijlziektes te verminderen en klimaatverandering en verlies van biodiversiteit tegen te gaan,” aldus Gallani.
Over het onderzoek
In elk land zijn producten bekeken van 2 of meer supermarktketens die samen minimaal 75% marktaandeel hebben in dat land. ProVeg evalueerde de producten met behulp van een scoresysteem dat gebaseerd is op internationaal erkende voedingsrichtlijnen: het WHO Nutrient Profile Model (NPM)2, het Voedingscentrum Nederland en de voedingsclaimwetgeving van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).