Zijn kant-en-klare vleesvervangers ook voedzaam?

Zijn kant-en-klare vleesvervangers ook voedzaam?

Vegetarische en volledig plantaardige eiwitbronnen komen steeds vaker onder de aandacht gezien hun positieve impact op zowel menselijke als planetaire gezondheid. Toch rijzen er vragen op over de voedingswaarden en gezondheidsvoordelen van kant-en-klare vleesalternatieven. Evelien Mertens, onderzoeker en lector Voedings- en Dieetkunde aan Erasmushogeschool Brussel en zelfstandig diëtist nam het onder de loep en stelde vast dat kant-en-klare vleesvervangers gezonder zijn dan hun dierlijke tegenhangers, maar dat sommige vervangers te weinig eiwitten of een teveel aan vetten bevatten.

Een totaal van 520 producten (zowel veggie als vegan) werden in 13 verschillende categorieën onderverdeeld op basis van naamgeving en/of eerste ingrediënt en vervolgens getoetst qua eiwitten, (verzadigde) vetten en zout.

Veel verschillen tussen de vleesvervangers

Uit de analyse bleek dat veggie en vegan gehakt en stukjes, reepjes of blokjes nutritioneel gezien het best scoorden. Burgers op basis van peulvruchten bevatten gemiddeld te weinig eiwitten en kaasburgers (of -schnitzels), noten- en zadenburgers en de veggie/vegan worsten bevatten teveel totaal vet (in vergelijking met de normwaarde van 10 gram per 100 gram).

Het verzadigd vetgehalte was bij elke categorie van kant-en-klare vleesalternatieven wel lager dan de norm van 5 gram per 100 gram, net als het zoutgehalte.

Kant-en-klare vleesalternatieven scoren goed

Om goed te kunnen vergelijken met vlees, werden de voedingswaarden van 625 vleesproducten opgenomen in de databank. Zowel vlees als de kant-en-klare vleesalternatieven werden verdeeld in 10 categorieën op basis van naamgeving en gelijkenis met de dierlijke tegenhanger.

De resultaten toonden aan dat veggie/vegan gehakt en veggie/vegan spek qua voedingswaarden veel beter scoren in vergelijking met hun dierlijke tegenhangers. ​ Veggie/vegan steak scoort het minst in vergelijking met een dierlijke steak. De kant-en-klare vleesalternatieven deden over het algemeen goed qua eiwitgehalte, en scoorden vaak gunstiger qua verzadigd vetgehalte en bevatten veel meer voedingsvezels dan de dierlijke tegenhangers.

“Het onderzoek toont aan dat, ondanks de verschillen in voedingswaarden tussen de veggie en vegan opties onderling, ze op bepaalde parameters wel degelijk beter scoren dan de dierlijke alternatieven”

Evelien Mertens, onderzoeker en lector Voedings- en Dieetkunde aan Erasmushogeschool Brussel

Dit onderzoek toont aan dat kant-en-klare vleesvervangers een plaats hebben in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Dit is ook een heel laagdrempelige manier om vaker plantaardig te eten, wat niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook zorgt voor minder CO2 uitstoot en waterverbruik.

Fien Louwagie van ProVeg

Het onderzoek werd gepubliceerd in vakmagazine Nutrients.

Zijn kant-en-klare vleesvervangers voedzaam? Webinar

(Her)bekijk het webinar over de voedzaamheid van kant-en-klare vleesvervangers

Op maandag 17 juni organiseerde ProVeg een webinar waarin gastspreker Evelien Mertens alles kwam vertellen over deze nutritionele analyse van kant-en-klare vleesvervangers. Leer meer over de conclusies en aanbevelingen.

Laatste updates en nieuws