Onder het motto ‘Alles Kan Veggie’ gaat op vrijdag 1 maart de vijfde editie van de Veggie Challenge van start.
Campagnes als dit zijn nog steeds broodnodig. Want ook al is er veel bereidwilligheid bij de Belgen om vaker plantaardig te eten, het blijft een uitdaging om dat effectief te doen. Dat blijkt uit onderzoek van iVOX in opdracht van ProVeg vzw, dat sinds 2011 tweejaarlijks wordt uitgevoerd. Het aantal mensen die volledig vegetarisch (2%) en veganistisch (1%) eten blijft hetzelfde in vergelijking met 2022. 7 op de 10 respondenten (70%) omschrijven zichzelf als “alleseter”. 17% van de Belgen eet nog iedere dag rund, varken, gevogelte of charcuterie, maar dit betekent dat 83% van de Belgen dit niet meer dagelijks eet.
Goeie voornemens en drempels
35% van de Belgen die geen vegetariër of (bijna-)veganist zijn, geven aan in de toekomst hun vlees-, vis- en/of zuivelconsumptie te verminderen. Dat gaat van wekelijks vegetarisch eten (16%) tot zo goed als volledig veganistisch eten (3%). De smaak en prijs blijven grote uitdagingen om vaker plantaardig te eten. Vaak weten mensen niet hoe ze vegetarisch moeten koken en ook buitenshuis eten is een grotere uitdaging. Om deze drempels te verlagen, zijn campagnes zoals de Veggie Challenge belangrijk. 3 op de 5 van de bevraagden die ooit deelnamen aan de Veggie Challenge, geven aan dat ze daardoor nu minder of geen dierlijke producten meer eten. Het heeft dus impact op de eetgewoontes op langere termijn.
De beste Veggie Stad of Gemeente
Het wordt in maart ook makkelijker om buitenshuis plantaardig te eten, want maar liefst 81 uitbatingen van Sodexo zetten in maart meer plantaardig op de kaart. Dat gaat van kantines in bedrijven tot hoger onderwijs en gezondheidszorg in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Ook de overheden zetten meer en meer in op plantaardige voeding. Vanuit de Green Deal van de Vlaamse Overheid is de richtlijn half-half: kies de helft van de week voor een plantaardige maaltijd. Bij de steden en gemeenten is het enthousiasme groot om mee te doen, 15 steden en gemeenten scharen zich achter de Veggie Challenge. Zij roepen hun inwoners en lokale horeca op om in maart voor meer plantaardige voeding te kiezen. De stad of gemeente met de meeste deelnemers per aantal inwoners wordt de “Beste Veggie stad of gemeente 2024”. In 2023 ging de eer naar Leuven en in 2022 was Hasselt de winnaar. Zij doen allebei opnieuw mee en verder strijden ook Oostende, Bredene, Kortrijk, Brugge, Deinze, Zottegem, Gent, Jette, Sint-Gillis, Mechelen, Diest en Maaseik mee voor de titel.
En mocht dat niet genoeg zijn, ambassadeurs Tijmen Govaerts en Saïd Boumazoughe geven je nog dat extra beetje motivatie.
“De mens is een gewoontedier en de Veggie Challenge is de ideale manier om die gewoontes te doorbreken,” zegt Saïd.
Fotografie: Louise Decroly
Wat kun jij doen?
- Schrijf je gratis in via www.veggiechallenge.be, meer dan 2000 Belgen deden dat al. Als je bent ingeschreven, ontvang je een maand lang recepten, weekmenu’s en productinfo.
- Je krijgt een uitnodiging om deel te nemen via de app, daar kun je dagelijks bijhouden hoeveel CO2-uitstoot, water en dierenlevens je al hebt bespaard.
Meer info over het onderzoek
Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van ProVeg tussen 31 januari 2024 en 9 februari 2024 bij 2.000 Belgen, representatief op geslacht, regio, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 2.000 Belgen bedraagt 2,08%. Dit onderzoek wordt sinds 2011 om de 2 jaar uitgevoerd om zo zicht te krijgen op de plantaardige voedingsgewoonten van de Belgen.