Over de organisatie

ProVeg International is de eerste internationale organisatie die zich specifiek inzet voor plantaardige voeding. Tegen 2040 willen we de wereldwijde consumptie van dierlijke producten halveren. ProVeg vzw maakt deel uit van ProVeg International en is de logische verderzetting van EVA vzw, de Belgische vzw die sinds 2000 bouwt aan plantaardige wereld. Door toe te treden aan het internationale ProVeg-netwerk kunnen we onze impact in binnen- én buitenland vergroten.

ONZE VISIE

Een wereld waarin iedereen kiest voor lekker en gezond eten dat goed is voor alle mensen, dieren en onze planeet.

Onze aanpak

ProVeg versterkt, verbindt en begeleidt mensen en organisaties die de evolutie naar een plantaardige wereld willen versnellen, en maakt daar een inspirerend verhaal van zodat steeds meer mensen er deel van willen uitmaken. Wij geloven in een stapsgewijze en positieve aanpak zodat niemand achterblijft op weg naar een plantaardige toekomst. Door samenwerkingen met bedrijven, producenten, overheden en de voedingssector verlagen we de drempels om plantaardig te eten en inspireren we consumenten om vaker plantaardige keuzes te maken.

Lees meer

In een ideale wereld is alles wat we eten diervriendelijk, milieuvriendelijk, fairtrade en gezond. In de praktijk is dat helaas (nog) niet haalbaar, ook omdat sommige criteria elkaar kunnen tegenspreken. Voor ProVeg is de belangrijkste vraag: is het product plantaardig? Hoe minder dierlijke ingrediënten het bevat, hoe beter – dus 100% vegan is beter dan lacto-ovo vegetarisch. Wij geloven dat dit criterium gemiddeld gezien de grootste algemene positieve impact heeft op het welzijn van mens, dier en planeet.

Verder gaat ProVeg uit van stapsgewijze gedragsverandering. De meeste consumenten zullen hun voedingsgewoonten geleidelijk aan veranderen, en niet van de ene dag op de andere. Daarom moedigen we iedere stap in het proces aan, gaande van één veggie dag per week tot een volledig vegan levensstijl. Door consumenten tegemoet te komen op het punt waar ze op dat moment zijn, maken we verandering toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen. Hoe groter de vraag naar plantaardige producten, hoe sneller het aanbod ook zal stijgen. Een groter aanbod maakt het op haar beurt gemakkelijker voor een brede doelgroep om (meer) plantaardig te eten.

Lees meer over onze aanpak in ons beleidsplan

ONZE MISSIE

De wereldwijde consumptie van dieren met 50% verminderen tegen het jaar 2040.

Waarom ProVeg?

Smaak

Geniet van heerlijke gerechten

Gezondheid

Verbeter je gezondheid

Milieu

Help de planeet te redden

Dieren

Een beter leven voor de dieren

Rechtvaardigheid

Meer gelijkheid in de wereld

Financieel

ProVeg België werkt financieel onafhankelijk van ProVeg International en beschikt over haar eigen, lokale middelen. Als je ons steunt, komt jouw bijdrage dus integraal bij ons terecht. We zetten onze middelen steeds zo efficiënt mogelijk in, zodat we maximaal impact kunnen maken.

Inkomsten 2023

44 % van de totale inkomsten van ProVeg vzw komt van subsidies. Twee derde hiervan zijn structurele subsidies die we ontvangen van de Vlaamse overheid als sociaal-cultureel volwassenenwerk. Het andere gedeelte bestaat uit verschillende projectsubsidies zoals van BIM (Leefmilieu Brussel).

Lees meer

31 % van de inkomsten zijn afkomstig van onze eigen werking. We zijn licentiehouder van het V-Label voor Belgische producenten, wat voor heel wat inkomsten zorgt. En daarnaast krijgen we ook inkomsten via trajectbegeleiding van grootkeukens en andere vormingen. Ook advertenties in onze publicaties vallen hieronder.

14 % van de inkomsten zijn de eenmalige en terugkerende giften van Supporters. Daarnaast hebben we in 2022 een legaat ontvangen, waarvan we een deel in 2023 hebben opgenomen. 

10 % van de inkomsten bestaat uit verschillende soorten sponsoring. Hieronder vallen bijvoorbeeld de samenwerking met partners voor campagnes zoals de Veggie Challenge. 

1 % zijn uitzonderlijke opbrengsten

Uitgaven 2023

56  % van de uitgaven zijn personeelskosten. Het ProVeg-team bestaat uit een vijftiental medewerkers die instaan voor de dagelijkse werking. Vanuit het Veggiehuis in Gent en het kantoor in Brussel werken zij aan een plantaardige wereld voor iedereen. 

