ProVeg International is de eerste internationale organisatie die zich specifiek inzet voor plantaardige voeding. Tegen 2040 willen we de wereldwijde consumptie van dierlijke producten halveren. ProVeg vzw maakt deel uit van ProVeg International en is de logische verderzetting van EVA vzw, de Belgische vzw die sinds 2000 bouwt aan plantaardige wereld. Door toe te treden aan het internationale ProVeg-netwerk kunnen we onze impact in binnen- én buitenland vergroten.
ONZE VISIE
Een wereld waarin iedereen kiest voor lekker en gezond eten dat goed is voor alle mensen, dieren en onze planeet.
Onze aanpak
ProVeg versterkt, verbindt en begeleidt mensen en organisaties die de evolutie naar een plantaardige wereld willen versnellen, en maakt daar een inspirerend verhaal van zodat steeds meer mensen er deel van willen uitmaken. Wij geloven in een stapsgewijze en positieve aanpak zodat niemand achterblijft op weg naar een plantaardige toekomst. Door samenwerkingen met bedrijven, producenten, overheden en de voedingssector verlagen we de drempels om plantaardig te eten en inspireren we consumenten om vaker plantaardige keuzes te maken.
Lees meer
In een ideale wereld is alles wat we eten diervriendelijk, milieuvriendelijk, fairtrade en gezond. In de praktijk is dat helaas (nog) niet haalbaar, ook omdat sommige criteria elkaar kunnen tegenspreken. Voor ProVeg is de belangrijkste vraag: is het product plantaardig? Hoe minder dierlijke ingrediënten het bevat, hoe beter – dus 100% vegan is beter dan lacto-ovo vegetarisch. Wij geloven dat dit criterium gemiddeld gezien de grootste algemene positieve impact heeft op het welzijn van mens, dier en planeet.
Verder gaat ProVeg uit van stapsgewijze gedragsverandering. De meeste consumenten zullen hun voedingsgewoonten geleidelijk aan veranderen, en niet van de ene dag op de andere. Daarom moedigen we iedere stap in het proces aan, gaande van één veggie dag per week tot een volledig vegan levensstijl. Door consumenten tegemoet te komen op het punt waar ze op dat moment zijn, maken we verandering toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen. Hoe groter de vraag naar plantaardige producten, hoe sneller het aanbod ook zal stijgen. Een groter aanbod maakt het op haar beurt gemakkelijker voor een brede doelgroep om (meer) plantaardig te eten.
De wereldwijde consumptie van dieren met 50% verminderen tegen het jaar 2040.
Waarom ProVeg?
Smaak
Geniet van heerlijke gerechten
Gezondheid
Verbeter je gezondheid
Milieu
Help de planeet te redden
Dieren
Een beter leven voor de dieren
Rechtvaardigheid
Meer gelijkheid in de wereld
Financieel
ProVeg België werkt financieel onafhankelijk van ProVeg International en beschikt over haar eigen, lokale middelen. Als je ons steunt, komt jouw bijdrage dus integraal bij ons terecht. We zetten onze middelen steeds zo efficiënt mogelijk in, zodat we maximaal impact kunnen maken.
Inkomsten 2024
41,4 % van de totale inkomsten van ProVeg vzw komt van subsidies. Twee derde hiervan zijn structurele subsidies die we ontvangen van de Vlaamse overheid als sociaal-cultureel volwassenenwerk. Het andere gedeelte bestaat uit verschillende projectsubsidies zoals van BIM (Leefmilieu Brussel).
Lees meer
42,2 % van de inkomsten zijn afkomstig van onze eigen werking. We zijn licentiehouder van het V-Label voor Belgische producenten, wat voor heel wat inkomsten zorgt. En daarnaast krijgen we ook inkomsten via trajectbegeleiding van grootkeukens en andere vormingen. Advertenties in onze publicaties vallen hieronder evenals verschillende soorten sponsoring. Hieronder vallen bijvoorbeeld de samenwerking met partners voor campagnes zoals de Veggie Challenge.
