World Plant M*lk Day: zo veel lekkers om van te genieten

Amandeldrink

ProVeg heeft een betaald partnerschap met Alpro.

Dinsdag 22 augustus is het opnieuw World Plant M!lk Day! Er zijn enorm veel goede redenen om te kiezen voor een heerlijke plantaardige drink: jouw gezondheid, de smaak, dierenwelzijn, het klimaat, noem maar op.

Plantaardige producten zijn aan een heuse opmars bezig. Uit ons meest recente iVOX onderzoek bleek dat maar liefst 60% van de Belgen geniet van plantaardige alternatieven voor zuivel. Dat aantal is enorm gestegen in vergelijking met het vorige onderzoek uit 2020, voornamelijk bij jongeren.

Zo veel voordelen

Die opmars is niet verwonderlijk, want de redenen om te kiezen voor heerlijke plantaardige drinks zijn bijna eindeloos! Ze zijn eerst en vooral gezond. Kijk maar naar sojadrink bijvoorbeeld, die bevat van nature veel eiwitten, ongeveer 3 g per 100 ml. Veel fabrikanten verrijken deze drink ook nog eens met calcium en vitamines zoals B12, B2, D en A.

Daarom vinden diëtisten dat deze drinks een volwaardig alternatief voor koemelk zijn. Wil je graag meer weten over de voedingswaarden van andere plantaardige drinks? Neem dan eens een kijkje naar dit verslag van ProVeg International op p. 17 en 18.

Ook voor mensen met allergieën en intoleranties zijn plantaardige drinks heel handig. Maar liefst 75% van de volwassen wereldbevolking is lactose-intolerant (Silanikove et al. 2015), en een koemelkallergie is een van de meest voorkomende allergieën. Door te kiezen voor een plantaardige drink, kunnen deze mensen nog steeds genieten van een romige smaak, zonder allergenen!

Verder zijn plantaardige drinks ook duurzaam. Ze gebruiken weinig land, wat ervoor zorgt dat er meer plaats over is voor bossen en voor meer biodiversiteit. Deze drinks zorgen ook voor minder uitstoot van broeikasgassen, aangezien er bij de productie geen methaan en minder CO2 vrijkomt.

Tenslotte sparen ze ook veel water uit. De landbouwsector gebruikt 70% van al het drinkbaar water wereldwijd. Een derde daarvan gaat naar de productie van dierlijke producten. Voor de productie van een drink met dezelfde voedingswaarde, gebruiken plantaardige opties dus minder water.


Het aanbod wordt ook steeds groter en groter

Veel mensen kennen de traditionele soja-, haver- en amandeldrink, maar de laatste jaren ontstaan er steeds meer soorten. Zo bestaan er ondertussen ook al alternatieven op basis van rijst, hennep, erwten en zelfs aardappelen! De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Ook voor in de koffie en voor kookroom bestaan er al specifieke alternatieven, zoals bijvoorbeeld de Barista- en Cooking-lijn van Alpro. Een van de meest veelzijdige plantaardige drinks is Alpro This is Not M*lk (vol en halfvol)! Je kan ‘m gebruiken om te koken, bij je ontbijtgranen, in je favoriete koffie of natuurlijk gewoon lekker uit je glas nippen, en de smaak is heerlijk romig.

Download de Plantaardige Drinks Gids

Wil je graag meer weten over plantaardige drinks? Download onze minipublicatie in samenwerking met Alpro vol tips, gezondheidsinformatie, duurzaamheidweetjes en recepten.

Laatste updates en nieuws