26 % van de uitgaven zijn werkingskosten voor de algemene werking. Hieronder vallen onder andere vergoeding aan derden en freelancers (zoals chefs die workshops geven aan professionals of de lay-out voor brochures doen). Ook de kosten die publieksactiviteiten met zich meebrengen, vallen hieronder.

Lees meer

9,5  % van de uitgaven zijn overhead, daaronder valt alles rond huisvesting, kantoormateriaal en andere organisatiekosten.

5  % van de uitgaven gaat naar overige bedrijfskosten, zoals auteurs- en registratiekosten van het V-Label, en afschrijvingen van 2022.

3,5% van de uitgaven gaat naar communicatie. Dit zijn onder andere de druk- en verzendkosten van het ProVeg Nieuws en andere publicaties en aankoop van merchandise zoals vlaggen en banners. 

Afbeelding: Freepik / master1305

Een korte geschiedenis

EVA werd opgericht in 2000 door Tobias Leenaert en een handjevol gemotiveerde vrijwilligers uit het Gentse. Over de jaren groeide EVA uit tot een van de meest bloeiende en snelst groeiende plantaardige organisaties in Europa. In 2022 treedt EVA vzw toe tot het internationale ProVeg netwerk om zo haar impact in binnen- en buitenland nog te vergroten.

In 2005 ontving EVA voor het eerst subsidies van de Vlaamse Overheid als beweging voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en kunnen de eerste betaalde werknemers in dienst genomen worden. 

Lees verder

De komende jaren groeit EVA sterk, en wint de organisatie dankzij de succesvolle Donderdag Veggiedag-campagne aan impact en bekendheid in heel Vlaanderen. Er worden ook steeds meer activiteiten georganiseerd, mede dankzij het ontstaan van een sterk netwerk van lokale vrijwilligersgroepen. In 2009 roept Gent als eerste stad Donderdag uit als Veggiedag. Later volgen ook andere steden en gemeenten zoals Brussel, Sint-Niklaas, Hasselt, Mechelen, Kortrijk, Evergem, Oostende en Eupen. 

Vanaf 2012 zet EVA ook volop in op educatie, met campagnes zoals ‘Kook het Voort’ en ‘Kook het Voort op School’ waarmee we meer dan 100 gratis veggie kookworkshops geven in Vlaanderen. ‘Vegucation’ richt zich op professionals en leidt chefs en studenten in hotelscholen op om beter plantaardig te koken. Er komt een Vegucation handboek voor chefs in spe, er worden 25 roadshows georganiseerd en in totaal worden 768 chefs ingeleid in de plantaardige keuken.  

In 2018 lanceren we twee nieuwe campagnes. Samen met Voem vzw ontwikkelen we voor ‘Veggie = halal’ een interactieve kaart met wereldse eethuizen in Gent die plantaardige alternatieven aanbieden. Dankzij de campagne ‘Try Vegan’, de opvolger van ‘Easy Vegan’, begeleiden we tienduizenden Vlamingen in hun eerste stappen in de plantaardige keuken. Samen met BE Vegan organiseren we in totaal vijf edities van de campagne. 

Samenwerkingen met producenten en bedrijven worden steeds belangrijker. Sinds 2018 is EVA de Belgische licentiehouder van het Internationale V-Label. Momenteel zijn er al meer dan 100 Belgische producenten die het label gebruiken, met samen meer dan 1000 Belgische producten. In 2019 richten we in Bond Beter Leefmilieu Next Food Chain op, een bedrijvennetwerk waarin we spelers uit de hele voedselketen bijeenbrengen om rond plantaardige voeding samen te werken. 
In maart 2020 was er de eerste officiële campagne samen met ProVeg: als Belgische partner introduceren we de VeggieChallenge ook in ons land. Drie edities later schreven meer dan 50.000 Belgen zich in, uit bevraging van GfK bleek dat zelfs 1 op 8 Belgische gezinnen meedeed met de Veggiechallenge.

Maak kennis met ons

Team

Raad van Bestuur

Vacatures

Vacature

Momenteel hebben we geen openstaande vacatures

Open sollicitaties

Stuur je open sollicitatie met motivatiebrief naar [email protected]

Stage

Ben je student en op zoek naar een stageplek? We kunnen jou een plaats aanbieden voor de volgende studierichtingen:

Sociaal werk

Voor een stageplek rond sociaal werk en onze vrijwilligerswerking kan je contact opnemen met onze Bewegingsmedewerker Hannelore via [email protected]

Communicatiemanagement

Voor een stageplek bij het communicatieteam kan je contact opnemen met Communicatiemanager Yashin via [email protected]

Onze partners