15 % van de inkomsten zijn de eenmalige en terugkerende giften van Supporters. Daarnaast hebben we in 2022 een legaat ontvangen, waarvan we een deel in 2024 hebben opgenomen.
1,4 % zijn uitzonderlijke opbrengsten.
Uitgaven 2023
65 % van de uitgaven zijn personeelskosten. Het ProVeg-team bestaat uit een vijftiental medewerkers die instaan voor de dagelijkse werking. Vanuit het Veggiehuis in Gent en het kantoor in Brussel werken zij aan een plantaardige wereld voor iedereen.
31 % van de uitgaven zijn werkingskosten voor de algemene werking. Hieronder vallen onder andere vergoeding aan derden en freelancers (zoals chefs die workshops geven aan professionals of de lay-out voor brochures doen). Ook de kosten die publieksactiviteiten met zich meebrengen, vallen hieronder. Dit zijn onder andere de druk- en verzendkosten van het ProVeg Nieuws en andere publicaties en aankoop van merchandise zoals vlaggen en banners.
Lees meer
4% van de uitgaven gaat naar overige bedrijfskosten, zoals auteurs- en registratiekosten van het V-Label, en afschrijvingen van 2024.
EVA werd opgericht in 2000 door Tobias Leenaert en een handjevol gemotiveerde vrijwilligers uit het Gentse. Over de jaren groeide EVA uit tot een van de meest bloeiende en snelst groeiende plantaardige organisaties in Europa. In 2022 treedt EVA vzw toe tot het internationale ProVeg netwerk om zo haar impact in binnen- en buitenland nog te vergroten.
In 2005 ontving EVA voor het eerst subsidies van de Vlaamse Overheid als beweging voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en kunnen de eerste betaalde werknemers in dienst genomen worden.
Lees verder
De komende jaren groeit EVA sterk, en wint de organisatie dankzij de succesvolle Donderdag Veggiedag-campagne aan impact en bekendheid in heel Vlaanderen. Er worden ook steeds meer activiteiten georganiseerd, mede dankzij het ontstaan van een sterk netwerk van lokale vrijwilligersgroepen. In 2009 roept Gent als eerste stad Donderdag uit als Veggiedag. Later volgen ook andere steden en gemeenten zoals Brussel, Sint-Niklaas, Hasselt, Mechelen, Kortrijk, Evergem, Oostende en Eupen.
Vanaf 2012 zet EVA ook volop in op educatie, met campagnes zoals ‘Kook het Voort’ en ‘Kook het Voort op School’ waarmee we meer dan 100 gratis veggie kookworkshops geven in Vlaanderen. ‘Vegucation’ richt zich op professionals en leidt chefs en studenten in hotelscholen op om beter plantaardig te koken. Er komt een Vegucation handboek voor chefs in spe, er worden 25 roadshows georganiseerd en in totaal worden 768 chefs ingeleid in de plantaardige keuken.
In 2018 lanceren we twee nieuwe campagnes. Samen met Voem vzw ontwikkelen we voor ‘Veggie = halal’ een interactieve kaart met wereldse eethuizen in Gent die plantaardige alternatieven aanbieden. Dankzij de campagne ‘Try Vegan’, de opvolger van ‘Easy Vegan’, begeleiden we tienduizenden Vlamingen in hun eerste stappen in de plantaardige keuken. Samen met BE Vegan organiseren we in totaal vijf edities van de campagne.
Samenwerkingen met producenten en bedrijven worden steeds belangrijker. Sinds 2018 is EVA de Belgische licentiehouder van het Internationale V-Label. Momenteel zijn er al meer dan 100 Belgische producenten die het label gebruiken, met samen meer dan 1000 Belgische producten. In 2019 richten we in Bond Beter Leefmilieu Next Food Chain op, een bedrijvennetwerk waarin we spelers uit de hele voedselketen bijeenbrengen om rond plantaardige voeding samen te werken. In maart 2020 was er de eerste officiële campagne samen met ProVeg: als Belgische partner introduceren we de VeggieChallenge ook in ons land. Drie edities later schreven meer dan 50.000 Belgen zich in, uit bevraging van GfK bleek dat zelfs 1 op 8 Belgische gezinnen meedeed met de Veggiechallenge.
Maak kennis met ons
Team
Laure Verschraegen
Laure zorgt voor het reilen en zeilen binnen de organisatie. Van boekhouding en (personeels-) administratie…
Laure zorgt voor het reilen en zeilen binnen de organisatie. Van boekhouding en (personeels-) administratie tot onderhoud van het kantoor en ondersteuning bij de interne werking, dankzij Laure blijft de boel draaien! In haar vrije tijd vind je haar al wildplukkend in de natuur, al plantaardig bakkend in de keuken, of al hollend achter haar drie kinderen. Je maakt haar blij met allerlei stoofpotjes en alles met chocola.
Loïck focust op onze projecten in Brussel en ondersteunt onze Franstalige communicatie. Hij volgt de Good Food-strategie op de voet, ontwikkelt het ProVeg-netwerk en versterkt onze banden met andere actoren op het gebied van duurzame voeding, de pers en instellingen. Loïck houdt ervan om nieuwe mensen te ontmoeten. Hij houdt van avontuur en sport zo vaak mogelijk buiten. Hij houdt ook van pittige veggie gerechten, geïnspireerd op zijn thuisland Mauritius.
Arne is de computerman bij ProVeg. Hij is algemeen voorstander van diverse dingen, leest en leert vanalles over de dingen waar hij voor of tegen is en woont in de navel van de buik van België. Als je iets nodig hebt en het heeft niet iets te maken met politiek of premies, dan zal Arne ervoor zorgen dat je het krijgt. Zijn favoriete vegan food? Augurken.
Annemarie is verantwoordelijk voor alles wat met commerciële partnerschappen en het V-Label te maken heeft. Naast haar werk voor ProVeg geeft ze yogalessen in Brussel en online. Ze houdt van yoga, katten, hardlopen, lezen en reizen. Haar favoriete vegan food? Linzen met geroosterde groenten & chocomousse met aquafaba.
Maureen is een van onze twee Country Representatives, foodservice expert en V-Label teamie. Ze volgt samen met Annemarie de internationale samenwerking met de andere ProVeg landen op en is goed in het aanvoelen van chefs hun noden als het over plantaardige maaltijden en concepten gaat. Ze houdt van alles wat gewoon goed gemaakt is (zolang het maar plantaardig is natuurlijk). Buiten ProVeg is ze te vinden in bos en strand met de hond, aan het hangen met vrienden bij koffie, of op concerten en festivals. Ze houdt van creativiteit, mensen die dingen met woorden doen en alles wat scherpe randjes heeft.
Lucy is B2B Communicatiemedewerker bij ProVeg. Ze voorziet de communicatie van projecten en campagnes die draaien rond onze grootkeukenwerking, het V-Label en Next Food Chain. Zo schrijft ze nieuwsbrieven en voorziet ze het communicatiemateriaal voor onze grootkeukenbegeleidingen. In haar vrije tijd is ze graag creatief bezig met tekenen, naaien en koken. Verder houdt ze van yoga, boardgames en katten. Haar favoriete veggie food? Alles gemaakt van kikkererwten.
Tanne is bij ProVeg aan de slag als communicatiestrateeg en fondsenwerver. Ze studeerde Wijsbegeerte in Gent en is gepassioneerd door alles wat met menselijk gedrag te maken heeft. Als ze geen dieren aan het knuffelen is, vind je Tanne roerend in de kookpotten, met een Rubik’s kubus in de hand of al dansend met vrienden.
Hannelore is Bewegingsmedewerker bij ProVeg. Ze begeleidt en ondersteunt vrijwilligers en lokale groepen. Ze vormt de brug tussen de werking, het team en de vrijwilligers. Samen met Vincent is ze verantwoordelijk voor de uitbouw en implementatie van een gedragen vrijwilligersbeleid. Van administratie tot wetgeving, als het met vrijwilligers te maken heeft, volgt zij het op. Hannelore houdt er best een actieve levensstijl op na, van dagelijkse natuurwandelingen met haar hond Kumulus tot intensieve sportsessies meermaals per week. Evengoed kan ze genieten van een rustig moment voor zichzelf. Tijd om te lezen, te schrijven of te tekenen in het gezelschap van sfeerscheppende muziek zorgt voor balans. Geef haar een pot zelfgemaakte hummus op Marokkaanse wijze en ze eet deze met veel gusto in één keer leeg.
Vincent coördineert samen met Bond Beter Leefmilieu het plantaardige bedrijvennetwerk de Next Food Chain en staat daarnaast in voor het vrijwilligersbeleid. Volgend jaar zal hij ook zijn schouders zetten onder het uitwerken van het nieuwe beleidsplan van ProVeg BE. In zijn vrije tijd houdt hij ervan om samen met zijn hondje Olive langs slingerende trails in dichte bossen te lopen.
Maak kennis met Kim, een onmisbare kracht binnen het Foodservice-team van Proveg. Met haar passie voor voeding en liefde voor netwerken vindt ze haar weg in het foodservicelandschap. Kim begeleidt grootkeukens door het organiseren van consultancy en culinaire workshops. Naast haar werk bij Proveg runt Kim haar eigen cateringzaak, waar ze haar culinaire creativiteit de vrije loop laat. Als trotse mama van een prachtige dochter, weet Kim een perfecte balans te vinden tussen werk en gezin. Ze is een echte levensgenieter: koken, reizen, fotografie, festivals, hiken, wandelen, dit vooral in combinatie met leuk gezelschap. Haar favoriete gerecht? Alles met bloemkool en champignons.
Vanessa is persverantwoordelijke, coördineert het communicatieteam en zet mee de lijnen uit voor onze campagnes. Ze heeft een zwak voor Britse humor, woont op een Gents eiland met 3 mannen (1 grote en 2 kleintjes) en trommelt bij Famba. Favoriete vegan food? Een Indische thali!
Als beleidsmedewerker voeding vormt hij de schakel tussen het huidige voedselsysteem en de uitdagingen rond duurzaamheid, gezondheid en economische veerkracht. Hij werkt actief mee aan het aanpakken van complexe uitdagingen binnen het voedselsysteem en levert een waardevolle bijdrage aan de transitie naar een duurzamer en gezonder voedingsmodel in België. Hij verdiept zich in meditatie, waardoor hij naast zijn expertise ook Oosterse wijsheid met zich meebrengt.
Klara is bewegingsmedewerker en heeft sinds begin maart 2025 de eer om de opvolging en uitvoering van het vrijwilligersmanagement onder haar vleugels te nemen. Ze is verantwoordelijk voor een sterke verbinding en vlot contact met alle ProVeg vrijwilligers en vormt een klankbord voor de lokale groepen. Ze draagt vrijwillige inzet hoog in het vaandel en zorgt ervoor dat vrijwilligers zich gewaardeerd voelen voor hun onmisbare bijdrage. Bewegingsmedewerker neemt Klara ook letterlijk: je treft haar vaak aan in het zwembad, de fitness of aan de standing desk op kantoor.
Vaughan behoort als medewerker financiën tot het kloppend hart van onze organisatie. Diens prioriteit is de verantwoordelijkheid voor de financiële administratie en het uitvoeren van diverse financiële taken. Vaughan is gebeten door cijfers én leergierig. De drie kersen op de taart: diens honden, waarvan er eentje gepromoot is tot kantoorhond !
Angharad maakt sinds 2024 deel uit van het V-Label team, waar ze als Account Manager aan de slag gaat om shoppen naar plantaardige producten toegankelijker te maken. In haar vrije tijd vind je haar meestal met haar neus in een boek, achter haar naaimachine of met een badmintonracket in de hand. Haar favoriete gerecht? Dat is als kiezen tussen haar kinderen (die ze niet heeft, of tellen huisdieren ook?), maar iets met champignons en veel look is altijd een goed idee!
Bert volgt het werk van ProVeg al sinds het prille begin. Hij heeft dan ook een hele evolutie gezien in het plantaardig landschap, waar hij ProVeg enorm dankbaar voor is. Nu wil hij zijn dankbaarheid uiten door zelf een steen bij te dragen aan de organisatie. Hij is sterk in het opzetten van sensibiliserende campagnes en fondsenwervende acties bij Oxfam. Laat dat nou net iets zijn waar ProVeg sterk op inzet. Bert zijn levensmotto? “Als ’t met eten is -veggie uiteraard-, ben ik er bij! :-)”.
Lieven wil zijn jarenlange ervaring in de financiële sector inzetten voor diverse verenigingen. Zijn band met ProVeg dateert al van het prille begin van de organisatie toen ze nog EVA heetten. Nu keert hij terug als bestuurslid om samen nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Haissi werkt jaren als leidinggevende in een vertaalbureau uit Kortrijk. Zij staat in voor projectmanagement, strategie, marketing en HR. Daarnaast werkt ze als loopbaanbegeleider en stress- en burn-outcoach.
Al vanaf het begin van haar carrière is ze gefascineerd door de mens. Ze streeft ernaar positieve vibes uit te stralen en mensen te ondersteunen bij het vinden van zichzelf, en hierbij is een gezonde geest in een gezond lichaam voor haar belangrijk. Ze gelooft dan ook dat plantaardig eten verschillende voordelen heeft op je gezondheid.
Haar ervaring van ‘manusje-van-alles’ in een kleine onderneming zorgt ervoor dat ze voor verschillende zaken kan ingezet worden. Als lid van het bestuur hoopt ze om samen met het team nieuwe uitdagingen aan te gaan om ProVeg op de kaart te kunnen zetten.
Nena was zestien toen ze Animal Liberation van Peter Singer las, en ze besloot onmiddellijk om nooit geen dieren meer te eten. Tijdens haar studie in Gent leerde ze ProVeg kennen en toen er enkele jaren later een vacature vrijkwam, aarzelde ze geen moment om te solliciteren. Bijna dertien jaar lang werkte ze als communicatieverantwoordelijke voor ProVeg. Een paar jaar geleden maakte ze de overstap naar HOGENT, waar ze lesgeeft over en onderzoek doet naar missiegerichte marketing. Nu wil ze ProVeg op een andere manier ondersteunen door deel uit te maken van de Raad Van Bestuur, waarbij ze vooral focust op strategie en gedragsverandering. Nena woont in Gent, waar ze samen met haar lief probeert om haar twee zonen en twee plusdochters onder controle te houden (lukt meestal niet) en van vrije momenten gebruik maakt om te sporten en te lezen. Je maakt haar altijd blij met vegan pizza of pasta. Liefst met aubergines.
ProVeg werft aan! Want de wereld veranderen, kun je niet alleen. Daarom zoeken we een bestuurslid om de raad van bestuur te versterken.
Bestuurslid met financiële expertise
ProVeg is op zoek naar een impactgedreven bestuurder die met diens netwerk, strategische kennis en expertise de organisatie naar een hoger niveau helpt tillen. Deze bestuurder houdt vooral een financiële blik op de werking van de vzw. Deel je onze passie om ons voedselsysteem te verplantaardigen? Dan horen we heel graag van jou!